Θέλουμε να θεσπίζουμε εμείς τους νόμους μας και να έχουμε εμείς τον έλεγχο των υποθέσεών μας!

«Οι Έλληνες γνωρίζουν τη Βρετανία αρκετά καλά ώστε να κατανοούν ότι η απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν αντικατοπτρίζει ακραίες εθνικιστικές, ξενοφοβικές ή λαϊκιστικές τάσεις στη βρετανική κοινωνία. Στην πραγματικότητα απηχεί την αίσθηση της πλειονότητας των Βρετανών ψηφοφόρων ότι η Ε.Ε. δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στη διαφορετικότητα των κρατών-μελών της και στα συμφέροντά τους. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η απόφαση για αποχώρηση αντανακλά την επιθυμία μας να θεσπίζουμε εμείς τους νόμους μας και να έχουμε εμείς τον έλεγχο των υποθέσεών μας.

Η Βρετανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αυτή την αίσθηση. Και, κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε πως δεν δικαιολογεί τιμωρητική διάθεση η απόφαση μιας χώρας να χαράξει τη δική της πορεία πέρα από το πρότυπο της Ε.Ε. Αντιθέτως, το αμοιβαίο συμφέρον, οι κοινές μας αξίες και η καλή θέληση θα πρέπει να μας επιτρέψουν την επίτευξη μιας θετικής συμφωνίας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μια σημαντική φωνή σʼ αυτή τη διαδικασία. Και η αποστολή μου εδώ είναι να διασφαλίσω ότι οι ισχυρές και αποδοτικές διμερείς μας σχέσεις όχι μόνο θα παραμείνουν αλώβητες αλλά θα ανανεωθούν και θα εμβαθυνθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όπως και στη νέα εποχή που θα ακολουθήσει».

Το παραπάνω κείμενο είναι από το άρθρο της στην «Καθημερινή» με τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα μετά το Brexit».


Σχολιάστε εδώ