938.000 αυθαίρετα απειλούνται με μπουλντόζες

Μόλις… 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα οποία αφορούν 938.000 αυθαίρετα! Και τα αυθαίρετα αυτά, για να βλέπουν οι κάτοχοί τους… μπουλντόζες στον ύπνο τους, θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου και να μπουν στη ρύθμιση του ν. 4178, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις αλλά και δυνατότητα συμψηφισμού του 50% των προστίμων με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, «ο νόμος 4178 δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων. Ήδη περισσότερα από 938 χιλιάδες ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα».

Μόνο στο Ηράκλειο τα πρόστιμα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ!

Λίγα είναι τα 3,3 δισ. ευρώ στα οποία υπολογίζει το ΤΕΕ τα πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα, που αφορούν όμως μόνο τα καταχωρισμένα. «Τα ποσά που ζητούνται και αφορούν τη μεγάλη υπόθεση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων δεν είναι άλλα 3,3 δισ., αλλά δυστυχώς πολύ πολλαπλάσιος αριθμός. Μόνο στον Νομό Ηρακλείου υπολογίζουμε ότι το κόστος υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της επικράτειας μιλάμε για ποσό… πολλών δεκάδων δισ. ευρώ», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Νίκος Ηγουμενίδης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο «σκληρός πυρήνας» των κτισμάτων των «αυθαιρετουπόλεων», όπου ο μέσος όρος προστίμων αναμένεται ότι ξεπερνά τα 50.000 ευρώ ανά κτίσμα, δεν έχει ενταχθεί σε κανέναν νόμο.


Σχολιάστε εδώ