Ποιος θα πάρει το βάρος της αποτυχίας του 3ου ελληνικού Μνημονίου

Ο επίτροπος έβαλε τέλος στο όνειρα του κ. Τσακαλώτου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι «αρκετές χώρες-μέλη θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ προϋπόθεση για την αποδοχή του προγράμματος». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάριζε ότι και εκείνοι δεν κάνουν πίσω και απαιτούν 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα εδώ και τώρα. Η σεμνή τελετή έκλεισε με την παρότρυνση του επιτρόπου για θέσπιση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης. Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι αναμένει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Ωστόσο, η αξιολόγηση παραμένει το πιο άμεσο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Στις 22 δέσμες προαπαιτούμενων υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και άρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά (απελευθέρωση απολύσεων και μέτρα για απεργίες και συλλογικές συμβάσεις) και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ). Αν σε αυτά προσθέσουμε τον περιορισμό του αφορολόγητου στις 5.000 και τις μειώσεις των συντάξεων, που ζητά το ΔΝΤ, αλλά και πιθανά ισοδύναμα για το πάγωμα του ΦΠΑ στα (τέσσερα) νησιά και το πουρμπουάρ στους συνταξιούχους, το κλίμα βαραίνει εν όψει Eurogroup στις 26/1.

Από κοντά και ο κ. Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung» ανάφερε ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις (στην ουσία νέο Μνημόνιο) ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου και δεν προβλέπεται άφιξη των «θεσμών» στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Για τους ενημερωμένους για την πορεία των διαπραγματεύσεων τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη. Το πιο ενδιαφέρον από όλες τις συναντήσεις και εκατέρωθεν δηλώσεις είναι ότι πλέον αμφότερες οι πλευρές επιχειρούν ένα παιχνίδι χρέωσης του αντίπαλου μέρους για την αποτυχία. Έτσι, ο κ. Τζανακόπουλος, σε μπρίφινγκ στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί, επιχειρηματολόγησε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ έχουν ευθύνες για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Πιο κάθετος ο κ. Νίκος Παππάς είχε δηλώσει από τα Χριστούγεννα ότι «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Γενικά, το παιχνίδι της χρέωσης του αντίπαλου μέρους εντείνεται μπροστά στο ναυάγιο κάποιας διαπραγμάτευσης ή του 3ου Μνημονίου, όπως στην περίπτωσή μας. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει η αποτυχία του Μνημονίου και η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σχολιάστε εδώ