Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών

Η «γη είναι Θεός» και όχι μόνο για όλα τα υλικά αγαθά που προέρχονται από αυτή, αλλά διδάσκει και όλες τις τέχνες – «των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι» και «όλας τας αρετάς διδάσκει».

Ελλάδα χωρίς γεωργία δεν θα υπάρξει

Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θα καθορίσουν όχι μόνο τη ζωή του αγρότη και την παραμονή του στις πατρογονικές εστίες, αλλά θα έχουν και σημαντικές κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις, λόγω της ερήμωσης της υπαίθρου (κυρίως της ορεινής και των νήσων) και της έλλειψης διατροφικών και άλλων αγαθών.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τα μέτρα που ψήφισε, είτε από ιδεοληψία είτε από ασχετοσύνη, οδηγεί σε καταστροφή τον πρωτογενή τομέα.

Με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεσή τους με το εισόδημα, την αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων, την αύξηση προκαταβολής φόρου, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τη μείωση της αγροτικής σύνταξης κατά 60% στους αγρότες που διατηρούν τις καλλιέργειές τους και είναι ασφαλισμένοι από το 2010 και μετά, το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην εγκατάλειψη των ασχολιών τους.

Με τα παράλογα φοροεισπρακτικά μέτρα θα φορολογού­νται και ανύπαρκτα αγροτικά εισοδήματα λόγω προβλημάτων αγοράς και δυσμενών καιρικών συνθηκών με βαριές ζημιές, όπως εφέτος.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει αμέσως να αρχίσει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των πληγέντων και να γίνει πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων της ΚΑΠ και του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

Η Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δεσμευτεί ότι:

– Θα επαναφέρει τον συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% από το 24% που είναι σήμερα.

– Θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

– Θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία και πραγματοποιήσιμα μέτρα για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών

Συκοφαντούν και ειρωνεύονται τους αγρότες λέγοντας ότι είναι τεμπέληδες, φοροφυγάδες, εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των καταναλωτών, ενώ χρησιμοποιούν πλήθος άλλων απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Δεν γνωρίζουν οι πονόψυχοι αριστεροί μας ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής;

Καλούς συμβούλους έχουν οι υπουργοί, ας συστήσουν με εκπροσώπους των αγροτών επιτροπή για να μελετήσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τότε θα κατανοήσουν ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα, πώς πρέπει να φορολογηθεί και ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και εθνικούς.

Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ακόμη και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών και τα φέσια των αεριτζήδων εμπόρων; Ένα μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να λειτουργήσουν για να γνωρίζουν οι αγρότες ποιοι είναι φερέγγυοι, ώστε να τους εμπιστευτούν τα προϊόντα τους; Ο σχετικός ν. 3955/2011 προέβλεπε κατάθεση επιταγής 150.000 ευρώ για την εγγραφή στο μητρώο. Καταργήθηκε αυτή η διάταξη και έτσι πολύ λίγοι είναι εγγεγραμμένοι, αν και το προβλεπόμενο ποσό είναι ασήμαντο.

Δεν τρελαθήκαν οι αγρότες που κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους χειμωνιάτικα. Δεν καταστρέφουν δημόσια περιουσία, πειθαρχούν στις οδηγίες των αρχών και διευκολύνουν την κυκλοφορία. Δεν είναι ούτε τρομοκράτες ούτε μπαχαλάκηδες. Θέλουν απλώς μια δίκαιη αγροτική πολιτική για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις εστίες τους.

Να μην εξαντλούν οι κυβερνώντες την αυστηρότητά τους στους αγρότες και να αφήνουν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους επαναστάτες να λεηλατούν και να καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Οι αγρότες δεν φορούν μάσκες!


Σχολιάστε εδώ