Η συμπόρευση Γεννηματά – Παπανδρέου αλλάζει το σκηνικό στην Κεντροαριστερά

Ουσιαστικά, σε αυτήν τη συνάντηση άναψε «πράσινο φως» για την επανάκαμψη του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων διακεκριμένων άλλοτε στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό αλλά και για την υπόθεση ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ΚΙΔΗΣΟ βέβαια διατηρεί –εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης– την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του, όπως άλλωστε ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αλλά και για τις Κινήσεις Πολιτών.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα συζητηθούν στα πολιτικά όργανα τόσο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και του ΚΙΔΗΣΟ. Πάντως, μέχρι να φτάσουν στην τελική συμφωνία Φ. Γεννηματά και Γ. Παπανδρέου υπήρξε έντονο παρασκήνιο και πολλές κόντρες.

Αρχικά η συμφωνία επιστροφής «έσπασε», στο παρά πέντε, τον περασμένο Αύγουστο. Τότε ο Γ. Παπανδρέου είχε αξιώσει να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΚΙΔΗΣΟ και, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη, ζητούσε να έχει θέση στα ψηφοδέλτια όπως και τα στελέχη του. Οι όροι του δεν έγιναν δεκτοί από το ΠΑΣΟΚ και η συζήτηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2016, ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει συνάντηση ταυτόχρονα από τη Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και συμφώνησαν ότι πρώτα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες και μετά να γίνει το ραντεβού. Έτσι ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε μόνο με τον Θ. Θεοχαρόπουλο και μάλιστα σε θετικό κλίμα.

Μόλις κρίθηκε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες η Φ. Γεννηματά τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τετάρτη. Η πρωτοβουλία που πήρε για το γεύμα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ το Σαββάτο και η υπέρβαση να τους καλέσει όλους φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στο ΚΙΔΗΣΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στη Φ. Γεννηματά να υπάρξει συμπόρευση με «ισότιμους πόλους και όρους», δηλαδή να μετονομαστεί ο φορέας σε Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΚΙΔΗΣΟ. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά μόλις κλείστηκε το ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε πρώτα απʼ όλους τον Ευ. Βενιζέλο, το απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως μέχρι τώρα φαίνεται ότι υπάρχει διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς ήδη έχουν προσχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν αδρανοποιηθεί (Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής). Επίσης επανήλθε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο ΠΑΣΟΚ ο διαγραφείς βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Στάση αναμονής φαίνεται να κρατάει ο επίσης βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος βλέπει θετικά το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επίσης, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρούν η ανεξαρτητοποιημένη πλέον από το Ποτάμι βουλευτής Κατερίνα Μάρκου και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Καρράς, που εκλέχτηκε με την Ένωση Κεντρώων.

Με τις πρόσφατες προσχωρήσεις και επανακάμψεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 17 βουλευτές, όσους ακριβώς και η Χρυσή Αυγή.


Σχολιάστε εδώ