Ποντάρει στην «καταστροφή»

Το αδιέξοδο στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενίσχυσε περαιτέρω την εκτίμηση του Κυρ. Μητσοτάκη για τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι πιστωτές κι ότι αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής. Γεγονός που λίαν συντόμως μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτών που ζητούν οι πιστωτές και αυτών που είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Οι εκλογές είναι ante portas», είναι η άποψη και της Ντ. Μπακογιάννη. Το επικρατέστερο σενάριο κατά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό της «ηρωικής εξόδου», δηλαδή ο κ. Τσίπρας να μην υποχωρήσει στις έξωθεν απαιτήσεις και μέσα από μια τεχνητή πόλωση με τους πιστωτές να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Με απώτερο σκοπό, λένε, να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει και να φορτώσει τα προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση. Προβλήματα που παρουσιάζουν συνεχή όξυνση, αλλά δεν φαίνεται να πτοούν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει «έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας». «Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε εξελίξεις, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα», επισήμανε στη διάρκεια της ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στο Περιστέρι.

Η επιμονή του στην ανάγκη διενέργειας νέων εκλογών δεν έχει να κάνει μόνο με το «εξουσιαστικό σύνδρομο στέρησης» που του καταλογίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και με την αγωνία του για την επόμενη ημέρα. «Η κατάσταση στο εσωτερικό επιδεινώνεται σταθερά, ενώ και η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας διεθνώς απομειώνονται ολοένα και περισσότερο», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Με κίνδυνο «η επόμενη κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα εμπόδια και… δεμένη χειροπόδαρα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως, κανένα άλλο από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης δεν συμμερίζεται την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές – με εξαίρεση ίσως τον Β. Μεϊμαράκη. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος θεωρεί ότι μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς και θα κλείσει τελικώς η δεύτερη αξιολόγηση. Την άποψη αυτή ασπάζονται αρκετά στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την επιμονή της ηγεσίας στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. «Λέμε συνέχεια για εκλογές και στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να αιφνιδιαστούμε», φέρεται να παρατήρησε ο καραμανλικός βουλευτής Γ. Βλάχος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Αρκετοί είναι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των πιστωτών ως εκεί που χρειάζεται προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Σενάριο που -εννοείται- δεν είναι της προτίμησης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα έχει μπροστά της κι άλλους πολλούς μήνες να… ζητάει εκλογές. Ωστόσο, στην Πειραιώς προετοιμάζονται και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και καταστρώνουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Βασικός πυλώνας της θα είναι ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των πιστωτών και με τα μέτρα που θα εφαρμόσει θα φορτώσει νέα βάρη στον ελληνικό λαό. Έχουν δε έναν πρόσθετο λόγο να ανησυχούν στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει στη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 (πλεονάσματα, «κόφτης» σε μισθούς-συντάξεις κ.ά.). Κι αυτό διότι, αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει θα κληθεί να τις υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση, που ενδεχομένως να έχει ως βασικό πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ