Τάραξε τα νερά ο Ξυδάκης
Η πολιτική αντιπαράθεση διανθίστηκε, ως είθισται, με «σκοτεινά σενάρια», «θεωρίες συνωμοσίας» και «προφητείες καταστροφής», γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις ούτε η ψυχραιμία ακόμη και για μια συζήτηση ακαδημαϊκού επιπέδου, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης (35-38%) τάσσεται σταθερά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, λόγω των κακουχιών που έχει υποστεί τα τελευταία επτά χρόνια σκληρής λιτότητας. Πολιτικοί από όλα σχεδόν τα κόμματα αλλά και Μέσα Ενημέρωσης μπήκαν στον χορό της αναζήτησης για το αν ο κ. Ξυδάκης κινήθηκε αυτοβούλως και είπε όσα είπε ή λειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης και ειδικότερα του Μεγάρου Μαξίμου. Αν δηλαδή οι δηλώσεις του είχαν απώτερους σκοπούς ή αποσκοπούσαν στο να προετοιμάσουν το κλίμα για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. «Το μη χείρον βέλτιστον», με άλλα λόγια…
«Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση διά του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, που απεργάζονται την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Έντονα επικριτικός ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας. «Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες», πρόσθεσε. Με σκωπτική διάθεση, ο Στ. Θεοδωράκης παρατήρησε αν μετά το θέμα της δραχμής θα πρέπει να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τον Ζάλογγο…
Το ζήτημα δεν έμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, μόνο εντός συνόρων, αφού με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Άν. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της δραχμής είχε πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή βιβλίο για τον Φρ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριζε ότι σε συνομιλία που είχε το 2015 με τον Βλ. Πούτιν, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι η Ελλάδα αναζητούσε εκτυπωτήρια στη Ρωσία για να τυπώσει χαρτονομίσματα σε δραχμές.