Μαριονέτα του Πούτιν ο νέος αμερικανός Πρόεδρος;
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στη δημοσιοποίηση της κοινής έκθεσης του συνόλου των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, που πιστοποιούν τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν, επίσης, δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι και το FBI εξετάζει εδώ και μήνες τις επαφές ανάμεσα στα μέλη του επιτελείου Τραμπ και τους ρώσους αξιωματούχους.
Ο μυστικός φάκελος
Ο φάκελος που έφεραν στη δημοσιότητα η αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed και το CNN περιέχει σειρά αναφορών, που συνέταξε πρώην ανώτατο στέλεχος της βρετανικής αντικατασκοπείας. Τρία είναι, όμως, τα σημεία κλειδιά:
Πρώτον, η αναφορά ότι η ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών (η διαβόητη FSB που διαδέχθηκε την KGB) έχει στα χέρια της επιβαρυντικά βίντεο και ηχογραφήσεις από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα για τα καλλιστεία «Μις Κόσμος» το 2013. Όπως σημειώνεται, λόγω της αντιπάθειάς του για τον Πρόεδρο Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ, που είχαν επίσημα επισκεφθεί τη Μόσχα το 2009, ο Τραμπ μίσθωσε την προεδρική σουίτα του Ριτζ Κάρλτον, όπου το προεδρικό ζεύγος είχε διαμείνει και πλήρωσε ιερόδουλες για να ουρήσουν η μία πάνω στην άλλη (γνωστή αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά), αλλά και στο κρεβάτι που οι Ομπάμα είχαν κοιμηθεί.
Δεύτερον, η αναφορά ότι ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναπτύξει στενή σχέση με τον Τραμπ εδώ και πενταετία και τον υποστήριζαν ποικιλοτρόπως, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή του στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» του υπέρ των ρωσικών συμφερόντων.
Τρίτον, η αναφορά ότι ρώσοι αξιωματούχοι προμήθευαν διαχρονικά τον Τραμπ με πληθώρα επιβαρυντικών στοιχείων, τόσο για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους όσο και για τη Χίλαρι Κλίντον. Ειδικότερα, στον φάκελο γίνεται εκτεταμένη αναφορά για τις επαφές ανάμεσα σε επιτελείς του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους, που κατέληξαν στη δημοσίευση από το Wikileaks των χιλιάδων e-mails που είχαν υποκλαπεί από τους servers του ανώτατου οργάνου του αμερικανικού δημοκρατικού κόμματος, της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής (DNC). Σε αντάλλαγμα, το επιτελείο του Τραμπ υποβάθμισε το ζήτημα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ, αντίθετα, έθεσαν πιεστικά το ζήτημα του κόστους που έχει για τις ΗΠΑ η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.
Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», το πρόσωπο που συνέταξε τις αναφορές είναι ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ρωσίας της MI6. Ο Στιλ χαίρει υψηλής εκτίμησης στον κύκλο των αμερικανικών και βρετανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και θεωρείται αξιόπιστος, σχολαστικός και καλά πληροφορημένος. Προσελήφθη από εταιρεία ερευνών στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Τζεμπ Μπους, αντίπαλο του Τραμπ για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αφού ο Τραμπ κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, η έρευνα συνεχίστηκε για λογαριασμό ανώνυμου πελάτη που ανήκε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Οι φήμες λένε ότι ο παραλήπτης των εκθέσεων του Στιλ θορυβήθηκε τόσο, που έδωσε τα στοιχεία του φακέλου αρχικά στο FBI. Γεγονός είναι ότι είτε ολόκληρος ο φάκελος, είτε μεμονωμένες αναφορές είχαν κυκλοφορήσει, προσεκτικά και επιλεκτικά, σε πολιτικά γραφεία αλλά και μέσα ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον εδώ και μήνες. Τα μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία, καθώς δεν μπόρεσαν να τα επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα. Από τους πολιτικούς που πήραν τον φάκελο στα χέρια τους δράση ανέλαβε μόνο ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2008, που παρέδωσε τον φάκελο στον διευθυντή του FBI σε προσωπική τους συνάντηση τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.
Ο φάκελος εξετάστηκε, εντέλει, από τις κορυφαίες αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, και παρότι δεν επιβεβαιώθηκε στο σύνολό του, οι επικεφαλής τους θεώρησαν τα στοιχεία αρκετά σοβαρά και ανησυχητικά ώστε να ενημερώσουν, την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο τον Πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον μελλοντικό Πρόεδρο Τραμπ.
Η έκθεση για το ρωσικό χάκινγκ και οι έρευνες του FBI
Η έκθεση για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και για την υποκλοπή πληροφοριών από τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής της CIA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και του FBI στον Ντόναλντ Τραμπ πριν να δοθεί στη δημοσιότητα. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Τραμπ, αρχικά, έριξε τους τόνους, καθώς ως τότε κατηγορούσε τις Υπηρεσίες Πληροφοριών για «κυνήγι μαγισσών». Στην έκθεση αυτή πιστοποιείται ότι υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης βρίσκονται πίσω τόσο από την υποκλοπή των χιλιάδων emails στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και πίσω από τη διαρροή των μηνυμάτων αυτών στα Wikileaks.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι καταθέσεις των επικεφαλής των τριών αυτών υπηρεσιών στην αρμόδια για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Ασφαλείας επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, όπου υποστήριξαν ότι οι ρώσοι χάκερς δεν υπέκλεψαν πληροφορίες μόνο από το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και από τους Ρεπουμπλικανούς. Η εκτίμηση των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας είναι ότι η ρωσική ηγεσία αναμένει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα στοιχεία αυτά, είτε για να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη κατά των Ρεπουμπλικανών, είτε για να εκβιάσει ή να δυσφημίσει μεμονωμένους πολιτικούς.
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με ανεξάρτητη έρευνα που έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει το FBI σχετικά με τις επαφές στελεχών του στενού κύκλου του Τραμπ με Ρώσους. Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία είχε ζητήσει το καλοκαίρι του 2016 να εκδοθεί ένταλμα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών τεσσάρων στελεχών που πρόσκεινται στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο με ρώσους αξιωματούχους. Από τους τέσσερις το μόνο όνομα που έχει γίνει γνωστό είναι αυτό του επιχειρηματία Κάρτερ Πέιτζ, που ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι λειτουργούσε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής.
Το μέλλον του Τραμπ
Οι αποκαλύψεις αυτές δεν είναι προς το παρόν αρκετές για να σταματήσουν τον δρόμο του Τραμπ προς την Προεδρία. Ο ίδιος, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, όσο και σε συνεχόμενα τουίτς, που συνεχίζει να εξαπολύει, κατηγορεί, γενικά και αόριστα, τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ως υπεύθυνες για τη διαρροή ψευδών και κατασκευασμένων στοιχείων σε βάρος του. Δέχεται πλέον ότι ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν προεκλογικά τα χιλιάδες emails του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι θα έπρεπε να είχαν διαφυλάξει αποτελεσματικότερα την ασφάλεια των επικοινωνιών τους. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι ενενήντα ημέρες μετά την ορκωμοσία του θα είναι έτοιμη έκθεση που θα εξηγεί τι έγινε ακριβώς με τις ρωσικές ηλεκτρονικές υποκλοπές.
Όσον αφορά την περαιτέρω διερεύνηση της εμπλοκής του Τραμπ με τους Ρώσους, παρότι αρκετά από τα «γεράκια» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιέζουν για την απόλυτη διαλεύκανση του ζητήματος, φαίνεται ότι η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να μαζέψει το θέμα. Έτσι, αντί να δημιουργηθεί ανεξάρτητη ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση, τα στοιχεία θα εξεταστούν από τρεις από τις μόνιμες Επιτροπές του Κογκρέσου και της Γερουσίας, που όμως και δεν έχουν τη δικαιοδοσία να καλέσουν συγκεκριμένους μάρτυρες ή να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, και καμία δεν θα μπορεί να σχηματίσει συνολική εικόνα.
Μένουν ανοικτά δύο ζητήματα: Πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας Πρόεδρος που, από τη μία, ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία και τις αναλύσεις των εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, και από την άλλη, οι επιτελείς και τα στελέχη αυτών των υπηρεσιών δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Επιπλέον, μετά τη διαρροή αυτή, είναι ακόμη πιο αμφίβολο το κατά πόσο ο Τραμπ θα μπορέσει να «σταθεί» σε διεθνές επίπεδο ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.