Γιατί φοβάται το δημοψήφισμα

Κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο, καθότι δεν είθισται πολιτικοί αρχηγοί, και δη μεγάλων κομμάτων, να τοποθετούνται κατʼ αυτόν τον τρόπο σε φήμες και ασκήσεις επί χάρτου. Η έκπληξη ήταν μεγάλη ακόμη και για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθόσον ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίσθηκε στο να εκφράσει τη διαφωνία του προβάλλοντας συγκεκριμένους λόγους, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα σαμποτάρει ενδεχόμενη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η ένταση της αντίδρασής του δημιούργησε σε στελέχη όλων των κομμάτων βεβαία την εντύπωση ότι δεν διαφωνεί απλώς, αλλά επιπλέον ανησυχεί ιδιαίτερα εμπρός σε μια τέτοια προοπτική. Κι αυτό όχι τόσο για τις παρενέργειες (πόλωση, διχασμός κ.ά.) όσο για τα πιθανά αποτελέσματα ενός (νέου) δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας φοβάται ότι με την ψήφο τους οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να δικαιώσουν τις θέσεις της κυβέρνησης και να ακυρώσουν στην πράξη το πάγιο αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ισοδυναμούσε με ανανέωση της λαϊκής εντολής για τον κ. Τσίπρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, πέραν του ότι θα κατέγραφε στο παθητικό του μια πολιτική ήττα, θα υποχρεωνόταν ταυτόχρονα και σε αλλαγή στρατηγικής. Κάτι που πιθανότατα θα έφερνε στην επιφάνεια τριβές κι εντάσεις που υποβόσκουν όλο το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της παράταξης.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει, όπως διατείνεται, ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει τη στήριξη του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. Πλην όμως, τα αποτελέσματα όλων των ερευνών (δημοσκοπήσεων) δείχνουν ότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά, αλλά την ίδια στιγμή οι πολίτες κάθε άλλο παρά εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση που θα τηρήσουν σε ένα δημοψήφισμα.

Ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλεί την ανησυχία του κ. Μητσοτάκη είναι το αντιευρωπαϊκό κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς το κλίμα θα μπορούσε να διαχυθεί και στην Ελλάδα και να αποτυπωθεί μάλιστα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο του 2015, όπου, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι πολίτες επί της ουσίας είπαν «όχι» στην Ευρώπη, άσχετα από το ότι η κυβέρνηση το «ερμήνευσε» διαφορετικά και το… προσάρμοσε στα μέτρα του «ναι».


Σχολιάστε εδώ