Σε παράδεισο ζούμε, λένε στο Μαξίμου…

Όποιος ξένος έριχνε μια ματιά στον απολογισμό της διετίας που έδωσε το Μαξίμου, σίγουρα θα έλεγε: Να και μια χώρα που πάει μια χαρά, που οι κάτοικοί της είναι ευτυχισμένοι και δεν τους λείπει τίποτε.

Και θα έχουν δίκιο όταν διαβάζουν ότι:

• Ο προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,437 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,983 δισ. ευρώ.

• Αυξήθηκε 1,8% το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016.

• Αυξήθηκε 5,1% η ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση.

• Αυξήθηκε η απασχόληση κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 26,6% σε 22,6%.

Μόνο που, κατά θεία σύμπτωση, την ίδια μέρα η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ (σε συνεργασία με την εταιρεία MARC) έδωσε εντελώς άλλη εικόνα της κατάστασης που ζει το ελληνικό νοικοκυριό – κατάσταση που μας έχει πάει ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια πίσω. Τα νούμερα καταγράφουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την τραγωδία που βιώνει η ελληνική οικογένεια. Με το χειρότερο να είναι ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα φως εξόδου…

Πώς να πιστέψει κανείς, Αλέξη Τσίπρα, ότι όλα πάνε καλά:

• Όταν 1.100.000 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια έναν τουλάχιστον άνεργο και το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 73,3% του συνολικού αριθμού των ανέργων;

• Όταν 1 στα 3 νοικοκυριά ζει με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και το 50% των νοικοκυριών δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη των μελών, ενώ μόλις το 9% έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα; Ποια ανεργία μειώθηκε όταν 450.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει για να βρουν εργασία, ενώ 2 στους 3 νέους, ηλικίας 18 έως 35 ετών, είναι ένα βήμα πριν πάρουν των ομματιών τους;

Ποια οικονομία πάει καλά, Αλέξη:

• Όταν η ζήτηση έχει πέσει στα είδη διατροφής κατά 40,2%, στην ένδυση – υπόδηση κατά 53% και στις εξόδους κατά 48,2%;

• Όταν τα μισά νοικοκυριά φτάνουν στο σημείο, λόγω οικονομικής αδυναμίας, να καθυστερούν να λάβουν ιατρικές συμβουλές και να κάνουν τις θεραπείες τους;

• Όταν έχουν δεσμευθεί ή κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία 160.000 ατόμων;

• Όταν το 34% των νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις;

• Όταν τα δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται σε 94,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 67,2 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 27,6 δισ. ευρώ καταναλωτικά;

Ένα ακόμη στοιχείο που δίνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας μας, η οποία κάθε άλλο παρά έχει σχέση με αυτήν που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι το ότι οι απλήρωτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτήν την τραγωδία που ζει επτά χρόνια τώρα η ελληνική οικογένεια, η οποία κάθε μέρα δίνει έναν απεγνωσμένο αγώνα επιβίωσης, η απάντηση του πρωθυπουργού, στον απολογισμό της διετίας του, είναι ότι «χαράσσει τον δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα Μνημόνια, το 2018»!

Υπομονή, λοιπόν…

Επτά χρόνια συν δύο ακόμη… Και βλέπουμε… Με τα περιθώρια για την επιβίωση σε κάθε σπίτι και κάθε μαγαζί, μικρό ή μεγάλο, να στενεύουν…

Και με τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπορούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε ένα και μόνο μήνυμα προς τους έξω, τους οποίους επτά χρόνια τώρα έχουν κάνει αφεντικά: «Ως εδώ! Άλλα μέτρα πείνας και απαξίωσης της Ελλάδας δεν δεχόμαστε».

Το μπορείτε.

Το αποδείξατε με την κοινή θέση σας στο Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ