Δώρο οι «8» στο θηρίο (Ερντογάν), που απειλεί, για να το… εξευμενίσουμε

Δεν θα υποτιμήσουμε το επιχείρημα που προβάλλουν ούτε θα το αγνοήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες τους, όμως αν οι απειλές του γείτονα Σουλτάνου γίνουν βασικό κριτήριο της πολιτικής, των αποφάσεων και γενικά των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης, τι ανεξάρτητη χώρα είμαστε; Μπορούμε να αποφασίζουμε για τα του οίκου μας και τα εθνικά μας συμφέροντα σε διεθνές επίπεδο υπό την απειλή του κάθε Ερντογάν; Αν πρέπει να λειτουργεί έτσι η εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση, ας βγει να το πει δημόσια.

Και επειδή τούτη η εφημερίδα έχει αποδείξει στα χρόνια που την ξέρετε ότι δεν διστάζει να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, την ίδια ευθύνη έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία, η οποία σήμερα κρύβεται και ο αρχηγός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει τολμήσει να πει δημόσια αν είναι υπέρ της έκδοσης των «8» ή κατά. Αλλά αν ήταν κατά, θα το είχε κάνει ήδη σημαία. Είναι υπέρ της παράδοσής τους όχι μόνο ο αρχηγός της ΝΔ αλλά και κορυφαία στελέχη της, όπως είναι και υπέρ του νέου φιλοτουρκικού «Σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ταχθεί δημόσια κατά, θυμίζοντας στην κυβέρνηση και στη ΝΔ τους απαράγραπτους κανόνες που ξεχνούν, ότι «η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή Πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές». Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να μην εκδώσουμε τους τούρκους αξιωματικούς από τη στιγμή που μετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλεγμένου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ Προέδρου της Τουρκίας, του Ερντογάν! (Ελπίζουμε να τους στείλει τις ευχαριστίες του για τη δημοκρατική ταυτότητα που του χορήγησαν, που είναι ανάλογη με τη… δημοκρατική κατοχή τεράστιου μέρους της Κύπρου, τις απειλές του για το Αιγαίο και τα… δημοκρατικά όνειρα της καρδιάς του για νησιά μας, ακόμη και για τη Θεσσαλονίκη…)

Ακόμη κι αν βιάστηκε ο πρωθυπουργός να δεσμευθεί στον… φίλο μας τον Ερντογάν, έχει πολλούς λόγους και επιχειρήματα για να μη στείλει στο στόμα του λύκου τους «8». Με κυριότερο το ότι από την επομένη του πραξικοπήματος όλη η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη φυλακή, με 3.500 δικαστές στις… σουίτες (!) και τα βασανιστήρια να έχουν γίνει καθημερινή… άσκηση γυμναστικής.

Έχει «όπλο» ο Αλέξης Τσίπρας τον μεγάλο ξεσηκωμό από όλες τις τάξεις, με μπροστάρηδες διανοούμενους αλλά και απλούς πολίτες, που δεν προσβλέπουν σε ανταλλάγματα. «Η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση Δικαιοσύνης, είναι πρωτίστως ένδειξη Δημοκρατίας», δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ποιος μπορεί, κύριε πρωθυπουργέ, να αγνοήσει τα επιχειρήματα των τριών Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου στις τρεις δίκες για τους τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της έκδοσής τους;

• Η κυρία Βασιλική Θεοδώρου, κλείνοντας την αγόρευσή της, είπε: «Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζο­νται ούτε αναστέλλονται».

• Ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης υποστήριξε: «Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Ακόμη κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν. Ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν», σημειώνοντας ότι αν εκδοθούν θα υποστούν βασανιστήρια, εξευτελισμούς και δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

• Ο κ. Νίκος Παντελής στην αγόρευσή του επισήμανε: «Το άσυλο είναι λέξη ελληνική, ήρθαν εδώ για να σώσουν τις ζωές τους. Στην Τουρκία τους έχουν φορτώσει τα πάντα. Ποια απόπειρα δολοφονίας; Mε άοπλο ελικόπτερο; Σας ζητώ, κύριοι δικαστές, να γνωμοδοτήσετε κατά της έκδοσής τους».

Τον τελικό λόγο για την έκδοση ή μη των 8 τούρκων αξιωματικών θα τον έχουν τα Δικαστικά Συμβούλια με την απόφασή τους, που θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Βαρύ το φορτίο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με πολλά τα δύσκολα και μεγάλους τους κινδύνους. Και με τη χώρα στο μάτι του Σουλτάνου, όπου, όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία, θα είναι πάντα, ακόμη και μετά την παράδοση των «8». Οι ηγέτες όμως είναι για τα δύσκολα, ιδιαίτερα όταν στο ζύγι είναι ο άνθρωπος, η προστασία του οποίου είναι η αποστολή του πολιτικού.

Ώρα είναι να αποδείξεις, Αλέξη, ότι σωστά σε επέλεξαν οι άνθρωποι…


Σχολιάστε εδώ