Μπλοκάρουν την ιχνηλάτηση των καπνικών προϊόντων οι καπνοβιομήχανοι

Όπως τόνισε, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας έχουν την αρμοδιότητα και την εξουσία όχι μόνο να βελτιώσουν την εικόνα στον κλάδο αλλά και να αυξήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ τα έσοδα του κράτους, όμως δεν το κάνουν γιατί συναλλάσσονται με διάφορους λομπίστες καπνοβιομηχανιών. «Μια απλή απόφαση χρειάζεται και όλα θα διορθω­θούν και θα υπάρξει νομιμότητα και εξυγίανση σʼ όλο τον χώρο. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί γιατί πίεσε η ΕΕ, το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί για τους λόγους που προανέφερα», είπε ο κ. Δούκας και διευκρίνισε ότι μιλάει για την ιχνηλάτηση, δηλαδή έναν κωδικό που θα έχει κάθε πακέτο κανονικών προϊόντων ή κάθε συσκευασία και θα φαίνεται αν είναι νόμιμο ή λαθραίο, αν έχουν αποδοθεί φόροι ή όχι. «Θα γνωρίζει το υπουργείο την πορεία κάθε πακέτου ή συσκευασίας στην αγορά, δεν θα μπορεί να ξεφύγει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τα λέμε μες στα υπουργεία αυτά, τα ξέρουνε. Πού θα πάει δηλαδή. Και η ΝΔ αναβολή και ο κ. Νικολούδης φαγώθηκε σε μια βραδιά και ο ένας και ο άλλος και δεν λένε πότε θα βγάλουν ιχνηλάτηση. Πότε θα επικυρώσει ο κ. Ξανθός τον ΠΟΥ; Γιατί όλοι κάνουν τα παγόνια; Γιατί κάνουν τα παγώνια οι υπουργοί; Θέλετε να σας πω γιατί τα κάνουν; Γιατί συναλλάσσονται με διάφορους λομπίστες των καπνοβιομηχανιών. Το παιχνίδι το γνωρίζουμε και σε Ευρώπη και σε Ελλάδα. Επειδή, όμως, μίλησα για τη ΝΔ, να σας πω ότι ο κ. Καμμένος, τον Σεπτέμβρη, κατέβασε τροπολογία στις 22.30. Όλα τα κόμματα θα ψηφίζανε τη θεσμοθέτηση για τη μικρή λιανική και έπεσε τηλέφωνο και βγαίνει ο κ. Αλεξιάδης στα έδρανα της Βουλής και λέει ότι υπεύθυνος είναι ο κ. Σταθάκης και μετά ο κ. Σταθάκης πήγε σπίτι του. Τι μου λέτε, τώρα, για διαπλοκή;».

Όπως είπε ο κ. Δούκας, μόλις 70 βουλευτές είναι υπέρ του λιανεμπορίου καπνικών προϊόντων και των καπνοπωλών, ενώ οι υπόλοιποι 230 είναι απέναντί τους, γιατί «πίνουν καφέ με άλλους»…

Ο πρόεδρος των Περιπτερούχων είπε ακόμα ότι το 2012 απελευθερώθηκε παράνομα το επάγγελμα του καπνοπώλη και το περασμένο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρε­ώθηκε και το ξανάκλεισε με την εφαρμογή του μητρώου. Όμως ούτε το μητρώο εφα­ρμόζεται σωστά ούτε προχώρησε κάτι με την ιχνηλάτηση. Και η κατάσταση παραμένει τραγική, με το λαθρεμπόριο να οργιάζει και το κράτος να χάνει έναν… σκασμό λεφτά, τη στιγμή που έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.


Σχολιάστε εδώ