Στον δρόμο των αγωγών και ο διπλωματικός σύμβουλος του Μητσοτάκη!

Οι αναφορές στην τουρκικής καταγωγής σύζυγο του έλληνα διπλωμάτη μπορεί να ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή το περιστατικό της σχέσης μεταξύ κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού και υψηλόβαθμης εν ενεργεία διπλωμάτισσας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία μάλιστα πήρε μετάθεση στην Αθήνα, αλλά είναι προφανές ότι δεν έχουν σχέση οι δύο αυτές περιπτώσεις. Και ούτε φυσικά η προσωπική ζωή κάποιου επηρεάζει και αφορά την εθνική ασφάλεια. Εξάλλου είναι θέμα προσωπικής αντίληψης και ηθικής να γνωρίζεις πότε υπερβαίνεις τα εσκαμμένα και να ζητάς μόνος σου την αποχώρηση από τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης ή απλώς να διακόπτεις την επίμαχη σχέση.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί ο κ. Αλεξανδρής στράφηκε εναντίον των δημοσιογράφων, όχι επειδή έγραψαν ή υπονόησαν κάτι επιλήψιμο, αλλά επειδή κατέγραψαν το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι τουρκικής καταγωγής και έχει υπηρετήσει στο Τουρκικό Δημόσιο.

***

Χάρη στον Φίλη…

Να που φάνηκε και σε κάτι χρήσιμος ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Όταν νομοθετούσε -για να ικανοποιήσει το συνδικάτο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών- ότι για την απόλυση από ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να εγκριθεί η λύση σύμβασης από το ΚΥΣΔΕ, δεν φανταζόταν ότι η απόφασή του αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το ανάχωμα για μια πρωτοφανή πρόκληση και επίδειξη δύναμης του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

• Η ιστορία έχει ως εξής: Το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης αποφάσισε να απολύσει τον καθηγητή Μαθηματικών Χότσικα Νιχάτ με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι είναι… Γκιουλενικός. Πέραν του πολιτικού ζητήματος που εγείρεται, υπήρχε και το καθαρά νομικό. Με βάση τη ρύθμιση Φίλη, η απόφαση παραπέμφθηκε στο ΚΥΣΔΕ και τελικά απορρίφθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο. Στην πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου το σχολείο παρουσίασε τα επιχειρήματά του, όμως αυτά κρίθηκαν αβάσιμα και έτσι ακυρώθηκε η απόλυση του καθηγητή, που επιστρέφει πλέον στα καθήκοντά του.

• Όμως το πολιτικό ζήτημα παραμένει: Από πότε το να είναι κάποιος συμπαθών προς το κίνημα Γκιουλέν αποτελεί ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα στην Ελλάδα;

• Από πότε διώκονται οι ιδέες και οι αντιλήψεις στη χώρα μας; Με βάση ποια στοιχεία αποφασίσθηκε η απόλυση του καθηγητή; Και, κυρίως, ποιος συγκέντρωσε τα στοιχεία αυτά; Λειτουργεί κάποιο παρακράτος, το οποίο μάλιστα ενήργησε σε συνεργασία με τη διεύθυνση του μειονοτικού σχολείου;

• Θα συνεχίζαμε με πολλά ακόμη ερωτήματα, αλλά, καθώς η απάντηση είναι προφανής, σταματάμε εδώ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, το επόμενο διάστημα, να υπερασπιστούμε κάποιον άλλον μουσουλμάνο έλληνα πολίτη που θα έχει στοχοποιήσει το τουρκικό προξενείο και θα επιχειρεί να τον εξοντώσει με τη ρετσινιά του Γκιουλενιστή.

• Μια είδηση που ήρθε από την Άγκυρα κάθε άλλο παρά πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ψηφιακών Τεχνολογιών (BTK) θα προσλάβει hackers οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 25.000, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω διαδικτύου και η βασική εξέταση θα περιλαμβάνει και την εντολή για χακάρισμα συγκεκριμένων στόχων. Όσοι επιλεγούν θα αναλάβουν και συγκεκριμένες αποστολές αλλά και την εκπαίδευση ολόκληρων ομάδων, που θα έρχονται σε επαφή και θα συνεργάζονται μέσω διαδικτύου.

• Καθώς, λοιπόν, στον σύγχρονο κόσμο οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται, πλέον, ως η πιο επικίνδυνη ασύμμετρη απειλή, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε αμφιβολίες ότι η Τουρκία εάν χρειασθεί θα στρέψει τον στρατό των hackers της εναντίον της χώρας μας.

• Στα Σκόπια συνεχίζεται το παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο Ν. Γκρούεφσκι δυσκολεύεται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν τα αλβανικά κόμματα. Όμως αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στις 24 Ιανουαρίου -το πιθανότερο- η Κομισιόν θα εκδώσει ενδιάμεση έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. Και καθώς οι εκλογές εξελίχθηκαν χωρίς απρόοπτα και κανείς δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητά τους, είναι πολύ πιθανό πλέον η Κομισιόν να καταγράψει αυτήν τη θετική εξέλιξη και επομένως να συστήσει ανεπιφύλακτα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση νέας προσπάθειας από τον Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας. Και πάντως θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μια συστηματική πίεση για να δώσει το «πράσινο φως» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, παρακάμπτοντας το θέμα της ονομασίας…

• Όσα έγιναν στη Γενεύη, στην Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Και δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε την παγίδα που είχε στηθεί εις βάρος και της Ελλάδας, που εγκαίρως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ». Όμως, μετά τον αποτελεσματικό χειρισμό που έγινε από τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο -και ελεγχόμενη- η ελληνική αντίδραση. Τα ξεσπάσματα εναντίον «εχθρών» και οι οξύτατες επιθέσεις σε ξένα ΜΜΕ περισσότερα προβλήματα δημιουργούν. Και, κυρίως, δίνουν τροφή για σχόλια και προβοκάτσιες σε όσους, ακόμη και στο εσωτερικό, θα υποδέχονταν με μεγάλη χαρά την οποιαδήποτε λύση, ακόμη κι αν είχε τουρκική υπογραφή…

• Μια ξεχωριστή συζήτηση πραγματοποιείται στον Ιανό την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 18.00, με θέμα τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. «Το τέλος των βεβαιοτήτων: Συρία, αιτία του κακού ή το εξιλαστήριο θύμα;» είναι το θέμα στο οποίο συζητούν η συγγραφέας Ιφιγένεια Θεοδώρου, ο ποιητής Γιώργος Βέης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, με αφορμή και την κυκλοφορία του βιβλίου της Ιφιγένειας Θεοδώρου «Η γεύση της ερήμου»…

***

Ημερίδα με θέμα «Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;» οργανώνει στις 25 Ιανουαρίου (18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων) η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» και το παράρτημα Χειμάρρας της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Στ. Λυγερός, ο Αλ. Μαλλιάς και ο Άγγ. Συρίγος.

Να μην ξεχνάμε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Αλβανία τόσο θα κλιμακώνεται η διχαστική πολιτική του Έντι Ράμα προκειμένου να πλήξει την πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΚΕΑΔ αλλά και υποψήφιους των άλλων κομμάτων, που τιμούν την ελληνική καταγωγή τους…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ