Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.makronisos.org ο επισκέπτης περιηγείται σε ένα δυναμικό και τεκμηριωμένο ψηφιακό μουσείο για αυτόν τον τόπο του απάνθρωπου εγκλεισμού, της απομόνωσης και της ψυχολογικής βίας που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι.

Το αρχειακό υλικό πλαισιώνεται από επιστημονικές προσεγγίσεις και κείμενα έγκριτων ιστορικών, που περιγράφουν την ιστορική εξέλιξη και φωτίζουν άγνωστες πτυχές της Μακρονήσου.

• Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη σκέψη του σε ό,τι συμβαίνει πέραν του Ατλαντικού και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Να μην υψώνουμε τοίχους αλλά γέφυρες».

Ο Ποντίφικας τα είπε, ο Πρόεδρος τα άκουσε;

• Μετά τη συμμετοχή του στο All Star Came ο «Giannis» Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να πάρει τον ρόλο του ηγέτη στους Μπακς. Ο έλληνας παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς εξέπληξε για μια ακόμα φορά με την απάντησή του: «Κάθε μέρα μαθαίνω. Το δύσκολο στο να είσαι ηγέτης είναι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όμως οι συμπαίκτες μου με βοηθούν να προσαρμοστώ. Είναι δύσκολο να είμαι ηγέτης στα 22 μου χρόνια. Δεν είναι εύκολο να πω στον Τζέισον Τέρι, που είναι 39 ετών και με 19 χρόνια καριέρα στο NBA, τι να κάνει». Προσγειωμένος και με ήθος ο «Giannis».

• Στον Εισαγγελέα του Τόκιο απολογήθηκε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο έρευνας για αμφιλεγόμενες πληρωμές σε συμβουλευτική εταιρεία της Σιγκαπούρης κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Η συμβουλευτική εταιρεία Black Tidings, η οποία έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, εισέπρα­ξε από τον γιαπωνέζο Πρόεδρο 2 εκατ. δολάρια.

• Πρόστιμο 630 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Deutsche Bank στη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης (DFS) και στη βρετανική εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (FCA).

Η αιτία είναι ότι «ξέπλυνε» 10 δισ. δολάρια μέσω του υποκαταστήματός της στη Μόσχα.

Το «ξέπλυμα» γινόταν με συναλλαγές μεταξύ των γραφείων της τράπεζας στη Μόσχα, στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο, από το 2011 μέχρι το 2015.

Στόχος των συναλλαγών αυτών ήταν να μεταφερθούν, για λογαριασμό αγνώστων πελατών, περίπου 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πριν από αυτό το πρόστιμο είχε προηγηθεί άλλο, 7,2 δισ. δολαρίων, που επιβλήθηκε στην τράπεζα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λόγω παραπλανητικής πώλησης τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, πράγμα που είχε συμβάλει στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρη­ματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Και τα δύο αυτά, αφιερωμένα στον κύριο Σταύρο Θεοδωράκη, που πιστεύει ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά…

• Οι τρεις σεισμοί (δύο μεγέθους 5,3 και ένας μεγέθους 5,2 Ρίχτερ) που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στα τουρκικά παράλια οφείλονται σε «ξένο δάκτυλο», σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ. Ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας έγραψε στο Twitter: «Σήμερα ένας σοβαρός σεισμός σημειώθηκε στο Τσανάκαλε. Το διερεύνησα και υπάρχει ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες εκεί κοντά. Τι ερευνά αυτό το πλοίο και σε ποια χώρα ανήκει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα. Ανησυχώ για έναν πιθανό σεισμό που θα μπορούσε να προκληθεί με τεχνητό τρόπο».

Ας δώσει εντολή ο Σουλτάνος να ρίξουν τους πραξικοπηματίες που έχουν συλληφθεί στο ρήγμα που έχει διεγερθεί για να εξευμενίσει τη μανία του Εγκέλαδου. Τον έχουμε ικανό…

• Ανατριχιαστικά τα στατιστικά στοιχεία της Βασιλικής Επιτροπής, του υψηλότερου ερευνητικού κλιμακίου της Αυστραλίας: Το 7% των καθολικών ιερέων στην Αυστραλία έχει κατηγορηθεί για παιδική σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1980 και του 2015 4.444 άνθρωποι ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σε περισσότερα από 1.000 καθολικά ιδρύματα στην Αυστραλία. Ο επικεφαλής δικηγόρος της Επιτροπής ανέφερε πως τα κορίτσια που κακοποιήθηκαν ήταν κατά μέσο όρο 10,5 ετών και τα αγόρια 11,5 ετών.

• Βγήκε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευ­θερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και κάλεσε τον κόσμο σε γενική ανυπακοή, στην οποία περιλαμβάνεται η μη πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων.

Ειλικρινά θα θέλαμε να ξέρουμε. Τις δικές της τις πληρώνει (επειδή προφανώς έχει την πολυτέλεια να το κάνει); Και αν ναι, γιατί θα είχαμε πληροφορηθεί περί του α­ντιθέτου, τότε γιατί ζητάει από εμάς να μπούμε μπροστά;

Παρεμπιπτόντως, έμαθα ότι στο τελευταίο κάλεσμα της προέδρου, που έγινε σε αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας, ο μέσος όρος ηλικίας του κοινού που ανταποκρίθηκε ήταν, κατά πολύ, 60plus…

Δεν την ανησυχεί αυτό;

• Καινούργιες φουρτούνες για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων Nordstrom αποφάσισε να μην υπάρχουν πια στα καταστήματά της προϊόντα που φέ­ρουν την υπογραφή της κόρης του Ιβάνκα Τραμπ…

Έξαλλος ο Πρόεδρος αντέδρασε, πού αλλού, στο Twitter: «Η κόρη μου Ιβάνκα αντιμετωπίσθηκε με πολύ άδικο τρόπο από τη Nordstrom, την εταιρεία που διαθέτει ενδύματα πολυτελείας…».

• Δεν έφτασε όμως αυτό. Σε ζωντανή σύνδεση με τον Λευκό Οίκο, η σύμβουλος του Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ βγήκε στο Fox News να πει στον αμερικανικό λαό: «Αγοράστε προϊόντα της Ιβάνκα».

Η ενέργειά της αυτή εξαγρίωσε επιφανείς ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς βουλευτές, που έστειλαν επιστολή στην αρμόδια αρχή για την τήρηση κανόνων η­θικής, ενώ εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά για τη συμπεριφο­ρά της, καλώντας την αρχή να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της, που μπορεί να φθάσουν μέχρι τη διαθεσιμότητά της.

Ένα ένα μαζεύονται τα γκρίζα σύννεφα.

• Ήταν όλοι εκεί…

Πολιτικοί (λίγοι ευτυχώς), καλλιτέχνες, φίλοι και πλήθος κόσμου.

Όλοι για να αποχαιρετήσουν τον Λουκιανό, που έφυγε για άλλους τόπους…

Έφυγε παίρνοντας μαζί του τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τον ακολου­θούσε στις ρομαντικές αναζητήσεις του, αφήνοντάς μας μόνους να προσπαθούμε να βγούμε από τον λάκκο με τα λιοντάρια που μας έριξαν…

Καλό σου ταξίδι, από όλες εμάς «τις εργαζόμενες μητέρες και καλές νοικοκυρές…».

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ