Διχάζει η απόφαση της κυβέρνησης να ενοποιήσει τα υποθηκοφυλακεία με το Κτηματολόγιο

Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε πως η δομική αλλαγή που προτείνεται, με τη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ως βασικούς κινδύνους για την τύχη του Εθνικού Κτηματολογίου την ανεπάρκεια των αρμόδιων υπουργείων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης σε σειρά θεμάτων όπως η κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας και η καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Στην έκθεση τονίζεται πως είναι αμφίβολη η ολοκλήρωση του έργου το 2020, ενώ επισημαίνονται και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με αποκορύφωμα το γεγονός πως δεν υπάρχει αποτύπωση των κτιρίων.

Πάντως, προσθέτουμε, είναι πρωτοφανές το γεγονός πως η διευθύνουσα σύμβουλος του Κτηματολογίου, και μάλιστα τοπογράφος, Χριστίνα Κλωνάρη επέλεξε έναν τόσο ανορθόδοξο τρόπο για να συνεργαστεί με την Παγκόσμια Τράπεζα, αφού όλα τα χορηγούμενα δεδομένα (η αξιοπιστία των οποίων, αμφισβητείται από επίσημα χείλη) δεν έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και δόθηκαν ανεπίσημα.

***

Όλοι εναντίον όλων

Η στάση της διοίκησης του Κτηματολογίου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας έχει αναδείξει και τις τάσεις… ανθρωποφαγίας που διαθέτουν ορισμένοι. Ο πανελλήνιος σύλλογος των τοπογράφων αναρωτιέται «γιατί πρέπει να επιβαρυνθεί το Κτηματολόγιο και με άλλους διοικητικούς υπαλλήλους από τα υποθηκοφυλακεία». Οι εργαζόμενοι τοπογράφοι στο Κτηματολόγιο αφήνουν αιχμές για το αν πρέπει να απορροφηθούν στον νέο φορέα ακόμα και οι… συνάδελφοί τους άλλων ειδικοτήτων. Οι δικηγόροι του έργου καλούν το υπουργείο να εγγυηθεί και να διαφυλάξει τις θέσεις των… δικηγόρων (μόνο), ενώ οι διευθυντές άλλαξαν στάση -εν μία νυκτί – μόλις τους εγγυήθηκαν την… καρέκλα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός στα καλύτερά του.

***

Λάθος χρόνος, λάθος τρόπος… απροετοίμαστος ο τόπος

Ακόμα μια… «επιτυχία» της διοίκησης Κλωνάρη είναι η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, γεγονός που προκαλεί… υπουργική δυσφορία, καθώς παρέσυρε την πολιτική ηγεσία σε ένα -όπως εξελίσσεται- φιάσκο. Πολλές οι αντιδράσεις από περιφέρειες και δήμους σε όλη την Ελλάδα (π.χ. Πελοπόννησος, Ηλεία, Μεσσηνία) και μεγάλη κοινωνική αναστάτωση για τα λάθη και τις παραλείψεις (για παράδειγμα, πολλά χαρακτηρισμένα αγροτεμάχια μεταφράζονται από τις δασικές υπηρεσίες ως δασικά και αρκετοί αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις). Η δε σύλληψη περί… «αστικής πύκνωσης» στέφθηκε με αποτυχία, καθώς στους εκατό δήμους έστειλαν δεδομένα μόνο οι… δύο. Θυμηθείτε το, σύντομα θα ανακοινωθεί αναβολή ή ακόμα και ακύρωση της ανάρτησης.

***

Μη φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή…

Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Κίνδυνος όχι μόνο για το Κτηματολόγιο αλλά κυρίως για τη χώρα και τους πολίτες της. Εν όψει της πολυπόθητης αξιολόγησης και προκειμένου να μη χρεωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μια ακόμα… αθέτηση υποσχέσεων προς τους δανειστές μας, να γίνει μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος μια νομοθέτηση όπως όπως, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ανταλλαγή απόψεων, η οποία ενδεχομένως να είναι μετά δύσκολο να ανατραπεί. Ούτε η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πανάκεια (αντίθετα, έκανε πολλές χώρες ακόμα πιο… τριτοκοσμικές) ούτε η κάθε συντεχνία (επιστημονική, κομματική, συνδικαλιστική) έχει το αλάνθαστο. Ο τελικός αποδέκτης και… χρηματοδότης κάθε κυβερνητικής επιλογής είναι ο έλληνας πολίτης.


Σχολιάστε εδώ