Μελέτη… Εν πλω

Ιδρύεται η ΔΔΑ (Διακλαδική Διοίκηση Αιγαίου), που θα έχει διοικητή τον εκάστοτε Διοικητή του Στόλου, στον οποίο υπάγονται η ΑΣΔΕΝ, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ΣΞ και άλλες συναφείς μονάδες. Επιδιώκεται, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των εμπνευστών της, η καλύτερη οργάνωση άμυνας του αρχιπελάγους. Δεν γνωρίζω τη θέση του ΓΕΣ όσον αφορά αυτές τις προοπτικές, οι οποίες, υποθέτω, γίνονται με τις ευλογίες του ΥΕΘΑ, δηλαδή του κ. Π. Καμμένου.

Ο προαχθείς ναύαρχος κ. Ι. Παυλόπουλος, Αρχηγός Στόλου, προερχόμενος από τις ειδικές δυνάμεις του ΠΝ, θα είναι ο πρώτος διοικητής αυτής της μεικτής δύναμης. Αν μου επιτρεπόταν να τυμβωρυχήσω ελάχιστα, θα έλεγα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκκίνηση του εγχειρήματος. Θα θυμίσω τις λανθασμένες εμμονές του τότε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Χρ. Λυμπέρη να χρησιμοποιήσει βατραχανθρώπους του ΠΝ στην υπόθεση των Ιμίων και όχι του ΣΞ για κατάληψη εδάφους, δουλειά και αποστολή των καταδρομέων του ΣΞ.

***

Κινητικότητα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ελευσίνας

• Το Ελληνικό Δημόσιο εξαντλεί τις προσπάθειες προσέγγισης των Κινέζων της COSCO για την εξαγορά των δύο ναυπηγείων, που έχουν ημικαταρρεύσει από την ανυπαρξία έργου, οφειλές και χρέη.

• Ιδιαίτερα αυτό της Ελευσίνας οφείλει να παραδώσει δύο σκάφη στο ΠΝ.

• Η κατάρρευση, βέβαια, δεν ήλθε μόνη της. Προηγήθηκε από την άθλια διαχείριση, σκάνδαλα και αρπαχτές επί εποχής, κυρίως, Σημίτη και συνεχίσθηκε επί Κ. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου.

***

Χαίρε, φαιδρά πορτοκαλέα, Ελλάς…

Στο προηγούμενο φύλλο μας ένα μικρό σχόλιο για την 21η επέτειο του φιάσκου των Ιμίων κατέληγε: «Ας προσέξουμε… Νέα Ίμια πιθανότατα έρχονται…».

Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει η εφημερίδα και απολαύσαμε μια δοκιμή, από μέρους των Τούρκων, πρόκλησης ενός τέτοιου επεισοδίου. Τη θεωρώ μείζονα.

Κανένα, μα κανένα συντονιστικό κέντρο δεν ανέλαβε να ενεργοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (το υποσχεθέν, από έτους, από τον κ. Π. Καμμένο, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι επείγον), το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθη.

Περιοριστήκαμε στο να ζητούμε σύνεση από την άλλη πλευρά… Δεν θα ήσαν αυτοί λύκοι αν εμείς δεν ήμασταν πρόβατα, ευχολογούντες και αφορίζοντες…

***

Μπράβο στο γραφείο Τύπου ΓΕΣ

• Προβάλλεται, κατʼ αυτάς, σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους ένα εξαιρετικής τεχνολογίας ντοκιμαντέρ του γραφείου Τύπου – Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΣ με σκηνές δράσης και ασκήσεων ελικοπτέρων APACHE του 2ου ΤΕΕΑ.

• Το ελικόπτερο αυτό, το έχουμε πει πολλές φορές, είναι ο καλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος του ΣΞ, το καλύτερο αντιαρματικό ελικόπτερο αλλά και το ακριβότερο στον κόσμο. Δεν το διαθέτουν οι απέναντι και συντηρείται με νύχια και δόντια από την Αεροπορία Στρατού.

• Δεν θα παραλείψω να σημειώσω όμως ότι ένας μεγάλος αριθμός απʼ αυτά (η πρώτη αγορά) απαξιώνεται ημέρα με την ημέρα γιατί ο τότε ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος αρνήθηκε να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό τους. Το γιατί δεν διευκρίνισε ποτέ. Απλά δεν υπέγραφε…

• Συγχαρητήρια στον σχη κ. Ν. Φανιό και τους συνεργάτες του ανχη κ. Δ. Βοϊνά και ανθστή κ. Μαρία Παπαχρήστου για τη δουλειά τους. Και σε άλλα.

***

Με το αεροπλάνο της γραμμής…

• Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης, τον οποίο συμπαθώ ως άνθρωπο, δεν έχει ιππεύσει την κάλαμον και κινείται αθορύβως, καίτοι, όπως μαθαίνω, ανακαλύπτει φόρμουλες για να κάνει κάποιους ψιλοδιορισμούς στην υπερφορτωμένη Βουλή.

• Τον αναφέρω σήμερα γιατί όντας προσκεκλημένος επίσημα στο Ισραήλ (τρίτος τη τάξει στην πολιτειακή επετηρίδα) ταξίδευσε με αεροπλάνο γραμμής και μάλιστα σε τουριστική θέση. Δεν ανεζήτησε τη χλίδα του GOLF-STREAM. Μπράβο πρόεδρε…

• Το ίδιο κάνει, όπως μαθαίνω, και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου στα σούρτα-φέρτα της με την Ευρώπη. Τουριστική, στριμωγμένη, θέση.

***

Το έθνος ευγνωμονεί…

• Την εφημερίδα το «Βήμα» και τον εκδότη του κ. Στ. Ψυχάρη για την προσφορά του.

• Την Κυριακή 21/1/17, σε προσφορά βιβλίου με τις σημαίες κρατών, κάτω από τη δυστυχή ελληνική αναγραφόταν:

Ελλάς: Θρήσκευμα ορθόδοξοι, μωαμεθανοί.

• Έπρεπε να προστεθεί και το Παπανδρεϊκό «καθολικώς διαμαρτυρόμενοι».

***

Ο υπουργός κ. Π. Καμμένος στα Ίμια

• Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2017 πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια και έριξε στεφάνι στον χώρο που θυσιάσθηκαν και οι τρεις έλληνες αξιωματικοί του ΠΝ. (Γιατί δεν εξήγησε, ποτέ, κανείς.)

• Ακολούθησαν μέχρι το μεσημέρι 127, ναι εκατόν είκοσι επτά, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά!

• Οι Τούρκοι μας προκαλούν ασύστολα. Πρέπει κάποιοι να το συνειδητοποιήσουν. Υπάρχουν όρια…

***

Άριστη και αγαστή συνεργασία…

• Δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ότι υπήρξε μεταξύ αυτού και του κ. Ευ. Βενιζέλου όταν είχαν, ομού, την αλήστου μνήμης κυβέρνηση των Αντωνομπένηδων.

• Έτσι ήταν, τουλάχιστον για την Άμυνα. Ο πρώτος κατεδάφισε το κύρος, το ηθικό και τη μαχητικότητα των στελεχών με την καμαρίλα που είχε εγκαταστήσει στο ΥΕΘΑ και ο δεύτερος τα αντισταθμιστικά οφέλη των εξοπλισμών με δικό του Γκαουλάιτερ που είχε εγκαταστήσει στη ΓΔΑΕΕ. Τους θυμόμαστε με νοσταλγία και συγκίνηση.

***

Δεν ησυχάζει…

• Στον Σημιτάκο αναφέρομαι. Σε συνέντευξή του στον Χρήστο Χωμενίδη (www.capital.gr), την 26η Ιανουαρίου, τα ρίχνει άγρια σε Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, αφού τους κατηγορεί για ανεπάρκεια στον χειρισμό των οικονομικών.

• Για τον ΓΑΠ δηλώνει: «Πιστεύω ότι μια σοβαρή πολιτική ηγεσία (σ.σ.: Θεωρεί τον Γιωργάκη μη σοβαρό) θα μπορούσε να κάνει μια καλύτερη συμφωνία…».

• Ξέχασε ο Σημιτάκος ότι αυτός επέλεξε, ως τον εκλεκτότερο και ικανότερο από τους Πασόκους, να του παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος και της εξουσίας. Δεν τον γνώριζε καλά; Δεν ήξερε ότι ο Γιωργάκης ήταν «ελαφρών βαρών» και θα οδηγούσε τη χώρα στα Μνημόνια;

Είναι απόλυτα συνυπεύθυνος, όπως είναι και στα εξοπλιστικά, που άφηνε τους Ακογιάννους να κάνουν ό,τι θέλουν και τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη να δανείζεται ξέφρενα για να τους χρηματοδοτεί…

***

• Σήμερα, όπως πληροφορούμεθα από ΗΠΑ, ο νέος Πρόεδρος κ. Ντ. Τραμπ δεν δίστασε να βάλει χέρι στη θεωρούμενη ως ιερή αγελάδα των θεσμών της χώρας, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Απέβαλε τους Α/ΓΕΕΘΑ και αρχηγό της CIA και στη θέση τους τοποθέτησε κάποιον ακροδεξιό κομματάρχη…


Σχολιάστε εδώ