Διάβασε κάποια βιβλία, Ντόρα, αν θέλεις να μάθεις οικονομικά!
Αφορμή για τον… φροντιστηριακό ρόλο που ανέλαβε ο κ. Παπαδημητρίου ήταν το άρθρο της στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η υψηλή φορολόγηση υπονομεύει την ανάπτυξη».
Μέσω της ίδιας εφημερίδας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης την περασμένη Κυριακή την ενημερώνει ότι χρησιμοποιεί «παρωχημένη ιδεολογία», όπως προκύπτει και μόνο από τον τίτλο «Αντικατάσταση οικονομικής λογικής με παρωχημένη ιδεολογία», και την καλεί να διαβάσει τις πέντε παρατηρήσεις που κάνει για να μη μείνει… μετεξεταστέα. Λόγω χώρου, θα παραθέσω ολόκληρη την τελευταία παρατήρηση-συμβουλή, όπου της προτείνει και ποια βιβλία πρέπει να διαβάσει.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέκρινε την προσωρινή αύξηση της φορολογίας αντί της περαιτέρω μείωσης των δαπανών για τον απλό λόγο ότι ο πολλαπλασιαστής και άρα το αναπτυξιακό αποτέλεσμα των δημοσίων δαπανών είναι αποδεδειγμένα (βλ. ΟΟΣΑ και Ε.Ε.) υψηλότερα αυτών της μείωσης των φόρων.
Αν πάντως η κ. Μπακογιάννη, ως σκιώδης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στη σχετική διεθνή οικονομική ανάλυση, θα της πρότεινα να μελετήσει, μεταξύ άλλων, το ʽʽCEOs are Holding Back on Funding Business Investments, Some Sayʼʼ του CEO της DB, το ʽʽTaxes and the Economy: An Economic Analysis of the Top Tax Rates Since 1945ʼʼ της Υπηρεσίας Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπως βεβαίως σχετικά κείμενα των Robert Hall, Barry Eichengreen, Kevin OʼRourke, Emi Nakamura, John Steinsson, Joseph Stiglitz, Christina Romer, Paul Krugman.
Ασφαλώς και υπάρχουν κάποιες κοινές παραδοχές με την κ. Μπακογιάννη όσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και το φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.
Όμως, βασική προϋπόθεση ενός γόνιμου διαλόγου είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κάτι που δεν συμβαίνει σε όσα άλλα παραμορφωτικά αναφέρει για την οικονομία στο άρθρο της, διακρίνοντας παντού χάος και καταστροφή σε αντίθεση με τα δεδομένα. Γιατί έτσι επιβεβαιώνει τη ρήση του Αϊνστάιν πως, ʽʽαν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τη θεωρία, άλλαξε τα γεγονόταʼʼ. Αλλά όπως έλεγε ο Άλντους Χάξλεϊ, ʽʽτα γεγονότα δεν παύουν να υπάρχουν επειδή αγνοούνταιʼʼ».