Λάδι και με τη βούλα της Βουλής

Στο πόρισμα δεν θα προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για πολιτικά πρόσωπα, καθώς από τις έρευνες που προηγήθηκαν δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για στελέχη κομμάτων. Κατά συνέπεια, το βάρος θα πέσει στις ευθύνες των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης και των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την καχυποψία των πολιτών έναντι του πολιτικού κόσμου και οι συνειρμοί περί συγκάλυψης θα είναι αναπόφευκτοι. Οι τελικές προτάσεις των κομμάτων θα διαμορφωθούν έπειτα από ψηφοφορία το μεσημέρι της Δευτέρας και στη συνέχεια θα παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας μίλησε για «πυλώνα διαπλοκής» πολιτικού συστήματος-τραπεζών-Μέσων Ενημέρωσης και ότι στο πόρισμα του κόμματος θα καταλογίζονται συ­γκεκριμένες ευθύνες. Καταλόγισε ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη, πρακτική στη χορήγηση δανείων, κατά παράβαση των σύννομων κανόνων, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Λάππας σημείωσε ότι διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, ενώ διαπίστωναν αρνητικούς δείκτες στην πορεία των οικονομικών, αντί να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα συνέχιζαν να εγκρίνουν νέα δάνεια κατά παράβαση των νομικών διατάξεων και τραπεζικών κανόνων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική, Μ. Βορίδης, τόνισε πως κατέρρευσαν οι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ περί τριγώνου διαπλοκής. «Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που, όπως λέγατε, έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για «ξεκάθαρη εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στις δανειοδοτήσεις» καθώς και για «ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα». Στο γεγονός ότι από την έρευνα της Εξεταστικής δεν προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος. Ξεχωριστό πόρισμα θα καταθέσει το ΚΚΕ, καθώς, όπως εξήγησε ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος, το κόμμα του έχει διαφορετική άποψη και δεν πρόκειται να συμβάλει στη συγκάλυψη του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα. Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς κατέθεσε 15 προτάσεις προκειμένου να παταχθεί το καθεστώς ασυδοσίας.

Για ξεκάθαρες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν στις περιπτώσεις των δανείων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μίλησε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δ. Καμμένος. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης σημείωσε ότι πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών-ΜΜΕ-κομμάτων, πλην όμως αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι έγιναν όλα έγιναν νομότυπα, λόγω απουσίας συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.


Σχολιάστε εδώ