Ο Σόιμπλε θέλει να μας στήσει στα έξι μέτρα, λέει υπουργός

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπουργοί αλλά και τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού εκφράζουν από τη μια την πρόθεσή τους να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, από την άλλη όμως ανησυχούν έντονα και προβληματίζονται, καθώς κυλά ο χρόνος και η κλεψύδρα της αξιολόγησης αδειάζει.

«Η πίεση του χρόνου είναι πλέον αισθητή, δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε από χρηματοοικονομική ασφυξία», σημειώνει υπουργός και τονίζει πως είναι «εμφανές πως και πάλι ο Σόιμπλε είναι αυτός που θέλει να στήσει τη χώρα στα έξι βήματα».

Η πίεση του χρόνου, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, δημιουργεί ήδη σοβαρούς προβληματισμούς και εντείνει τις πιέσεις για επώδυνες λύσεις που ίσως να μην είναι και πολιτικά διαχειρίσιμες. Σε ό,τι αφορά δε αυτό το τελευταίο, αρκετά έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούσαν καθόλου τυχαίες τις επισημάνσεις του Νίκου Ξυδάκη (κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Ή θα υπάρξει πάλι μια τακτική αναδίπλωσης από τη μεριά της Ελλάδας και θα περιλάβει αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών για να προχωρήσει η αξιολόγηση και να πετύχουμε το περίφημο κλίμα σταθερότητας, το οποίο με αγωνία περιμένει και ο λαός και η αγορά, ή διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Ξυδάκης. Ερωτηθείς δε για το αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές η απάντησή του ήταν: «Δεν το γνωρίζω αυτό, είναι όλα ανοικτά. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις εξελίξεις».

Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης διαμορφώνεται η εκτίμηση πως πλέον δεν περνά από το χέρι της ελληνικής κυβέρνησης το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο του 2017, καθώς το «κουαρτέτο» των δανειστών αλλά και οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι, όπως το Βερολίνο, παίζουν το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων, με στόχο να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία και με εκβιαστικό τρόπο να κάμψουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το θέμα της πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης έφερε και πάλι με έμφαση στο προσκήνιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι «οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ είναι πολιτικό θέμα και δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διακηρύσσει δημόσια πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν όλοι πλέον εκτιμούν πως το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση είναι στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ πιο ρεαλιστικός φαντάζει ο στόχος του Μαρτίου. Και αυτό διότι υπάρχει διάχυτη η υποψία πως το «κουαρτέτο» των δανειστών θα περιμένει να δει τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ μετά και την πολιτική αλλαγή στην Ουάσινγκτον και με ποιον τρόπο εντέλει θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Θέλουν την πτώση της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη να επιθυμούν ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης, βάζοντας όλο και περισσότερες αξιώσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και προχωρώντας ακόμα και σε νέα «καψόνια».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου το θέμα και η ρητορική της πολιτικής λύσης, που θα ανοίξει τον δρόμο για έντιμο συμβιβασμό, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τσουνάμι το Προσφυγικό

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα, όπως το Προσφυγικό, καθώς από τον Μάρτιο, που αναμένεται αύξηση των ροών προς τα νησιά λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα (από τον Μάρτιο) να επαναπροωθούν στην Ελλάδα τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν δηλώσει τη χώρα μας ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη.

Σημαντική πίεση ασκεί επιπλέον και το γεγονός ότι αν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου -το αργότερο αρχές Μαρτίου- η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, θα χάσει την ευκαιρία για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ), το οποίο έχει παραταθεί.

Τέλος, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από αλλαγές και επώδυνα μέτρα σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κ.ά., κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις.

Πάντως στην Κουμουνδούρου φροντίζουν να κρατούν ζεστές τις μηχανές, καθώς σχεδιάζουν έναν νέο κύκλο εξορμήσεων και περιοδειών με ανοικτές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα. Το πλάνο των εξορμήσεων συζητήθηκε αναλυτικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι αυτές οι πολιτικές εξορμήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και θα έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη των πρωτοβουλιών του κόμματος και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.


Σχολιάστε εδώ