Σπάει στα τρία τη ΝΔ ο Μητσοτάκης

Κορυφαίοι παράγοντες κάνουν λόγο για απόφαση-πρόκληση για την αξιοπιστία και την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για «μοιραίο λάθος» του κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή αυτή συνιστά στροφή προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και ως τέτοια θα ερμηνευτεί από την κοινωνία κι αυτό -κατά την εκτίμηση αρκετών στελεχών- θα αποδει­χθεί καταστροφικό για την παράταξη εν όψει των επόμενων εκλογών. Παράλληλα θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για την κομματική βάση, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας αντιμετωπίζει ήδη με καχυποψία, αν όχι άρνηση, τη σημερινή ηγεσία.

Αν και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής τηρεί σιγή ιχθύος, πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι δεν είναι απλά ενοχλημένος αλλά εξοργισμένος. Κι αυτό δεδομένου ότι ο κ. Σκυλακάκης και οι περί αυτών είχαν στο παρελθόν κατʼ επανάληψη καταφερθεί εναντίον του σε μια σειρά ζητημάτων, ενώ είχαν στραφεί και εναντίον της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαιτέρως ενοχλημένος είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς καθώς οι σχέσεις του ειδικώς με τον κ. Σκυλακάκη είναι το λιγότερο εχθρικές κι αυτό κρατάει πάνω από δύο δεκαετίες. Από το 1993, όταν ο τελευταίος, ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, είχε εκδώσει βιβλίο για το ζήτημα της Μακεδονίας, στο οποίο κατήγγειλε ή και λοιδορούσε τον κ. Σαμαρά για τη στάση που είχε τηρήσει την περίοδο της κρίσης με τα Σκόπια. Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία τον κ. Σκυλακάκη λόγω του ότι είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του 1ου Μνημονίου.

Κλιμακούμενες αντιδράσεις καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα της κομματικής ιεραρχίας, αλλά πολύ περισσότερο στο πεδίο των ψηφοφόρων, καθώς τα στελέχη της Δράσης -λόγω των πολιτικών απόψεών τους, αλλά κυρίως της στάσης τους διαχρονικά έναντι της Νέας Δημοκρατίας- αποτελούν «κόκκινο πανί». Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο των δημόσιων δηλώσεων, καταγγελιών, κ.λπ., αλλά προχωρούν ακόμη πιο πέρα. Κομματικά στελέχη σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΑΚΕ ανακοίνωσαν ήδη την απόφασή τους, με την οποία διαχωρίζουν τη θέση τους από τη γραμμή που χαράζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ασκούν δε δριμεία κριτική εναντίον του κατηγορώντας τον για «απαξίωση της παράταξης», «ιδεολογικό έγκλημα» κ.ά. Αναστάτωση και κλίμα οργής επικρατεί και στις τάξεις των βουλευτών, που για διαφόρους λόγους αποφεύγουν -προς το παρόν τουλάχιστον- να δημοσιοποιήσουν τις ενστάσεις (διαφωνίες) τους. Είτε διότι φοβούνται τις αναπόφευκτες συνέπειες (διαγραφή) είτε διότι έχουν αποφασίσει να… αφήσουν τον κ. Μητσοτάκη «να πάει ανενόχλητος στην καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά λένε ορισμένοι εξ αυτών. «Θα τον περιμένουμε στη γωνία», είναι το… συμπέρασμα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα.

Συνένοχοι στο «ιδεολογικό έγκλημα» δεν θα γίνουμε…

Την απόφασή της να διαχωρίσει τη θέση της από τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία ανακοίνωσε η «γαλάζια» συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο των ταξί (ΔΑΚΜΜΕ). Στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός της Θ. Λυμπερόπουλος εκτοξεύει πυρά σε βάρος του κ. Μητσοτάκη και τον προειδοποιεί ότι οδηγεί την παράταξη στη διάσπαση και τη συρρίκνωση. «Εμείς, ως ΔΑΚΜΜΕ ΤΑΞΙ, δεν χωράμε και δεν θέλουμε να χωράμε σε αυτό το νεοφιλελεύθερο παραμύθι», υπογραμμίζει. «Χαρούμενα όνειρα με εφιαλτικά πρόσωπα δεν υπάρχουν. Κατεβαίνουμε από το ʽʽτρένο της Χαλιμάςʼʼ, που τρέχει πάνω στις ίδιες ράγες που έτρεξε και το ΠΑΣΟΚ (σμίκρυνση και μονοψήφιο νούμερο στις εκλογές)». Και προσθέτει: «Συνένοχοι σε αυτό το ιδεολογικό έγκλημα δεν θα γίνουμε. Ούτε συνοδοιπόροι στην πορεία θανάτου (της κοινωνίας) που ετοιμάζετε. Η δική μας ΔΡΑΣΗ, η δική μας ΘΕΣΗ είναι δίπλα στην ελληνική κοινωνία που υποφέρει. Κι εκεί θα μείνουμε. Μαζί της θα παλέψουμε, απορρίπτοντας κάθε Συμφωνία Νεοφιλελεύθερης Αλήθειας. Απορρίπτοντας κάθε πολιτική που καταλήγει σε μονοπώλια, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά».

Η ΔΑΚΜΜΕ προτρέπει τους «γαλάζιους» βουλευτές που «δεν μολύνθηκαν από τον ιό του άκρατου νεοφιλελευθερισμού» να «βγουν μπροστά» και να πουν την αλήθεια στην ελληνική κοινωνία. Εκτός και αν «η αξία (παχυλός μισθός και άλλα προνόμια) της βουλευτικής έδρας είναι πιο σημαντική», σημειώνει.


Σχολιάστε εδώ