Οι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζουν νέα μέτρα

Αυτή η επίμονη διαβεβαίωση απευθύνεται πρωτίστως σε έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα ούτε νομοθέτηση του «κόφτη», ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε δεν πιάνεται πλεόνασμα 3,5%, όπως ζητάνε οι… «θεσμοί».

Ταυτόχρονα, απευθύνεται και στους έξω, για να τονίσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που δημιουργεί η απαίτησή τους για νομοθέτηση νέων μέτρων, «κόφτη» και πλεόνασμα… δεκαετίας.

Με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η διαρκής αναβολή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που υποθάλπει την αβεβαιότητα και απομακρύνει την ανάπτυξη, με θύμα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Διογκώνεται, μάλιστα, η ανησυχία τραπεζικών και οικονομικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση κινδυνεύει να χαθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, που θα σημάνει χρηματοδότηση με πολύ χαμηλό επιτόκιο και θα εκπέμψει το σήμα για την επιστροφή της χώρας μας στις Αγορές, ώστε να δανειζόμαστε με μικρό επιτόκιο (2% με 2,5%). Και όσο αυτή η εξέλιξη καθυστερεί, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Μάλιστα, γνωστός τραπεζίτης έλεγε στο «Π» ότι το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης «είναι θέμα ζωής ή θανάτου, κι αν δεν βγούμε στις Αγορές μέσα στο 2017, τελειώσαμε»!

Πάμε σπίτια μας, λένε 35 βουλευτές

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τον τελευταίο μήνα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν ενεργά στο «Εργαστήρι Ιδεών», οι οποίοι μέχρι στιγμής αριθμούν τους 35 και καλύπτουν όλη τη χώρα. Και απέναντί τους είναι οι «53» του Τσακαλώτου, που πλέον δεν ξεπερνούν τους 10, η «Πλατφόρμα 2003» του Παπαδημούλη και βέβαια οι «κυβερνητικοί» του Μαξίμου.

Το «Εργαστήρι Ιδεών» βουλευτές που μετέχουν το αποκαλούν και «Ενωτικό». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρχηγός, όλοι είναι ισότιμοι και απλώς κάποιοι έχουν αναλάβει τα οργανωτικά.

Συνήθως μαζεύονται κάθε δεύτερη Τρίτη βράδυ στην αίθουσα 227 της Βουλής αλλά και στο καφέ «Έναστρον», στην οδό Σόλωνος. Και εκεί συζητούν τα καυτά θέματα που βάζουν οι δανειστές και τα μέτρα που ζητούν να πάρει η κυβέρνηση. Τις θέσεις τους τις μεταφέρουν στη συνέχεια στο Μαξίμου και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές.

Τώρα, απέναντι σε αυτά που απαιτούν τα «αφεντικά» η θέση των 35 βουλευτών είναι: Ναι στη συμφωνία, με περιγραφή των κατηγοριών (φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά κ.λπ.) στις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» αν δεν πιαστεί το πλεόνασμα που προβλέπει η συμφωνία για το 2018. Με κόκκινες γραμμές:

1) να μη μειωθεί το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα, 2) να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά και 3) να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Για τις θέσεις τους αυτές έχει ενημερωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και φυσικά το Μαξίμου.

Ξεκάθαρα έχουν διαμηνύσει ότι αυτά που ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα ψηφίζουν. «Ως εδώ», λένε και είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν από βουλευτές και να πάνε στα σπίτια τους για να μην κατηγορηθούν ότι έριξαν την «κυβέρνηση της Αριστεράς», κάτι που εξυπηρετεί τη ΝΔ.

Θα απαιτήσουν οι… «θεσμοί» να ψηφισθεί η συμφωνία με 180;

Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για να αναγκάσει όλα τα… μνημονιακά κόμματα να πάρουν θέση. Και κυρίως αν η ΝΔ θα πάει κόντρα στους έξω προστάτες της, και βασικά απέναντι στον Σόιμπλε και στη Μέρκελ. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι περιβόητοι «θεσμοί» θα απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία (ακούγεται ήδη για 180 ναι) ώστε να δεσμευθεί και η επόμενη κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια εξέλιξη ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση γιατί αν αρνηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία θα έρθει σε αντίθεση όχι μόνο με τους φίλους του τους Γερμανούς αλλά και με το ντόπιο οικονομικό κατεστημένο, που διαχρονικά στηρίζει τη Δεξιά.

Σίγουρα, πάντως, αν η συμφωνία πάει στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας και ΝΔ – Μητσοτάκης θα ζήσουν αγωνιώδεις ώρες, όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μεγάλες ανατροπές σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση…

Δίνει τον Τσακαλώτο ο Μοσκοβισί!

Αποκαλυπτικός ήταν ο γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου για το αν είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται για την ελληνική οικονομία στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποδεχθεί πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια! Είπε συγκεκριμένα:

«Το βασικό σενάριο για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που εκπονήθηκε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με βάση τη δήλωση της Ευρωομάδας της 25ης Μαΐου 2016 στηρίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα διατηρήσει πλεόνασμα ύψους 3,5% Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, επί μία δεκαετία, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική αυτή πορεία είναι, σε γενικές γραμμές, σύμφωνη με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».


Σχολιάστε εδώ