Βρωμάει η δήθεν κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι όλα πάνε κατʼ ευχήν και η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα, ούτως ώστε από τον Μάρτιο κιόλας η χώρα μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι να επιτύχει μια πολιτικού χαρακτήρα απόφαση, ούτως ώστε και τα εμπόδια να υπερπηδηθούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών να μετριαστούν. Με δεδομένη την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ενδεχομένως η κυβέρνηση να χρειαστεί να συζητήσει και να συμφωνήσει σε μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ από το 13% στο 14% αλλά και ένας ειδικός (εξειδικευμένος) «κόφτης» που θα αφορά συντάξεις, μισθούς και λειτουργικές δαπάνες στο Δημόσιο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί την επιβολή του «κόφτη» και για μετά το 2018.

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει φυσικά και το ζήτημα των πλεονασμάτων, με τον Μ. Σαπέν να ζητά εκ μέρους της Γαλλίας τα υψηλά πλεονάσματα να ισχύσουν για μια πενταετία και όχι τριετία που είναι η ως τώρα πρόβλεψη.

Ως προς τα εργασιακά, τα μέτρα που θα συζητηθούν μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών, όταν οι εκπρόσωποί τους επιστρέψουν στην Αθήνα, θα αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο κ.ά. Η κυβέρνηση επιμένει στην αποκατάσταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά προσκρούει στην άρνηση των «θεσμών», που επιμένουν ότι η επιχειρησιακή σύμβαση πρέπει να υπερτερεί της κλαδικής. Ακόμη ζητούν αύξηση από 5% σε 10% του ορίου των ομαδικών απολύσεων με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει μια τόσο μεγάλη αύξηση.

Ριζικές θα είναι οι αλλαγές που θα επιβληθούν στον συνδικαλιστικό νόμο, πολλά προνόμια των συνδικαλιστών θα περιοριστούν δραστικά ή ακόμη και θα καταργηθούν, ενώ θα καταργηθεί και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η χρηματοδότηση μόνο της ΓΣΕΕ υπερβαίνει το 1,5 με 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να κατατεθούν προς έγκριση από το Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ωστόσο ότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα που θα πλήττουν την κοινωνία.

Άγριο παιχνίδι από Σόιμπλε

Τις προηγούμενες ημέρες, με τις διαδοχικές δηλώσεις του σχετικά με το ΔΝΤ, ο Β. Σόιμπλε υπέβαλε σε ένα «κρύο ντους» την κυβέρνηση. Στην αρχική τοποθέτησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, γεγονός που προκάλεσε κλίμα ευφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Επανήλθε ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα για να διευκρινίσει ότι στην περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε έκανε ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας, επαναφέροντας το Grexit και τη διακοπή του προγράμματος, αν αποχωρήσει τελικά το ΔΝΤ, και για να πιέσει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί απαιτήσεις και μέτρα εκτός των ορίων της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αλλά ταυτόχρονα για να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ του κ. Τραμπ πλέον πως είναι ικανός να «βάλει φωτιά στα τόπια» αν η νέα διοίκηση Τραμπ αποσύρει το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη και το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τραμπ προεκλογικά έλεγε πως δεν έχει δουλειά το ΔΝΤ στην Ευρώπη και πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα θέματά τους.

Κρίσιμη ημερομηνία -γιʼ αυτό και ο κ. Σόι­μπλε κλιμακώνει τους εκβιασμούς και επιχειρεί να σύρει σε βάθος χρόνου την αξιολόγηση, ώστε να έχει σε ομηρία την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση- είναι η 23η Απριλίου, οπότε και συγκαλείται η Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ, όπου το πιθανότερο είναι ότι θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή σε αυτό ή όχι – και αν ναι με ποιον ρόλο του ΔΝΤ. Θα έχει προηγηθεί ο ορισμός νέος εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, αυτόν που θα επιλέξει η διοίκηση Τραμπ και θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα.

Είναι πιθανόν, όπως λένε πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ και ο νέος εκπρόσωπός τους στο ΔΝΤ στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης να επιχειρήσουν να δώσουν ένα άλλο στίγμα αναφορικά με την αμερικανική στάση για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Όπως μάλιστα λένε οι ίδιοι κύκλοι, ήδη μια σειρά χωρών -κυρίως λατινοαμερικανικές χώρες, και όχι μόνο- δεν επιθυμούν εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Αν και ο νέος αμερικανός εκπρόσωπος στο ΔΝΤ δώσει παρόμοιο στίγμα, διαφοροποιώντας τη μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ, τότε στη Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ θα υπάρχει πλειοψηφία για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρώπη, άρα και από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αν φύγει το ΔΝΤ πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, τότε ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να φορτώσει στον ESM άλλα 20 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν στο ΔΝΤ. Δηλαδή οι ευρωπαίοι πολίτες, εν μέσω εκλογικού κύκλου, θα πληρώσουν άλλα 20 δισ. επειδή ο κ. Σόιμπλε και το Βερολίνο δεν μπορούν ούτε να ακούσουν για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5%, ούτε για σοβαρή απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ.


Σχολιάστε εδώ