Είναι έτσι, υπουργέ;

Θέτουμε υπόψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αυτά που ακούσαμε από ανθρώπους που, όπως ισχυρίζονται, έχουν πλήρη γνώση του γεγονότος το οποίο παραθέτουμε: Σε νεοσύλλεκτους που παρουσιάζονται κατά σειρά ΕΣΣΟ στα Κέντρα Κατάταξης, μετά την καταγραφή τους, τους λένε να φύγουν γιατί δεν υπάρχει επάρκεια φαγητού και να επιστρέψουν ύστερα από 15 μέρες. Επαναλαμβάνουμε πως δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά επειδή συζητείται πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

***

Φως στο τούνελ;

• Σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ υποβλήθηκε αίτηση (LOR) στην υπηρεσία FMS των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των ελληνικών μαχητικών F-16. Επίσης αίτημα πληροφόρησης για τη δυνατότητα πώλησης μαχητικών F-35 στην Ελλάδα! Η απάντηση για τα πρώτα υπολογίζεται ότι θα ληφθεί εντός εξαμήνου, για τα δεύτερα πολύ αργότερα. Για τα F-16, η επιλογή τύπου, από αυτούς που έχουν ήδη προταθεί, υπολογίζεται να γίνει από την ΠΑ μέχρι τις αρχές του θέρους του 2018 (εφόσον, βέβαια, έχει βρεθεί το χρήμα) και το πρώτο εκσυγχρονισμένο μαχητικό θα παραληφθεί στα μέσα του 2020. Για τα F-35, ίδωμεν.

Κοντολογίς, θα έλεγα, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Και αυτό απευθύνεται όχι στον κ. Καμμένο, μόνο, αλλά κυρίως στους κυβερνώντες από το 2006, που είχαν εγκαταλείψει την Άμυνα. Από τότε είχαν υποβληθεί προτάσεις από τη Lockheed-Martin για εκσυγχρονισμούς. Περιμέναμε να μας στριμώξει ο Ερντογάν για να εκκινήσουμε; Πολιτικός σημαίνει ενόραση, διόραση και πρόβλεψη… Καλά νέα ας έχουμε…

***

Νεότευκτο πλοίο για το ΠΝ

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έγινε στο Πέραμα τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον Στόλο του νεότευκτου βοηθητικού πλοίου Βάσεως (ΒΒ) «ΑΜΜΩΝΙΑΣ». Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το πλοίο ναυπηγήθηκε στις εγκαταστάσεις-ναυπηγεία της εταιρείας ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ στο Πέραμα. Ακολουθούν ακόμη τρία. Κάτι είναι κι αυτό. Νονός ο δήμαρχος Περάματος κ. Ι. Λαγουδάκης και το σχετικό λογύδριο εκφώνησε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δ. Βίτσας, αεικίνητος τελευταίως. Με προβλημάτισε πού μπαίνει ο τόνος. Αμμώνιας, Αμμωνίας ή Αμμωνιάς; Είναι το τελευταίο και ήταν το όνομα ιεράς τριήρους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Άντε να δούμε και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO στα μεγάλα ναυπηγεία και τον κ. Βίτσα αγορεύοντα…

***

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δύο χρόνια στο ΥΕΘΑ

• Τον άρχοντα μέμνησθαι ότι ουκ αεί άρχει (Μένανδρος).

• Αν θεωρήσουμε ως απολογισμό της διετίας τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου στη «Real News», συγκρατήσαμε δύο πράγματα:

• Οι ΕΔ είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, απόλυτα.

• Η Άμυνα της χώρας στελεχώνεται με κορυφαίο προσωπικό (απάντηση στην ερώτηση αν απαιτούνται εξοπλισμοί λόγω διατάραξης της ισορροπίας).

• Ο κ. Π. Καμμένος αποφεύγει να απαντήσει αν απαιτούνται νέοι εξοπλισμοί ή εκσυγχρονισμοί και επαναλαμβάνει, ευφυώς, ένα σόφισμα του Θουκυδίδη: «Άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Άλλες εποχές…

• Καλό θα ήταν ο κ. υπουργός να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο του και να δεχθεί ερωτήσεις, όπως:

– Η δύναμη της αποτροπής αυξήθηκε στη διετία;

– Υπάρχει στοιχειώδης ισορροπία δυνάμεων;

– Το φρόνημα των στελεχών, που είχε καταρρακωθεί από άφρονες πράξεις προκατόχων του, και αν έχει αποκατασταθεί;

– Τα καταταλαιπωρημένα στελέχη πιστεύουν στις ηγεσίες τους, ιδιαίτερα τις πολιτικές;

– Θα ιδρυθεί, επιτέλους, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας;

• Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι κατά τη διετία δεν διέκρινα φατρίες… Είναι σπουδαίο…

• Καλή συνέχεια.

***

Παραίτηση διευθύνοντα συμβούλου ΕΑΣ

• Την Πέμπτη το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΑΣ ο ναύαρχος, πρώην Α/ΓΕΝ, κ. Κοσμάς Χρηστίδης, γνωστός για το ήθος, την εντιμότητα και την εργατικότητά του.

• Οι λόγοι δεν αναφέρθηκαν, αλλά εικάζεται ότι ο ναύαρχος ωθήθηκε σε παραίτηση. Άλλωστε ο πόλεμος που υφίσταται από τις συνδικαλιστικές φατρίες είναι σφοδρός, τα οικονομικά προβλήματα οξύτατα, ενώ το ΥΕΘΑ δεν έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμο να τον προστατεύσει.

***

Εδώ καράβια χάνονται…

• Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς ανακοίνωσε, περιχαρής, ότι ιδρύεται Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία.

• Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός λαού και ηγητόρων ώστε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κορυφαίος πολιτικός, κ. Πέτρος Τατούλης, αφού συνεχάρη τον υπουργό, δήλωσε: «Άνοιξε ο δρόμος για το μεγάλο όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας…».

• Καλοί μου σύντροφοι Συριζαίοι, δεν κοιτάτε να στηρίξετε και να εκσυγχρονίσετε τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, που καταρρέουν, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν και μια ανάσα; Το διάστημα σας μάρανε; Θα μου πείτε, βέβαια, ότι είναι ανάγκη να βολέψουμε μερικούς ακόμη…

• Καλέστε, ωστόσο, τον Τατούλη να τον ονομάσετε, επίσημα, πρώτο έλληνα κοσμοναύτη, για να ησυχάσουμε.

***

Εκεί, ο λαός μίλησε και επέβαλε

• Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, μιμούμενη αυτή της Ελλάδας (που καθιέρωσε τη συγκάλυψη των αρπαχτών των υπουργών με το άρθρο 86 του Συντάγματος), προχώρησε σε ψήφιση διατάγματος με το οποίο αποποινικοποιούνται αδικήματα ληστείας υπουργών σε βάρος του Δημοσίου!

• Ο Πρόεδρος Κλάους Ιοάνις διαφώνησε…

• Δεν έφθανε αυτό, αφού επί τρία συνεχή βράδια (1-2-3 Φεβρουαρίου) 500.000 Ρουμάνοι πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο κραυγάζοντες γιʼ αυτήν την ατιμία…

• Και τα κατάφεραν… Πανικόβλητη η κυβέρνηση απέσυρε το διάταγμα…

• Εδώ είδατε κανέναν σύνδεσμο, σωματείο, ομοσπονδία, κ.λπ., να συγκεντρωθεί προ του Κοινοβουλίου και να διαμαρτυρηθεί για το άρθρο 86; Το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, π.χ., σπεύδει να εμποδίσει την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων αλλά για το μεγάλο φαγοπότι δεν δίνει δεκάρα. Εθιστήκαμε πλέον στην εξαχρείωση.

***

Ένα αθόρυβο THINK TANK

• Πλαισιωμένο με κορυφαίους επιστημονικούς συνεργάτες και στρατιωτικούς προβληματίζεται και παράγει, περί την Άμυνα, των εξωτερική πολιτική, ενώ κανείς από το υπουργείο Άμυνας δεν του δίνει σημασία.

• Είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) με εκδότη- διευθυντή τον διαπρεπή ναύαρχο κ. Β. Μαρτζούκο.

• Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο, λίαν ενδιαφέρον, τεύχος του «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ». Αναζητήστε το στο τηλέφωνο 210 8211025 – Email [email protected].

***

Να γιατί δεν είναι ευτυχής ο Ερντογάν

• Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της έγκυρης «Defense News», οι τούρκοι αρχηγοί και ναύαρχοι μπορεί να κάνουν, αφελείς, επιδείξεις ισχύος στα Ίμια, αλλά πίσω τους αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

• Περισσότερους από 10.000 τούρκους στρατιωτικούς και πολίτες αλλά και κούρδους επαναστάτες έχει φάει η μαρμάγκα μετά τον Ιούλιο του 2015, οπότε αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση μεταξύ κράτους και PKK.

• Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών κ. Suleyman Soylu δήλωσε ότι οι τούρκικες δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται επειγόντως 2.684 ειδικά οχήματα, εκ των οποίων 231 τεθωρακισμένα, γιʼ αυτές τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2017 θα προμηθευτεί ακόμη 50 ειδικά οχήματα κατά των διαδηλωτών και ακόμη 100 αντιναρκικά.

• Χωρίς πανηγύρια, στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που βρίσκεται, όντως, σε υψηλό επίπεδο παραγωγής τέτοιων οχημάτων, οι τουρκικές… ΕΛΒΟ (που βρίσκεται σε αγρανάπαυση από την εποχή του Μπένι) είναι τέσσερις: FNSS (υπό έλεγχο της αμερικανικής BAΕ), Otocar, BMC, ενώ τελευταία ξεφύτρωσε και η Katmerciler, ειδική για κατασκευή οχημάτων εκτόξευσης νερού σε διαδηλωτές.

• Ωστόσο εμείς πρέπει να έχουμε τον νου μας, γιατί ο Ερντογάν, κάποια στιγμή, θα μας την κάνει…

***

Συμβαίνουν και εις Παρισίους

• Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν υποψήφιος Πρόεδρος, κεντροδεξιός, κ. Φρανσουά Φιγιόν, βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση γιατί η σύζυγός του, Ουαλή, κ. Πενέλοπι Φιγιόν, ευρέθη να εισπράττει από το κράτος, ως εργαζόμενη σʼ αυτό, ενώ ήταν αργόμισθη! Επί τρία χρόνια!


Σχολιάστε εδώ