Πλαστή η εικόνα που δίνει για την ανεργία η ΕΛΣΤΑΤ

• Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 80.656 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (μείωση 6,8%) και κατά 8.146 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 0,7%).

Ακόμη, το σύνολο των απασχολουμένων τον Οκτώβριο του 2016 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.688.381 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.102.335 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.245.508.

Μόνο που η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας είναι εντελώς διαφορετική. Η ΕΛΣΤΑΤ μιλάει για 3.688.381 απασχολούμενους χωρίς να δίνει το σημαντικότερο στοιχείο, το πόσοι από αυτούς είναι πλήρους απασχόλησης και πόσοι δουλεύουν για μία, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα ή απασχολούνται κάποιες ώρες την ημέρα και πόσες.

Αποκρύπτει, όμως, η ΕΛΣΤΑΤ και ένα ακόμη καίριο στοιχείο. Τα 400.000 νέα παιδιά που σπούδασε το κράτος μας, επενδύοντας πολλά σε αυτά, και επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά πήραν των ομματιών τους, έφυγαν στην ξενιτιά, όπως έφευγαν καραβιές για Αυστραλία και Αμερική τη δεκαετία του ʼ50 και του ʼ60 για να μπορέσουν να ζήσουν. Αν έμεναν εδώ, ποιο θα ήταν το ποσοστό της ανεργίας, κύριοι της ΕΛΣΤΑΤ;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στη μη παρουσίαση αυτών των ουσιωδέστατων παραμέτρων, που δείχνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ανεργίας.

Δεν μπορούμε, όμως, και να θεωρήσουμε ότι είναι τυχαία η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων. Αν δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, θα περιμένουμε στην έρευνα για την ανεργία του επόμενου μήνα να καταγράφονται στο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης και της μερικής, ανά αριθμό ημερών και ωρών, όπως και ο αριθμός των συμπατριωτών μας που πήραν τον δρόμο για την ξενιτιά με εφόδιο το πτυχίο τους.


Σχολιάστε εδώ