Εξετάζεται η μείωση των τελών στους δασικούς χάρτες

Αναφορικά με τις αιτιάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως αν και τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%, εξετάζεται η δημιουργία κλίμακας μεταξύ 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης, ενώ προβλέπονται και ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν υποβολής αντίρρησης.

Εν τω μεταξύ, προχθές αναρτήθηκαν σε Αρκαδία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Σάμο και Χίο, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη, Χαλκιδική και Αττική – όσον αφορά την Αττική την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Αττικής, τους ΟΤΑ και την ΠΟΜΙΔΑ.

Εμείς θα σχολιάσουμε πως είναι πασιφανές ότι χρειαζόταν καλύτερη οργάνωση, προετοιμασία και κυρίως καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και ενημέρωση των πολιτών, γιατί είναι γεγονός πως οι αντιδράσεις αυξάνονται καθημερινά.

***

«Ξεπαραδιαστήκαμε», διαμαρτύρεται ο Παραδιάς…

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, το 34ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και πολλών άλλων θεσμικών παραγόντων. Εκτός των άλλων ζητημάτων ιδιοκτησίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ και το Περιουσιολόγιο, αναφέρθηκε πως η σπουδή των κρατικών υπηρεσιών να δηλώνουν ακόμη και ολόκληρους δήμους ως δήθεν δασικές εκτάσεις και δημόσια περιουσία κινδυνεύει να μετατρέψει το Εθνικό Κτηματολόγιο, και ιδιαίτερα τον μηχανισμό των δασικών χαρτών, σε μηχανισμό όχι καταγραφής αλλά κυριολεκτικά αρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Το παλεύει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς…

***

Φυτώριο διακεκριμένων επιστημόνων το Κτηματολόγιο

Δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες που αφορούν την ακίνητη περιουσία. Η μία πραγματοποιήθηκε εχθές στην Ιερά Μονή Πετράκη με θέμα «Εκκλησιαστική Περιουσία – Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας». Προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Λάμπρος Κιτσαράς, με μεγάλη εμπειρία στο Κτηματολόγιο, του οποίου διετέλεσε και αντιπρόεδρος. Η δεύτερη, η οποία αφορά τις αναρτήσεις δασικών χαρτών, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από τους τοπικούς επιστημονικούς φορείς και θα γίνει αύριο, στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Μ. Αλεξάνδρου 49), με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του διευθυντή Δασικών Χαρτών του Κτηματολογίου Μίμη Βογιατζή.

***

Κάποιον λάκκο έχει η φάβα…

Γνωρίζουμε από… πρώτο χέρι ότι κάθε εβδομάδα μας διαβάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και γιʼ αυτό απευθύνουμε σε αυτόν το ερώτημα, αφού η διοίκηση του Κτηματολογίου έχει… αφασική αφωνία. Υπουργέ, το ερώτημα απλό. Ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου παρουσίαζε έλλειμμα 86 εκατ. ευρώ, τα οποία τα ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με χρονοβόρες διαδικασίες. Οι εκπτώσεις όμως των μελετητών (σχεδόν 40%) εξάλειψαν αυτό το έλλειμμα και δημιουργούν και… περίσσευμα. Γιατί λοιπόν εθελοτυφλούμε και επιμένουμε να ζητάμε από την Ευρώπη χρήματα για ένα ανύπαρκτο έλλειμμα καθυστερώντας το έργο; Υπουργέ, μήπως δεν έχεις ενημερωθεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την ίδια απορία;


Σχολιάστε εδώ