Στη Γενεύη κάναμε και νέες υποχωρήσεις
Στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ, κάνοντας απολογισμό των όσων συνέβησαν στη Γενεύη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στη στημένη επιχείρηση απόδοσης ευθυνών στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, τα νήματα της οποίας φθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ευθέως ότι στήθηκε ένα παιχνίδι στη Γενεύη για να φέρουν προ τετελεσμένων τον Κοτζιά και την Ελλάδα.
Κυριολεκτικά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τα είπε έξω από τα δόντια κατά του Προέδρου της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που δεν έχει επιδιώξει μια ενιαία εθνική γραμμή όλων των κομμάτων. Και η απόδειξη είναι ότι ο Αναστασιάδης δεν είχε ενημερώσει τα κόμματα, εκτός από το ΑΚΕΛ, για τις κόκκινες γραμμές που θα έβαζε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Το «Π» παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του πρόεδρου του ΔΗΚΟ στο ΡΙΚ, προκειμένου να έχουν οι φίλοι αναγνώστες μας μια έγκυρη γεύση του πολιτικού κλίματος στην Κύπρο, όπου αυτό που προκύπτει είναι ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή. Και την ευθύνη για αυτό το μέγα έλλειμμα την έχει πάντα ο πρώτος, ο Αρχηγός του κράτους.
«Οι εδώ κυβερνητικές εφημερίδες, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, μιλάνε για αποτυχία και επιρρίπτουν ευθύνη στον κ. Κοτζιά.
Εμείς, φυσικά, διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση και θεωρώ παντελώς λάθος κάποιοι να συνεργάζονται με την Τουρκία σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών εναντίον της Ελλάδας, επειδή τόλμησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να διατυπώσει τη θέση ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα μετά τη λύση του Κυπριακού. Τέτοιες τοποθετήσεις και αυτές οι επιθέσεις οι ανήθικες εναντίον του υπουργού Εξωτερικών απλά παίζουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας και τη βοηθούν στην επιδίωξη των στόχων της. Δηλαδή, να αποφύγει τις ευθύνες της για τις δικές της αδιάλλακτες θέσεις και να τις επιρρίψει στην Ελλάδα».
«Επιτέλους, θα πρέπει να μας εξηγήσουν αν η Γενεύη ήταν επιτυχία ή αποτυχία, για την οποία ευθύνεται ο κ. Κοτζιάς.
Εμείς θεωρούμε ότι ήταν ένα φιάσκο, μια τρύπα στο νερό. Ναι μεν είχαμε κάποια θετικά στοιχεία, όπως ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν πήραμε τίποτα και χάσαμε την Πενταμερή, που ήταν μια πάγια επιδίωξη της Τουρκίας εδώ και 40 χρόνια».
«Στήθηκε ένα παιχνίδι στη Γενεύη εναντίον της Ελλάδας για να φέρουν τον κ. Κοτζιά και την Ελλάδα προ τετελεσμένων. Φαίνεται ότι ο κ. Άιντα είχε ετοιμάσει ένα έγγραφο το οποίο, προφανώς, θα περιλάμβανε απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας που αφορούν τις εγγυήσεις, την παραμονή των εγγυήσεων και μετά τη λύση, με αόριστα χρονοδιαγράμματα, επανεξετάσεις και όλα αυτά που ζητάει η Τουρκία. Προφανώς, προσπάθησε αυτό το έγγραφο να κατατεθεί και να αποτελέσει μέρος της ημερήσιας διάταξης».
«Υπήρχε ένα στημένο παιχνίδι. Προσπάθησαν κάποιοι να βάλουν την Ελλάδα στην απομόνωση, να τη φέρουν προ τετελεσμένων, να την εκβιάσουν ώστε να δεχθεί τους τουρκικούς όρους ως όρους συζήτησης του ζητήματος της ασφάλειας.
Απέτρεψε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών. Εμείς χαιρετίζουμε τη δική του στάση. Ευγνωμονούμε την Ελλάδα γιατί παραμένει προσηλωμένη σε θέσεις αρχών, όπως είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, και διερωτώμεθα γιατί κάποιοι επιλέγουν την επίθεση εναντίον του κ. Κοτζιά επειδή απέτρεψε την κατάθεση αυτού του εγγράφου».
«Συμμετείχαν στη συνεδρίαση, σας λέω. Είναι καταγγελία που κάνω. Το έγραψαν και οι εφημερίδες ότι συμμετείχαν δημοσιογράφοι στις συσκέψεις και στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, προφανώς με έναν και μοναδικό σκοπό, πώς θα βγάζουν δημοσιεύματα που θα πλήττουν την ελληνική κυβέρνηση. Είναι προπαγανδιστές του Προέδρου, όχι σύμβουλοι του Προέδρου».
Στην Ελλάδα υπάρχει εθνική γραμμή, εμείς δεν έχουμε
«Είναι δύσκολο να έχουμε εμείς στην Κύπρο ενότητα, ενώ αντίθετα βλέπουμε στην Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια όλα τα κόμματα να συμφωνούν να υπάρχει εθνική γραμμή σε ό,τι αφορά ένα κεφαλαιώδες ζήτημα του Κυπριακού, που είναι η ασφάλεια, η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση των στρατευμάτων.
Η Ελλάδα να τοποθετείται ξεκάθαρα ότι ζητά μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα μετά τη λύση, και η δική μας πλευρά να μασάει τα λόγια της και να μη γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ θα πάνε οι τεχνοκράτες στο Μον Πελεράν και το μόνο μέλος πολιτικής ηγεσίας κόμματος που θα πάει μαζί τους είναι ο κ. Τσελεπής, που είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ».
Απέκλεισε τα κόμματα από κάθε ενημέρωση
«Δεν θα έπρεπε να είχε καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εθνικό Συμβούλιο πριν από τη μετάβαση αυτής της ομάδας, ώστε να ακούσει και τις δικές μας τις απόψεις, να του πούμε τις δικές μας ανησυχίες για τη δική του πρόταση, που, επαναλαμβάνω, είναι μια βάση την οποία εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά διαπιστώνουμε σε αυτήν την πρόταση κάποια κενά, που δεν θέλει να τα ακούσει;
Ε, πώς μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να ακούσει τις ανησυχίες τις δικές μας και του κόσμου; Γιατί νομίζω ότι και ο κόσμος που μας ακούει προβληματίζεται.
Πώς είναι δυνατόν σε αυτό το πάρα πολύ σοβαρό και σημαντικό θέμα να αναμένουν κάποιοι από εμάς να δώσουμε τα πάντα από την πρώτη μέρα, να καταργήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να δημιουργήσουμε θεσμούς όπου θα συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα έχουν βέτο, να γίνει συμπρόεδρος ο κ. Ακιντζί, και τίποτα να μην μπορεί να λειτουργήσει αν πάει κάτι λάθος, και να αναμένουμε σε βάθος χρόνου η Τουρκία να αποσύρει στρατεύματα, να μας επιστρέψει εδάφη, να αποσύρει εποίκους; Ε, δεν είναι λογικά πράγματα αυτά».
Χαρίσαμε στην Τουρκία την Πενταμερή
«Το ότι δώσαμε την Πενταμερή είναι μια τεράστια υποχώρηση από την πλευρά μας. Είναι το μεγάλος κέρδος της Τουρκίας σε αυτήν τη διαδικασία. Η Πενταμερής έχει πλέον καθοριστεί ως ο τρόπος διαπραγμάτευσης και συζήτησης του Κυπριακού. Θεωρώ ότι πανηγυρίζει η Τουρκία για αυτήν την επιτυχία από τη Διάσκεψη.
Πρέπει να πανηγυρίζει η Τουρκία για αυτήν την εξέλιξη. Και εμείς πρέπει να ρωτήσουμε τι πήραμε ως αντάλλαγμα για να χαρίσουμε την Πενταμερή, γιατί η Πενταμερής στηρίζει το αφήγημα της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και ότι το Κυπριακό δεν είναι νομικό πρόβλημα, είναι πολιτικό πρόβλημα. Τους χαρίσαμε μια διαδικασία που ενισχύει το δικό τους επιχείρημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και στην Κύπρο οι δύο οντότητες, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή, εκπροσωπούν ισότιμα το νησί».
Ζήτησαν εδάφη από τις ελεύθερες περιοχές οι Τούρκοι
«Οι Τούρκοι το ʼ74, ο Ντενκτάς το ʼ78, ο Γκουτιέρες το ʼ81, δεν θυμάμαι, είχαμε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις χαρτών από πλευράς Τουρκίας και συζήτησαν μαζί μας χάρτες των Ηνωμένων Εθνών, στις ιδέες Γκάλι, στο Σχέδιο Ανάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε το εδαφικό. Μπορεί να είναι διαφορετικοί οι χάρτες από τότε, αλλά, ξέρετε, η μόνη πρωτιά που είχαμε στη Γενεύη ήταν ότι για πρώτη φορά τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εδάφη στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Ερντογάν μετά τη λήξη της Διάσκεψης της Γενεύης βγήκε και μας ζήτησε την ένωση των Κοκκίνων με τη Μόρφου, να του δώσουμε και τον Πύργο. Είναι η πρώτη φορά που τούρκος αξιωματούχος ζητά εδάφη στις ελεύθερες περιοχές.
Δηλαδή, δώσαμε την Πενταμερή για να πάμε εκεί να μας δώσουν τον χάρτη για τον οποίο αποχωρήσαμε από το Μον Πελεράν. Τον οποίο χάρτη η κυβέρνηση είχε περιγράψει ως απαράδεκτο. Για να ακούσουμε για ακόμα μία φορά τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας.
Τις είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Δηλαδή, να παραμείνουν οι εγγυήσεις. Πήγαμε εκεί για να δώσουμε νέες υποχωρήσεις στη διακυβέρνηση και δώσαμε αριθμητική ισότητα σε σημαντικούς θεσμούς του κράτους, όπως ήθελε η τουρκική πλευρά. Και τι πήραμε από την Πενταμερή;».
Χάσαμε στη Γενεύη
«Αν ήθελαν να συζητήσουν μαζί μας ειλικρινά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο στρατός, υπήρχαν χίλιοι τρόποι για να γίνει αυτό χωρίς να μας εξευτελίσουν σε μια Διάσκεψη όπου θα υποβαθμιζόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα αναβαθμιζόταν ο κ. Ακιντζί. Το γεγονός είναι ότι επέμεναν σε αυτήν τη διαδικασία επειδή η ίδια η διαδικασία έφερε κάποια οφέλη στην τουρκική πλευρά. Κέρδισαν. Εμείς χάσαμε. Αυτή είναι η Γενεύη. Ήταν αποτυχία η Γενεύη. Εδώ φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μάς λένε ότι ήταν αποτυχία η διαδικασία».
Θέλουν κι άλλα οι Τούρκοι
«Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Εδώ και εννέα χρόνια ακολουθούμε αυτήν την πολιτική, την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το φιάσκο της Γενεύης. Δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την τουρκική αδιαλλαξία με αυτήν την πολιτική, άρα γιατί θα αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική; Αντίθετα, οι δικές μας υποχωρήσεις, αντί να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, την έχουν ενθαρρύνει. Τώρα οι Τούρκοι δεν τα θέλουν όλα. Θέλουν κι άλλα. Πήγαμε στη Γενεύη και δώσαμε την αριθμητική ισότητα. Κάναμε πρόταση εμείς για αριθμητική ισότητα σε νέους θεσμούς!».
Και νέες υποχωρήσεις
«Το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε πρόταση η κυβέρνηση για αριθμητική ισότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Επιτροπή Προσφορών και σε άλλες Επιτροπές. Σε σημαντικούς θεσμούς του κράτους. Ήταν δική μας πρόταση. Άρα προχωρήσαμε σε νέες υποχωρήσεις. Τελικά, πού καταλήξαμε; Τι κερδίσαμε από αυτήν τη νέα υποχώρηση της Γενεύης; Καταλάβατε εσείς κάτι; Εγώ δεν κατάλαβα τι κερδίσαμε. Πήγαμε εκεί υποτίθεται για να συζητήσουμε την ασφάλεια, να ακούσουμε τις τουρκικές θέσεις, και καταφέραμε πάλι να δώσουμε στη διακυβέρνηση. Αυτό συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια. Δεν έχουμε καταφέρει με τις υποχωρήσεις να λύσουμε το Κυπριακό.
Δεν θα καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό αν συνεχίσουμε με την ίδια στρατηγική. Νέα στρατηγική χρειάζεται.
Να σταματήσει αυτή η στρατηγική των συνεχών υποχωρήσεων. Πρέπει να διεκδικήσουμε, για παράδειγμα, την κρατική υπόσταση και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας.
Δεν είναι δυνατόν να τη διαλύσουμε από την πρώτη μέρα και να περιμένουμε σε βάθος χρόνου η Τουρκία να συμμορφωθεί στις δικές της υποχρεώσεις. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Ερντογάν. Άρα εμείς εισηγούμαστε στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τη λύση. Και η ΑΟΖ έχει να κάνει με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το Κυπριακό και να παραμείνει σε εκκρεμότητα η διεκδίκηση από την Τουρκία της ΑΟΖ μας. Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία διεκδικεί το 45% της ΑΟΖ της Κύπρου για την ίδια. Όχι για τους Τουρκοκύπριους, για την ίδια. Ε, θα πάμε να λύσουμε το Κυπριακό και δεν θα ξέρουμε αν θα έχουμε τη μισή ΑΟΖ μας. Τέτοια ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να τα λύσουμε από τώρα. Πρέπει να έχει κόστος η Τουρκία για τη μη λύση του Κυπριακού. Κάνουμε το αντίθετο.
Επιβραβεύουμε την Τουρκία για τη μη λύση του Κυπριακού, ανοίγουμε κεφάλαια, κάνουμε διευκολύνσεις, πήραμε τον κ. Ακιντζί στο Νταβός. Αυτά, δυστυχώς, ήρθαν μπούμερανγκ. Τα βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα. Εάν δεν έχουμε λύση σε αυτήν τη διαδικασία, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους θα έχει άνευ προηγουμένου διαστάσεις».