Βίος και πολιτεία ο Σκυλακάκης

Επιβεβαίωσε τον ρόλο του όταν το 1993 εξέδωσε βιβλίο -μονοδιάστατο, αν όχι κατευθυνόμενο- με θέμα τη Μακεδονία, όχι για να καταγράψει την αλήθεια για την κρίση με τα Σκόπια, αλλά για να υπερασπιστεί την πολιτική του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που ήταν έτοιμος να εκχωρήσει το δικαίωμα στα Σκόπια να κάνουν χρήση του όρου «Μακεδονία» και παράλληλα για να καταγγείλει τον Αντ. Σαμαρά που του είχε… χαλάσει τα σχέδια.

Δύο χρόνια αργότερα, με νέο βιβλίο του, προκαλεί την οργή των Καραμανλικών, καθώς το περιεχόμενό του κρίθηκε άκρως προσβλητικό για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή. Μετά την αποχώρηση του Κων. Μητσοτάκη ο κ. Σκυλακάκης προσδέθηκε στο «άρμα» της Ντ. Μπακογιάννη κι έτσι βρέθηκε να κατέχει θέσεις και αξιώματα πρώτα στον Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών. Και στις δυο αυτές περιόδους είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα για τον τρόπο που χειρίσθηκε θέματα της αρμοδιότητάς του. Στις ευρωεκλογές του 2009 μέσω της Ντ. Μπακογιάννη καταφέρνει να μπει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής ακόμη μετανιώνει για τη χάρη που έκανε τότε… Τον Σεπτέμβριο του 2010 διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία λόγω του ότι είχε ταχθεί υπέρ του 1ου Μνημονίου, ενώ η γραμμή του κόμματος ήταν αντίθετη.

Παρά τη διαγραφή διατηρεί τον τίτλο του ευρωβουλευτή και μαζί τον παχυλό μισθό και όλα τα προνόμια που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρότι δεν ήταν εκλεγμένος αλλά διορισμένος. Δύο μήνες αργότερα εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα που ίδρυσε η Ντ. Μπακογιάννη μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε και τότε θεώρησε σκόπιμο να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής. Όταν η Ντ. Μπακογιάννη επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία εκείνος δεν την ακολουθεί. Και πάλι δεν θεωρεί αναγκαίο να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής.

Στις εκλογές του 2012 συμπράττει συμμαχία με τον Τζήμερο, πλην όμως το ποσοστό που συγκεντρώνουν είναι κατώτερο των προσδοκιών τους και φυσικά δεν πιάνουν το όριο για την είσοδο στη Βουλή. Ο κ. Σκυλακάκης συνεχίζει να εισπράττει τους μισθούς του ευρωβουλευτή που του είχε… παραχωρήσει ο Κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία.

Στις ευρωεκλογές του 2014 η «συμμαχία» πήγε ακόμη χειρότερα αφού συγκέντρωσε όλες κι όλες 51.512 ψήφους! Ως ανεξάρτητος βουλευτής είχε φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την αρνητική για την παράταξη απάντηση του τότε αρμόδιου επιτρόπου Χ. Αλμούνια. Ενώ παραμονές των ευρωεκλογών του 2014 είχε δώσει συνέντευξη Τύπου όπου κατήγγειλε τις διαδικασίες δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωβουλή είχαν διατυπωθεί σε βάρος του διάφορες αιχμές και κατηγορίες. Το 2010 η διοίκηση του ΟΠΑΠ τον είχε κατηγορήσει ότι με τις ε­ρωτήσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο και τις απόψεις του συντάσσεται με τις εταιρείες παράνομων στοιχημάτων.

Στις εκλογές του 2015, ως πρόεδρος πλέον της Δράσης, συμπορεύεται με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, αλλά φυσικά δεν καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής, ούτε κάποιο από τα στελέχη του κόμματός του.

Στην πολύκροτη υπόθεση με την αλλοίωση των στατιστικών του 2009, όπου στήθηκε το σχέδιο κατασυκοφάντησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Καραμανλή, ο κ. Σκυλακάκης τάχθηκε φυσικά εναντίον της… Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Καραμανλή. Υπερασπίσθηκε με σθένος, μαζί με τα γνωστά εγχώρια κέντρα και το σύστημα των Βρυξελλών, τον τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου. Εξ ου και η απολύτως δικαιολογημένη οργή των Καραμανλικών. «Φέρνει στο κόμμα τον υβριστή της Νέας Δημοκρατίας και του Καραμανλή», κατηγορούν τον Κυρ. Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ