ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

Χωρίς να αμφισβητούμε τις ικανότητές του, είναι προφανές ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα και ίσως είναι καιρός να το συνειδητοποιήσει αυτό και ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς…

• Δεν είναι αρνητικό να αξιοποιούνται και ακαδημαϊκοί στη χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί μόνο η πανεπιστημιακή εμπειρία ή το πλούσιο συγγραφικό έργο για να ασκηθεί εξωτερική πολιτική. Το αναφέρουμε γιατί είδαμε όσους συνόδευαν τον κ. Κοτζιά στη Γενεύη για το Κυπριακό και είδαμε πολλούς καθηγητές και λίγους διπλωμάτες. Καλό είναι να έχεις ιδέες, καλό είναι να έχεις γνώσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει και κάποιος να διαπραγματεύεται με τους Τούρκους. Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δεν είναι ασκήσεις σε πανεπιστημιακά συγγράμματα και σε brainstorming, που και το λάθος σενάριο να βγει δεν υπάρχει κάποιο κόστος…

• Αυτό που προκάλεσε όμως εντύπωση είναι ότι προέκυψε ξαφνικά και ο κ. Κατρούγκαλος στη Γενεύη, ενώ δεν είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή του στην ελληνική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Βεβαίως, με τόσους καθηγητές δεν ήταν δυνατόν να λείπει και ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει γνώσεις και μάλιστα έχει και εμπειρία, καθώς ως μέλος του Ιδρύματος Τσάτσου είχε την εποπτεία υλοποίησης πολλών προγραμμάτων, που αναλάμβανε ως ΜΚΟ, είτε από την ΕΕ είτε από το ελληνικό κράτος, σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής που αφορούσαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

• Ευκαιρία βρήκε η Τουρκία, όχι ότι τη χρειαζόταν βεβαίως, και την ώρα που υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων και ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, εμφανίσθηκε για να δώσει συνέχεια στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ήδη το αλβανικό υπουργείο Άμυνας έχει καταρτίσει κατάλογο με εξοπλισμό που θα προμηθευτεί από την Τουρκία, ενώ τούρκοι αξιωματικοί θα μεταβούν στα Τίρανα για την εκπαίδευση αλβανών αξιωματικών, ενώ προσφέρθηκε και ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα διαθέτει απευθείας ο τούρκος ΑΚΑΜ (ακόλουθος Άμυνας) στα Τίρανα.

• Ο Ισμέτ Καδί είναι δήμαρχος Ιάσμου και από τους «σκληρούς» του τουρκισμού στη Θράκη. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη γιατί χρησιμοποιούσε υπηρεσιακό αυτοκίνητο του δήμου, για το οποίο πρέπει να υπάρχουν κανονικά δελτία κίνησης, για να μετακινεί μέλη της οικογένειάς του και για προσωπική χρήση.

• Αρκούσε ο αυτονόητος αυτός έλεγχος για να ξεσηκωθεί ολόκληρο… κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της Πολιτείας και ηρωοποίησης του Ισμέτ Καδί. Για «ατιμωτική σύλληψη», για εκστρατεία εκφοβισμού των μειονοτικών αυτοδιοικητικών παραγόντων έκανε λόγο η αποκαλούμενη Συμβουλευτική, ψηφίσματα έβγαλαν οι προξενοσύλλογοι στη Θράκη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε Τουρκία και Γερμανία για να καταδικάσουν τη «σύλληψη» και τον «διωγμό» που υφίσταται ο δήμαρχος Ιάσμου.

• Θέλουμε να το επαναλάβουμε. Είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε την οποιαδήποτε υπέρβαση εξουσίας εις βάρος μειονοτικών πολιτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων. Τέτοια φαινόμενα τα πλήρωσε ακριβά η Πολιτεία στο παρελθόν. Εξάλλου, τώρα, κάθε πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και στις ανεξάρτητες αρχές.

• Όμως δεν μπορεί οι καθοδηγούμενοι από το προξενείο κύκλοι να επιβάλλουν καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας για αυτούς που θεωρούν συμπαθούντες και εμπροσθοφυλακή τους στη Θράκη… Η πρόσδεση στο τουρκικό προξενείο μπορεί να εκλαμβάνεται από ορισμένους ως επικερδής απασχόληση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ασπασθεί και να… συμμορφωθεί με τέτοιες αντιλήψεις και η Ελληνική Πολιτεία.

• Τελικώς, εάν ο κ. Ισμέτ Καδί υπέπεσε σε αδίκημα, θα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση την οποία θα είχε και κάθε άλλος δήμαρχος σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας…

• Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή και έτρεξε ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ Μουσταφά Αλί Τσαβούς να κάνει φασαρία και με αφορμή το επεισόδιο με τον δήμαρχο Ιάσμου να διαμαρτυρηθεί ισχυριζόμενος ότι «ως μουσουλμάνοι και ʽʽτουρκική μειονότηταʼʼ υποκείμεθα σε αδιανόητες κινήσεις καταστολής και εκφοβισμού…».

Και αφού κατήγγειλε την (σ.σ.: Απαράδεκτη και φασιστική) επίθεση που δέχθηκαν μέλη του κόμματός του και ακτιβιστές από τη Χρυσή Αυγή στην εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, βρήκε την ευκαιρία για ένα ακόμη επιθετικό μήνυμα:

«Εμείς, δίχως να υποκύπτουμε και να κουραζόμαστε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να καταστούμε μια κοινότητα με αναγνωρισμένη την ταυτότητά της, με ισονομία και με όλα τα μειονοτικά δικαιώματα που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ανακοινώνω στην κοινή γνώμη την απόλυτη πίστη μου πως μια μέρα, παρά τα εμπόδια, θα πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, να είμαστε δηλαδή μια μειονότητα που θα έχει κατοχυρώσει όλα τα δικαιώματά της και θα εργάζεται χέρι χέρι μαζί με την πλειονότητα, για να δει καλύτερες μέρες αυτή η χώρα…».

• Στα Σκόπια συνεχίζεται η απαράδεκτη και αποσταθεροποιητική, για την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή, παρέμβαση της Αλβανίας στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας, με όχημα την αλβανική μειονότητα.

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ διαμαρτυρήθηκε, αλλά η παρέμβαση είχε ήδη γίνει. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που σύσσωμη η αλβανική ηγεσία βγήκε δημοσίως και στήριξε το κείμενο που υπέγραψαν, υπό την επίβλεψη του Έντι Ράμα, τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ. Και παρά τις διαφορές τους έχουν θέσει ως προϋπόθεση την αποδοχή αυτού του μανιφέστου περί ανάδειξης της αλβανικής μειονότητας σε σχεδόν ισότιμο εταίρο της σλαβικής πλειοψηφίας, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για σχηματισμό κυβέρνησης είτε από τον Γκρούεφσκι είτε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζ. Ζάεφ.

• Εάν δεν γίνει δεκτός ο αλβανικός εκβιασμός τότε πιθανότατα τα Σκόπια θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές, με κίνδυνο αποσταθεροποίησής τους. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα επένδυε πολιτικά στο αλβανικό στοιχείο, ελπίζοντας ότι έτσι θα ασκούσε πίεση στον Γκρούεφσκι για επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αλλά πλέον θα πρέπει να υπάρξουν σκέψεις για αναπροσαρμογή αυτής της πολιτικής προσέγγισης, μιας και αυτήν τη στιγμή ο πλέον ενοχλητικός παράγοντας στα Βαλκάνια είναι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, ο οποίος είναι συστηματικά στραμμένος όχι μόνο εναντίον της ΠΓΔΜ αλλά και της Ελλάδας.

• Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι από τους πλέον συμπαθείς υπουργούς που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το ΥΠΕΞ, εργατικός και σεμνός. Είναι λογικό να αισθάνεται άβολα, καθώς η υπουργοποίηση του Τέρενς Κουΐκ, και μάλιστα στο δικό του πεδίο, του αποδήμου Ελληνισμού, τον έχει αφήσει χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Και μάλλον είναι υποτιμητικό να εκδίδονται κάθε μέρα ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ για συναντήσεις του με τον πρέσβη του Μεξικού ή του Ελ Σαλβαδόρ ή έστω του Λουξεμβούργου…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ