Ξεπεράστηκε το πρόβλημα για το Δικαστικό Μέγαρο

Γιατί το υπουργείο (σ.σ.: Η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, για να ακριβολογούμε) είχε ζητήσει από τον δήμο να κάνει στατική μελέτη στο πρώην κτίριο της Ραλλείου, που έχει διατεθεί για τα δικαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ατόμων (υπαλλήλων, διαδίκων, αστυνομικών, δικηγόρων κ.λπ.) που θα βρίσκονται εκεί για τις υποθέσεις τους. Η μελέτη αυτή στοιχίζει πάνω από 50.000 ευρώ και ο δήμος δεν μπορούσε να τη χρηματοδοτήσει γιατί δεν είχε σχετικό κωδικό στον προϋπολογισμό του. Έτσι ο δήμαρχος έψαξε να βρει χορηγούς προκειμένου να γίνει η μελέτη και να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά. Όντως βρήκε πρόθυμους να στηρίξουν την υπόθεση, το ΕΒΕΠ, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρό του Β. Κορκίδη, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και δύο-τρεις ιδιώτες. Έτσι ξεπεράστηκε το πρόβλημα και ήδη η μελέτη ανατέθηκε σε ειδικευμένο γραφείο.

***

• Το φθινόπωρο το τραμ θα έλθει στον Πειραιά και ένα από τα μεγάλα έργα της πόλης (σ.σ.: Το άλλο είναι το μετρό, που έχει ακόμα… δρόμο) θα έχει ολοκληρωθεί. Όπως είπε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, οι υπεύθυνοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που είναι η εταιρεία που κατασκευάζει και το τραμ, τον διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη Λαμπράκη, τη Γεωργίου Αʼ και την Εθνικής Αντιστάσεως, θα έχουν ανοίξει αυτοί οι δρόμοι και θα απομένει μόνο η Ομηρίδου Σκυλίτση. Το φθινόπωρο θα τελειώσουν και εκεί τα έργα και το τραμ θα… τροχοδρομεί προς τον Πειραιά.

• Έχουν ξεκινήσει τα έργα στην πλατεία Πηγάδος και μέχρι το Πάσχα η πλατεία, ανακαινισμένη, λειτουργική, σύγχρονη και εντυπωσιακή -όπως τουλάχιστον λένε εκείνοι που την έχουν σχεδιάσει- θα παραδοθεί στους κατοίκους της Πηγάδος. Αυτήν τη στιγμή, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κυριάκος Σιγαλάκος, έχει μπει εργολάβος και κάνει τη διαμόρφωση του χώρου, τα παρτέρια, τους πεζόδρομους, και τις υποδομές, δηλαδή τις σωληνώσεις για το νερό και τα καλώδια του ρεύματος, που θα είναι όλα υπόγεια. Στη συνέχεια θα διαμορφωθούν οι κήποι, θα φυτευτούν δένδρα και πολλά είδη φυτών, ενώ θα μπουν παγκάκια, φωτισμός, κάγκελα κ.λπ.

• Την εκπροσώπηση του δήμου στις διοικήσεις του Νεκροταφείου του Σχιστού και του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Δ. Γκερλές. Όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά πρέπει να παρακολουθεί τα πάντα γιατί είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή και πρέπει να έχει γνώση και άποψη από πρώτο χέρι για όλα. Ανέφερε μάλιστα πως το νεκροταφείο έχει πρόβλημα μετά την κατάσχεση που έκανε στους λογαριασμούς του η Eurobank, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή η στήλη.

• Αυτό που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Πέραμα η στήλη το είχε περίπου… προαναγγείλει πριν από έναν μήνα, όπως ανέφερε πως ενώ τα παιδιά απʼ όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων είχαν τακτοποιηθεί σε σχολεία των περιοχών όπου βρίσκονται από τον Νοέμβρη, τα παιδιά από το Σχιστό έμειναν… στον αέρα! Και είχαμε γράψει τότε ότι αυτό οφειλόταν στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν γνώριζε κανείς πώς θα εξελιχθεί. Και εξελίχθηκε με την… πρόσκληση του Λαγού και των εξτρεμιστών του, που οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα. Αν από την αρχή είχαν τακτοποιηθεί τα 20 παιδιά μαζί με τα άλλα, δεν θα είχαμε τώρα νέα ένταση. Και μάλιστα τότε δεν θα άνοιγε… μύτη γιατί υπάρχουν δίπλα στον καταυλισμό των προσφύγων έτοιμα κτίρια, εγκαταλελειμμένα, τα οποία θα μπορούσαν μια χαρά να γίνουν σχολεία.

• Πριν από τρεις βδομάδες έγινε στο Πέραμα, στο δημαρχείο, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του Στ. Πιτσιόρλα, του ανθρώπου που άκουσε τα περισσότερα στο Πέραμα, εξαιτίας της παραχώρησης στην Cosco μαζί με το λιμάνι και πολλών άλλων εκτάσεων που διεκδικούσε ο δήμος. Όμως τότε ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και τον έβριζαν. Τώρα, που ήρθε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, του έκαναν… τεμενάδες! Οι ίδιοι που πριν από ενάμισι μήνα έλεγαν πως δεν θα τον αφήσουν να πλησιάσει ούτε στα… δύο χιλιόμετρα την περιοχή τους! Έχει ο καιρός γυρίσματα ή σʼ αυτόν τον τόπο έχουμε… κοντή μνήμη; Διαλέγετε και παίρνετε…

• Αλήθεια, οι υπεύθυνοι στις ΔΟΥ του Πειραιά φροντίζουν να αυγατίζουν τα έσοδα του κράτους ή να… εξυπηρετούν συγγενείς και φίλους, σε συνεργασία βέβαια με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους; Σήμερα θα αναφέρουμε ένα γεγονός ενδεικτικό των όσων γίνονται και αν δεν… ιδρώσει το αφτί κανενός θα επανέλθουμε και με άλλα. Συγκεκριμένα, σε υψηλόβαθμη θέση τοποθετήθηκε κάποια υπάλληλος που στο βιογραφικό της φαίνεται ότι κατέχει πτυχίο του Ανοικτού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού) αλλά και μεταπτυχιακό του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ. Μόνο που το μεταπτυχιακό φαίνεται ότι το πήρε πριν αποφοιτήσει από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο! Δηλαδή έκανε μεταπτυχιακό χωρίς… πτυχίο! Αντί λοιπόν, με βάση τα… προσόντα της, να σταλεί στον εισαγγελέα για διευκρινήσεις, πήρε… προαγωγή και μάλιστα σε… δεσπόζουσα θέση! Ωραία πράγματα…

• Δύο πλωτές δεξαμενές, μια 80.000 τόνων και μια 120.000 τόνων, φέρνει η Cosco στον Πειραιά, όπως έχει αποκαλύψει η στήλη προ διμήνου και ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στη ναυπηγική βιομηχανία. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρείας τις τελευταίες μέρες μιλούσαν και για μια Τρίτη δεξαμενή-τέρας 300.000 τόνων που θα μπορεί να «χτίζει» και να επισκευάζει μεγαθήρια. Όμως για τη δεξαμενή αυτή δεν υπάρχει χώρος, αφού η μόνη περιοχή που μπορεί να τη χωρέσει βρίσκεται στην Κυνοσούρα. Όμως, εκεί οι Κινέζοι, είτε επειδή φοβήθηκαν τις αντιδράσεις είτε επειδή σκέπτονται να αξιοποιήσουν τον χώρο ως Μουσείο επειδή εκεί έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, απέφυγαν να την τοποθετήσουν. Έτσι το θέμα πάγωσε προς το παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Κινέζοι το… ξέχασαν. Σίγουρα θα επανέλθουν, αφού ένα στα τέσσερα πλοία που έρχονται στους προβλήτες που ελέγχει στο Ν. Ικόνιο είναι τεραστίων διαστάσεων και, προφανώς, αν λειτουργήσει τη μεγάλη δεξαμενή θα έχει σίγουρη πελατεία. Άλλωστε τέτοιου μεγέθους δεξαμενές δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο και αυτό της εξασφαλίζει πρόσθετα μπόνους για τα σχέδιά της.


Σχολιάστε εδώ