Χάνει στηρίγματα ο Μητσοτάκης

Αν και τα ως τώρα αποτελέσματα από την προσπάθεια ανασύνταξης με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον πενιχρά, εξελίξεις όπως η επάνοδος του Γ. Παπανδρέου και η επιστροφή στελεχών (Λ. Γρηγοράκος κ.ά.) θέτουν σε κίνδυνο τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεδομένου ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, ο στόχος της αυτοδυναμίας δείχνει ανέφικτος, την επομένη των εκλογών ως πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί τη συνδρομή άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Διαδικασία που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι επίπονη, ενδεχομένως και αναποτελεσματική.

Πρώτη στη λίστα των πιθανών κυβερνητικών εταίρων είχαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν και η Φ. Γεννηματά επίμονα τους τελευταίους μήνες ζητά τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, θέση στην οποία θα επιμείνει, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες της, και μετά τις εκλογές. Από τη στιγμή όμως που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα περιπλέκονται. Στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι η επάνοδος του Γ. Παπανδρέου είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψει τις προσπάθειες μετεκλογικής συνεργασίας. Θεωρούν μάλιστα ότι θα επιχειρήσει να υπονομεύσει με κάθε τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωθώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ελπίδες τους ότι ο Β. Βενιζέλος θα μπορούσε να σύρει τη Φ. Γεννηματά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ψαλιδίζονται.

Το κακό για τη Νέα Δημοκρατία όμως δεν σταματά εδώ. Οι τάσεις συσπείρωσης με βασικό πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, κατά την εκτίμηση πολλών, θέτουν εν αμφιβόλω το εγχείρημα των (πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ) Άν. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.

Οι προβλέψεις ότι η προσπάθεια αυτή έχει περιορισμένες πιθανότητες να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενισχύθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες. Στη Νέα Δημοκρατία έβλεπαν στην περίπτωση του υπό εκκόλαψη κόμματος έναν βολικό κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Αν και ορισμένοι εκ των βασικών πρωτεργατών (Γ. Ραγκούσης) έχουν ταχθεί κατά της συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μετά τα τελευταία γεγονότα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας… εύχονται να μην ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες των τριών για τη δημιουργία νέου κόμματος, με το σκεπτικό ότι οι ψηφοφόροι που θα προσελκύσουν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, θα κατευθύνονταν σε διαφορετική περίπτωση προς τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, αν κατέβουν στις επόμενες εκλογές και δεν καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3%, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα στερήσουν πολύτιμες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο στενό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη πάντως δείχνουν να μην… ανησυχούν ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επιμένουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, αλλά ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί, ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι περίπου… εξασφαλισμένος! Επισημαίνουν δε ότι το πολιτικό σκηνικό, όπως θα έχει διαμορφωθεί, αλλά κυρίως η πίεση της κοινωνίας, που δεν θα επιθυμεί επαναληπτικές εκλογές, θα αναγκάσουν τα κόμματα -εν προκειμένω τη Δημοκρατική Συμπαράταξη- να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία. Αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αναζητήσει τη στήριξη αποκλειστικά του Β. Λεβέντη και της Ένωσης Κεντρώων.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ