Επιμένουν στη διασπαστική πορεία τους οι «3»

Το άνοιγμα που ξεκίνησε και συνεχίζει η Φώφη Γεννηματά (σε συνεννόηση με τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών), με το οποίο οδηγεί σε επανάκαμψη μιας σειράς πρώην διακεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ μέσα από το ευρύ σχήμα της Συμπαράταξης, ενισχύει ουσιαστικά την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κίνηση της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη και του Γ. Ραγκούση.

Η κίνηση των τριών πρώην υπουργών, που επιχειρεί ρελάνς στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά προς νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην εκείνων που πολιτεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ) με οργάνωση συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «πολιτικό μαξιλάρι», έστω και με μια ισχνή κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε δώσει στήριγμα στη ΝΔ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως έστω και χωρίς τη θέλησή τους οι τρεις πρώην υπουργοί και όσοι τους ακολουθούν παίζουν το χαρτί του Σόιμπλε, που επιθυμεί να ξεφορτωθεί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και να προωθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ως κεντρικούς θεσμικούς συνομιλητές του, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο προς την εξουσία.

Διασπαστές…

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως μετά την επανάκαμψη του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ (με τα πολλά επώνυμα στελέχη που άλλοτε ήταν στο ΠΑΣΟΚ, π.χ., Δ. Ρέππας, Φ. Πετσάλνικος, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής κ.ά.), την επανάκαμψη του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την επανένταξή του και στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη του Ιλχάν Αχμέτ (που έφυγε από το Ποτάμι), δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους τρεις πρώην υπουργούς να συνεχίσουν μια διασπαστική πολιτική στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Υπάρχει κάλεσμα για ενότητα και συμπόρευση μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δυνάμεις της Κεντροαριστεράς επανασυσπειρώνονται, άρα ουδείς αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο η κίνηση των τριών πρώην υπουργών επιμένει να μένει έξω από ένα σχήμα που εξελίσσεται σε αυτόνομο πόλο εξουσίας και τηρεί αποστάσεις και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με προβληματισμό και άκρα επιφυλακτικότητα την κίνηση της Άν. Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη και του Γ. Ραγκούση και πολλά στελέχη του κάνουν ανοικτά λόγο για απόπειρα διεμβολισμού και διάσπασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που, όπως τονίζουν, είναι το μόνο σχήμα με προσβάσεις στην κοινωνία και αξιόλογες δυνάμεις σε μαζικούς χώρους (Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επιστημονικούς φορείς, συλλόγους κ.ά.).

Πάντως οι τρεις πρώην υπουργοί εξακολουθούν να επιμένουν στην ανάγκη ανασυγκρότησης από μηδενική βάση του χώρου της Κεντροαριστεράς, τον οποίο όμως θέλουν ως «ανάχωμα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και ως φρένο στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ. Η κίνηση των «3» αποβλέπει ουσιαστικά σε αυτοδιάλυση όλων των οργανωμένων κομμάτων ή κινήσεων που κινούνται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ιδρυτική συνέλευση για να αποφασιστεί η ανασυγκρότηση του χώρου.


Σχολιάστε εδώ