Προσγειώνει τη διαδικασία η αδιαλλαξία της Τουρκίας

Το καθεστώς Ερντογάν, με όλο και πιο ξεκάθαρο και απροκάλυπτο τρόπο πλέον, στέλνει το μήνυμα ότι με διπλωματικούς όρους και μέσω των Τουρκοκυπρίων θα επιδιώξει να ολοκληρώσει το έργο που άφησε στη μέση η «ειρηνευτική επιχείρηση» του Μπ. Εντσεβίτ το 1974, όταν η τουρκική εισβολή σταμάτησε την προέλασή του και δεν κατέλαβε ολόκληρο το νησί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο στις πτυχές του εδαφικού και των εγγυήσεων, αλλά με την επιμονή σε θέματα όπως η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί αλλά και με παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού επιχειρεί να διατηρήσει εσαεί τη χειραγώγηση και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των Τουρκοκυπρίων, καθώς έτσι θα διασφαλίζει τον έλεγχο της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τεχνικές ομάδες που συνεδρίασαν στην Ελβετία, στο Μον Πελεράν, δεν κατέληξαν παρά στη διαμόρφωση δύο ερωτηματολογίων για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και την ανταλλαγή ιδεών για τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επέμεινε στις γνωστές θέσεις της, που δεν αφήνουν περιθώριο προόδου, αλλά πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί γραπτώς για τα ζητήματα αυτά…

Το πλαίσιο της τουρκικής τοποθέτησης ήταν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήσεις και ο Τουρκικός Στρατός για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, έως ότου διαπιστωθεί ότι το νέο σύστημα λειτουργεί ομαλά και σε συνθήκες ασφάλειας για τους Τουρκοκύπριους…

Χωρίς να αποκλείονται προσπάθειες διπλωματικών ελιγμών από την Άγκυρα, που θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη και τον Αλ. Τσίπρα, είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συμβάλει σε μια ουσιαστική αλλαγή θέσης που θα έδινε την τελική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο λύσης που θα είχε ελπίδες να περάσει από τα δημοψηφίσματα. Όμως φαίνεται ότι θα συνεχισθούν οι πιέσεις για αναβάθμιση της Πενταμερούς Διάσκεψης σε επίπεδο ηγετών, ακόμη κι αν δεν έχει υπάρξει στοιχειώδης προσέγγιση μεταξύ των μερών.

Είναι, δε, ιδιαίτερα ανησυχητικές οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, πάρα τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το ΥΠΕΞ και ο Ν. Κοτζιάς, επιμένοντας ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί στοιχειώδης προσέγγιση στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, που πλέον βαδίζει ολοταχώς για το δημοψήφισμα που θα μετατρέψει σε Σουλτάνο τον Ταγίπ Ερντογάν, και η στρατηγική συμμαχία, πλέον, του Ερντογάν με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί (ΜΗΡ) δημιουργούν ένα εντελώς ανελαστικό πλαίσιο για υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Η Τουρκία, όπως έδειξε στην πρώτη φάση της Πενταμερούς Διάσκεψης, επιμένει όχι μόνο στη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας της στο νησί και αναγνώριση και διατήρηση των «δικαιωμάτων» της στην Κύπρο, μέσω της συμμέτοχης της σε ένα σύστημα εγγύησης της εσωτερικής, εξωτερικής ασφάλειας και της εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά και διαμόρφωση ενός νέου κράτους σε ένα μοντέλο διχοτομικό, που θα υπόκειται πλέον στο βέτο και συνεπώς στον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων.

Τι μαγειρεύουν

Οι προκλήσεις και τα διλήμματα που τίθενται πλέον στη Λευκωσία και στους Ελληνοκύπριους ξεκαθαρίζουν και γίνονται όλο και πιο αμείλικτα.

Το πλαίσιο λύσης που διαμορφώνεται γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και όσο περνά ο καιρός τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ένα τέτοιο σχέδιο να τύχει της έγκρισης των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα. Και τότε θα πρέπει ο κυπριακός Ελληνισμός, με τη στήριξη της Αθήνας, να κάνει τις επιλογές του…

Ενδεικτικές για όσα συμβαίνουν στην Άγκυρα είναι πάντως οι τοποθετήσεις ανθρώπων που αποτελούν τον στενό περίγυρο του Ερντογάν, από τον Ιμπραήμ Καλίν (εκπρόσωπο Τύπου του Ερντογάν ), που ανακάλυψε ότι η ΕΕ και η Δύση είναι αρνητικές με την Τουρκία επειδή… «δεν της έχουν συγχωρήσει την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», μέχρι τον Γιγίτ Μπουλούτ και το παραλήρημά του για την Κύπρο.

Οι δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, πρώην τηλεοπτικού αστέρα και νυν κορυφαίου συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν σοκ και κάποια ειρωνικά σχόλια από όσους δεν γνωρίζουν πόσο επηρεάζει τον τούρκο ηγέτη ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, που είναι ο εμπνευστής όλων των θεωριών συνομωσίας που έχουν μετατραπεί σε επίσημη πολιτική από τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, από την εποχή ακόμη των επεισοδίων στην πλατεία Γκεζί (ο κ. Μπουλούτ είχε αποκαλύψει τότε ότι ήταν οι Εβραίοι και το «λόμπι των επιτοκίων» που κινητοποίησαν τη νεολαία της Κωνσταντινούπολης)…

Ο κ. Μπουλούτ αναρωτήθηκε λοιπόν αν οι τούρκοι πολίτες θα χρειάζονται βίζα Σένγκεν για να επισκέπτονται στην Κύπρο, ενώ με απύθμενο θράσος προειδοποίησε όσους ονειρεύονται με «επιτραπέζια παιγνίδια» να χωρίσουν από την Τουρκία την Κύπρο να είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα που πλήρωσε η Τουρκία με το αίμα των ηρώων της…

«Πώς πήραμε πίσω την Κύπρο; Με το αίμα που έχυσαν οι ήρωές μας την πήραμε. Εάν κάποια χώρα της ΕΕ ή η Αγγλία, η Γερμανία, θέλουν να πάρουν την Κύπρο και δεχθούν να πληρώσουν το ίδιο τίμημα, ιδού, εκεί είναι η Κύπρος, ας πάνε. Εκείνοι που ονειρεύονται με επιτραπέζια παιχνίδια να χωρίσουν από την πατρίδα Τουρκία την Κύπρο, την οποία πήραμε με το αίμα των ηρώων, ας έρθουν, αν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα. Μην εμπιστεύεστε ούτε τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ούτε τη λογική της βασίλισσας, ούτε τα παιχνίδια της ΕΕ, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στέγασε τους τρομοκράτες, ούτε εκείνους που αναθρέψαμε στην Τουρκία», είπε συγκεκριμένα ο σύμβουλος του τούρκου Προέδρου.

Εκφράζοντας το νέο εθνικό μανιφέστο του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μπουλούτ διακήρυξε ότι «δεν θα δώσουμε σπιθαμή γης ούτε στην Ανατολία, ούτε νοτιοανατολικά, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στη Μαύρη Θάλασσα. Αν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης, όπως έδωσαν οι ήρωές μας. Η Κύπρος είναι τουρκική πατρίδα και ενόσω δεν γινόμαστε όλοι ήρωες θα είναι τουρκική πατρίδα. Αυτοί που ονειρεύονται το αντίθετο τους προκαλώ. Φτάνει πλέον με τα ψέματα της ΕΕ σε αυτή τη χώρα. Η ένταξη στην ΕΕ, η έξοδος από την ΕΕ, φτάνει πια με αυτά… Επομένως, σε μια κατάσταση που γίνεται προσπάθεια για κατάκτηση της Τουρκίας, αυτοί που ονειρεύονται να τερματίσουν την ύπαρξη της τουρκικής σημαίας και του λαβάρου στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη και το σύμβολο της ύπαρξής μας στη Μεσόγειο, θα απογοητευτούν. Αν έχετε τη δύναμη και το θάρρος μπορείτε να πάρετε την Κύπρο πληρώνοντας το τίμημα που πληρώσαμε με το αίμα του κάθε ήρωά μας».

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ