Από το 1995, επί Ανδρέα Παπανδρέου, είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα κατοίκησης των 28 νησιών του Αιγαίου
Το θέμα της αξιοποίησης είχε τεθεί την περίοδο 1994 – 1995, της τελευταίας κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, μια πρωτοβουλία, στρατηγική σχεδίαση και εφαρμογή του υφυπουργού τότε Μανώλη Μπεντενιώτη, που τη διέκοψε η κυβέρνηση Σημίτη στις αρχές του 1996. Και σήμερα «καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια» από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να συνεχιστεί επιτέλους.
Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού κ. Νεκτάριου
Σαντορινιού: «Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης είκοσι οκτώ (28) μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα, για εθνικούς κυρίως λόγους».
Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «στόχος είναι, μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα, προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και η παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας».
Ακόμα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται: «Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας – Κύπρου».
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της έγγραφης απάντησης, σε ερώτηση στη Βουλή, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιτέλους –κάλλιο αργά παρά ποτέ– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί την ολοκλήρωση ενός προγράμματος εποικισμού των μικρών νησιών του Αιγαίου, που η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου είχε ξεκινήσει το 1994 – 1995 και η κυβέρνηση Σημίτη το 1996 το είχε διακόψει.
Συγκεκριμένα, το 1994 ο τότε υφυπουργός Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης είχε προχωρήσει στην υλοποίηση ενός έξυπνου σχεδίου που είχε εκπονήσει ο ίδιος, το οποίο μάλιστα είχε τύχει της επιδοκιμασίας του τότε πρωθυπουργού, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια και βεβαίως του τότε υπουργού Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη.
Το σχέδιο προέβλεπε την τακτική επίσκεψη εθελοντών, μελών του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, με υλικά και γεννήτριες, σε βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να στήσουν σιδερένιο υψηλό κοντάρι, όπου θα υψωνόταν μεγάλου μεγέθους ελληνική σημαία, να κτίσουν από ένα παρεκκλήσι σε κάθε νησί και να φυτέψουν δέντρα και φυτά που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε αυτές τις περιοχές, με βάση μελέτη του υπουργείου Γεωργίας εξειδικευμένη για κάθε νησί!
Παράλληλα, στις βραχονησίδες θα εγκαθιστούσαν και ζώα ή πουλιά, από αυτά που θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια έντονη παρουσία μοναδικών οικοσυστημάτων.
Σε ορισμένα νησιά, όπου υπήρχαν φυλάκια του Στρατού, έγιναν εκτεταμένες επισκευές, ενώ επισκευάστηκε και το σπίτι της κυράς της Ρω.