Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα!
Από την περασμένη Πέμπτη μπορούμε να λέμε εμείς οι Έλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος, ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Δικαστές που τίμησαν τον όρκο τους, που δίκασαν σωστά, που αρνήθηκαν να παραδώσουν στον Ερντογάν τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς κρίνοντας ότι, πέρα από τα όποια αδικήματα και ανεξαρτήτως ενοχής, υπερτερεί η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου!
Και πήραν αυτήν την απόφαση αν και γνώριζαν τις απειλές του τούρκου Προέδρου κατά νησιών μας και παρά τις πιέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών προσωπικοτήτων να τους εκδώσουν, προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες από τις αντιδράσεις του Σουλτάνου.
Οι Αρεοπαγίτες που δίκασαν τις τρεις υποθέσεις των τούρκων αξιωματικών που τη νύχτα του πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, σήκωσαν την Ελληνική Δικαιοσύνη ψηλά σε διεθνές επίπεδο, στέλνοντας το μήνυμα παντού ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δικαστές που μπορεί να τους εμπιστεύεται ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής.
Και αυτό είναι η μεγάλη προσφορά των Αρεοπαγιτών μας την ώρα που οι δανειστές μας έχουν στήσει την Ελλάδα στον τοίχο και μας κατηγορούν για ανίκανους και τεμπέληδες, λέγοντας ότι τρώμε τα λεφτά τους.
Από κει και πέρα, πικρή είναι η αλήθεια για όλους τους πολιτικούς μας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κρύφτηκαν. Κανένα «όχι» στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών δεν ειπώθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής τους στον Άρειο Πάγο. Τα οποία, όμως, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των οκτώ έγιναν λαλίστατα, απευθύνοντας ύμνους στη Δικαιοσύνη και στον Άρειο Πάγο.
Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του ξένου Τύπου για τη Δικαιοσύνη μας. «Ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελληνική Δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες, την έννοια του Κράτους Δικαίου», έγραψε το «Spiegel».
Φόβοι για απαγωγή
Φόβους για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει να απαγάγει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς από τη χώρα μας εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και στελέχη κρατικών υπηρεσιών. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, ο Τ. Ερντογάν, λόγω της αλαζονείας που τον διακατέχει αλλά και διότι έχει πληγεί ο εγωισμός του, να καταφύγει σε μια απονενοημένη ενέργεια. Για τον λόγο αυτό τα μέτρα φύλαξης και προστασίας των οκτώ αξιωματικών θα είναι δρακόντεια, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο παραμονής τους σε αστυνομικό τμήμα όσο διαρκεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος και χορήγησης ασύλου. Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι κατά κανόνα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.
Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν στις 16 του περασμένου Ιουλίου, ο Αλ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει πως οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα είναι σύντομες και η ελληνική πλευρά θα σεβαστεί όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν πληροφορίες ότι η Άγκυρα μετακίνησε στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης στην Ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια, προφανώς, του Τ. Ερντογάν να εκφοβίσει τη χώρα μας. Πληροφορίες για τις οποίες δεν υπήρξε ωστόσο καμιά επιβεβαίωση, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές -και όχι μόνο- πηγές η Άγκυρα έχει μετακινήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στα σύνορα με τη Συρία. Την ίδια στιγμή σημαντικό τμήμα των δυνάμεών της παραμένει εγκλωβισμένο στα ανατολικά σύνορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές και τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών.
Παγκόσμια απήχηση είχε η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί και συνοδεύθηκε από τα επαινετικά σχόλια μεγάλων ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης. «Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου», σημείωνε στη διαδικτυακή έκδοσή του το περιοδικό «Spiegel». Προειδοποιούσε παράλληλα για το ενδεχόμενο «η Αθήνα να αντιμετωπίσει τη μήνιν της Τουρκίας». Για τον κίνδυνο η Τουρκία, μετά την απόφαση για τους «8», να πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες έκανε λόγο η «Suddeutsche Zeitung», κάτι που θα έχει συνέπεια να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η «Tageszeitung». Η απόφαση ήταν -φυσικά- πρώτο θέμα στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Για «απόφαση-σκάνδαλο» έκανε λόγο η «Sabah», ενώ η διαδικτυακή «Haberturk» χαρακτήρισε «σοκ» την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ως ευθεία αμφισβήτηση του θεσμού της δικαιοσύνης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελ. Βόζενμπεργκ τις απειλητικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την έκδοση της απόφασης του ΑΠ. Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού επισημαίνει την κλιμάκωση των πιέσεων της Άγκυρας και τις απειλές για αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και για απελευθέρωση των μεταναστευτικών ροών, η κ. Βόζενμπεργκ ρωτά την Επιτροπή: Πρώτον, πώς αξιολογεί την απειλητική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι σε μια δικαστική απόφαση κράτους-μέλους. Και δεύτερον, αν αυτή αντίδραση της τουρκικής πλευράς συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία έχει κυρώσει η Τουρκία.