Οικονομική… ασφυξία στο Νεκροταφείο Σχιστού

Η κατάσχεση έγινε με βάση μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, από το 2005 (δηλαδή πριν από 11 χρόνια!), με την οποία ο Σύνδεσμος υποχρεωνόταν να καταβάλλει στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ 6 εκατ. ευρώ για πρόσθετες εργασίες στο κοιμητήριο. Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Σούτος, η κατάσχεση αυτή ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού αφενός ουδείς γνώριζε για την προ 11ετίας απόφαση και αφετέρου ο Σύνδεσμος έχει κηρύξει έκπτωτη τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ, γιατί όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα πρόσθετο έργο αλλά ούτε και τα συμβατικά! Η έκπτωση έχει γίνει μάλιστα δεκτή από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Όπως αναφέρει ο κ. Σούτος, η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει να λάβει τίποτα από τον Σύνδεσμο, αλλά, αντίθετα, του χρωστάει 1.600.000 ευρώ, ποσόν που έχει βεβαιωθεί σε βάρος της και το έχει αποδεχθεί και το αρμόδιο Δικαστήριο, αφού απέρριψε αίτηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ για αναστολή πληρωμής.

Να σημειώσουμε ότι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ την απαίτησή της για τα 6 εκατ. ευρώ την είχε εκχωρήσει στην Τράπεζα Αττικής από το 2009. Τώρα, γιατί η τράπεζα «θυμήθηκε» οκτώ περίπου χρόνια μετά να διεκδικήσει τα χρήματα και μάλιστα παραμονές εορτών, είναι απορίας άξιον. Ίσως και να πρόκειται για απάντηση στην ενέργεια του Συνδέσμου, ο οποίος πριν από λίγους μήνες υπέβαλε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία αποκάλυπτε γεγονότα που παραπέμπουν σε διαπλοκή στελεχών της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ με στελέχη ή εκπροσώπους της Τράπεζας Αττικής…

***

• Όαση πρασίνου και αναψυχής φιλοδοξεί να κάνει τον χώρο του παλαιού Νεκροταφείου Νεάπολης ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο χώρος παρέμεινε τα τελευταία 20 χρόνια αναξιοποίητος και σιγά σιγά μεταβαλλόταν σε… αποθετήριο μπάλων και σκουπιδιών. Τους τελευταίους μήνες ο δήμαρχος ανέλαβε πρωτοβουλία αξιοποίησής του και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προκηρύχτηκε διαγωνισμός για προτάσεις αξιοποίησης του πρώην νεκροταφείου. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα με 50.000 ευρώ και σʼ αυτόν πήραν μέρος 19 μελετητικά γραφεία που κατέθεσαν ισάριθμες προτάσεις. Απʼ αυτές προκρίθηκαν οι τρεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του χώρου των 46 στρεμμάτων, που αν αξιοποιηθεί σωστά θα αλλάξει τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής.

• Άρχισαν οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων. Ήδη, εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες, μηχανήματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας άρχισαν να αφαιρούν τόνους από μπάζα και αδρανή υλικά απʼ όλη την έκταση και να τη διαμορφώνουν ώστε να μπορούν να τεθούν οι βάσεις για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο, στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει δημιουργηθεί ένα λυόμενο θερινό θέατρο 1.500 θέσεων, με θέσεις πάρκινγκ, μεγάλο πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, ποδηλατοδρόμιο και αναψυκτήριο. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, η έκταση, που ανήκει στον δήμο, θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και προς όφελος του λαού του δήμου και ολόκληρου του Πειραιά, τη στιγμή που οι ιδιώτες και η Εθνική Τράπεζα αφήνουν να ρημάζουν τα υπόλοιπα 440 στρέμματα, ενώ η εταιρεία OIL ONE, που ελέγχει ένα τμήμα 40 στρεμμάτων περίπου, το χρησιμοποιεί σε βάρος του περιβάλλοντος και του κόσμου, αφού έχει εγκαταστήσει μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων.

• Κέντρο Υγείας, ανοικτού τύπου, θα δημιουργηθεί σε χώρο που παραχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ, αφού τον αφαίρεσε από την Cosco, που αρχικά φαινόταν ότι θα τον έπαιρνε, στα σύνορα των Δήμων Κερατσινίου και Περάματος, στο ύψος της Ιχθυόσκαλας, δίπλα στο σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Ο χώρος, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για την απόθεση εμπορευματοκιβωτίων, διεκδικείτο επί χρόνια από τους Δήμους Κερατσινίου και Περάματος και μάλιστα το Κέντρο Υγείας έχει… θεμελιωθεί δύο φορές μέχρι σήμερα, χωρίς να μπει όμως ούτε… τούβλο! Ας ελπίσουμε ότι η τωρινή εξαγγελία θα υλοποιηθεί -επιτέλους-, μιας και έχουν διασφαλισθεί οι πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και από πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

• Ο χιονιάς των τελευταίων ημερών δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και στα νησιά του Σαρωνικού. Λίγες μόνο ώρες παρέμειναν αποκλεισμένα το πρωί της περασμένης Τρίτης κάποιες γειτονιές στο Άνω Πέραμα και το Σχιστό Κορυδαλλού. Επίσης, υποδειγματικές ήταν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται σε καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο Σχιστό, στους πρόποδες της Χωράφας. Συγκεκριμένα, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, από τον Σεπτέμβριο πολλές σκηνές έχουν αντικατασταθεί με οικίσκους-κοντέινερς και όσες σκηνές απέμειναν έχουν διαμορφωμένο πάτωμα, για να μη μένουν οι άνθρωποι πάνω στο χώμα, όλος ο καταυλισμός έχει πολλά θερμαντικά σώματα που λειτουργούσαν μέρα-νύχτα, ενώ σε όλους τους πρόσφυγες είχαν διανεμηθεί από την περασμένη Κυριακή μπουφάν ή παλτά, έξτρα κλινοσκεπάσματα και σταφίδες.


Σχολιάστε εδώ