Κλείνουν εργοστάσια, ανοίγουν σουβλατζίδικα!

• H μελέτη της Endeavor Greece δείχνει ότι ύστερα από 8 χρόνια κατάρρευσης, αντί να στήνονται νέες βιομηχανίες και εργοστάσια, ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα. Το 84% των νέων επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στη μαζική εστίαση – διασκέδαση, στο λιανεμπόριο και στις λογιστικές / συμβουλευτικές υπηρεσίες!

• Το 2016 η έναρξη νέων επιχειρήσεων ήταν μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2008. Ο μοναδικός κλάδος στον οποίο αυξήθηκε ο αριθμός νέων επιχειρήσεων κατά 31% ήταν του τουρισμού.

Τα παίρνουν όλα οι ξένοι…

Ο πραγματικός στόχος των «αφεντικών», που είναι να μη μείνει τίποτε σημαντικό σε ελληνικά χέρια, υλοποιείται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Πέρυσι πέρασαν σε ξένους περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4,4 δισ. ευρώ μέσα από 38 συναλλαγές.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων είναι αυξημένο κατά 2,5 φορές σε σχέση με εκείνο που είχε σημειωθεί το 2015.

Το άρμεγμα των νοικοκυριών δεν μπορεί να συνεχισθεί

Μείωση κατά 2,1% εμφανίζει το καθαρό (μετά από φόρους και εισφορές) διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Και επισημαίνει: «Η υπερφορολόγηση έχει κοντά πόδια, καθώς το άρμεγμα των πιο παραγωγικών νοικοκυριών δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ.

Όχι μόνο η αποταμίευση γίνεται όλο και πιο αρνητική και, αργά ή γρήγορα, οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν πλήρως, αλλά και οι παραγωγικοί άνθρωποι, με τις καλύτερες εργασιακές εξειδικεύσεις, είτε αναγκάζονται –εφόσον μπορούν– να αποκρύπτουν εισοδήματα είτε μεταναστεύουν για να φτιάξουν τη ζωή τους μακριά από το δημευτικού χαρακτήρα φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας».

Τονίζει, επίσης, ο ΣΕΒ ότι «το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές».


Σχολιάστε εδώ