Ψάχνει για συνεταίρους ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε αλλαγή (διόρθωση) της ως τώρα στρατηγικής του, καθώς διαπιστώνει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει ανέφικτος. Ενώ, την ίδια στιγμή, το τοπίο των μετεκλογικών συνεργασιών παραμένει θολό, γεγονός που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει.

Στην Πειραιώς μέχρι πρότινος θεωρούσαν περίπου δεδομένο ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήταν ο βασικός εταίρος τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές. Μετά την προσθήκη του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου το σκηνικό άλλαξε άρδην και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επικρατεί έντονος προβληματισμός. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ταχθεί κατʼ επανάληψη κατά της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι θα επιχειρήσει να «σπρώξει» τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενο που συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, καθώς η αντιδεξιά τάση είναι πλειοψηφούσα εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ και η Φ. Γεννηματά τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί αποκλειστικά και μόνο με τη Νέα Δημοκρατία. Παράγοντες της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με το κλίμα που θα επικρατεί στην Ευρώπη, θα υποχρεώσει τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -και όχι μόνο- να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

«Ξεχάστε το». Με τον σαφή κι ευθύ αυτό τρόπο τοποθετούνται την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά τα σενάρια περί συγκρότησης οικουμενικής ή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας πριν τις εκλογές. Σενάρια που διακινούνται από πολιτικά και οικονομικά κέντρα αλλά έχουν χαμηλή στήριξη σε αμιγώς κομματικό επίπεδο – υπέρ έχουν ταχθεί μόνο η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, καθώς -όπως σημειώνουν- μια τέτοια λύση θα λειτουργούσε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα «εγκληματικά λάθη» και τις αστοχίες της σημερινής κυβέρνησης. Από την άλλη, λένε, δεν θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η χώρα λόγω των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τη προηγούμενη διετία, ενώ οι θέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικά ζητήματα απέχουν παρασάγγας και δεν θα ήταν εφικτή η άσκηση πολιτικής. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό και αποφασισμένη να ηγηθεί μιας προσπάθειας εθνικής ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης. Να τρέξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει τα ενδεδειγμένα και να αποκαταστήσει σταδιακά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

«Εθνική γραμμή για τη χώρα είναι να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας στα σενάρια περί οικουμενικής και στις προτροπές για εθνική προσπάθεια. Με τον ίδιο επιθετικό τρόπο αντιδρούν στη Νέα Δημοκρατία και στις φήμες (εικασίες) ότι μέσω της κυβέρνησης οι πιστωτές θα ζητήσουν τα νέα μέτρα να ψηφισθούν με ευρεία πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι τα μέτρα αυτά θα εκτείνονται πέραν του 2019, θα υπερβαίνουν δηλαδή τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης. «Να μη διανοηθεί ο πρωθυπουργός να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη», προειδοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης. «Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές», πρόσθεσε. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του αυτή ακόμη κι αν του ασκηθούν πιέσεις (που πάντως δεν πιστεύει ότι θα συμβεί) από την πλευρά των Ευρωπαίων.


Σχολιάστε εδώ