Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Σε συνέχεια της ομιλίας του για τη Δημοκρατία που έδωσε στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και στην ατομική ευθύνη κάθε πολίτη να μη θεωρεί τη Δημοκρατία δεδομένη, και κάλεσε τους Αμερικανούς να πουν όχι στην πόλωση και στην προπαγάνδα, που σκοπό έχει την απομόνωση και τη διάσπαση των πολιτών.

Η ομιλία έγινε σε φορτισμένο, συγκινησιακό κλίμα, με τον Ομπάμα κάποια στιγμή να σκουπίζει τα δάκρυά του.

Ήταν ένας Πρόεδρος που έκανε αγαπητό στον κόσμο τον Λευκό Οίκο.

Ένας Πρόεδρος που θα μας λείψει.

• Δεν πρόλαβε να ορκιστεί ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ξεκίνησε την κατεδάφιση του έργου του Ομπάμα. Κάλεσε τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές του Κογκρέσου να ψηφίσουν άμεσα την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο είναι γνωστό ως Obamacare, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

Πιστή στις εντολές του Τραμπ, η αμερικανική Γερουσία, με οριακή πλειοψηφία, έδωσε οδηγία σε επιτροπές να ξεκινήσουν σύνταξη νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το Obamacare.

• Μετά το «χαστούκι» που έδωσε η πολυβραβευμένη ηθοποιός Μέριλ Στριπ στον καινούργιο ένοικο του Λευκού Οίκου, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει το όνομά του, ήλθε, όπως ήταν φυσικό, η απάντηση του Τραμπ, πού αλλού, στο Twitter, ο οποίος τη χαρακτήρισε «υπερεκτιμημένη» ως ηθοποιό και «υπηρέτρια της Κλίντον».

Όπως ήταν φυσικό, αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον χώρο. Δύο ήταν τα πιο εύστοχα σχόλια. Η βρε­τανή συγγραφέας του Χάρι Πότερ σε ερώτηση που της έγινε είπε: «Μην ξεχνάτε ότι η καλή γνώμη ορισμένων ανθρώπων ορισμένες φορές είναι πιο προσβλητική από την προσβολή τους». Και ένα tweet απάντηση στον Τραμπ: «Αν 157 βραβεία σε κάνουν ʽʽυπερεκτιμημένοʼʼ, τότε τι λένε για εσάς, ως επιχειρη­ματία, οι έξι πτωχεύσεις. Αυτό και μόνο».

• Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ένα τρισεκατομμύριο ευρώ περίπου κοστίζει το κάπνισμα στην παγκόσμια οικονομία.

Σʼ αυτό περιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα υγείας και η οικονο- μική επιβάρυνση κάθε καπνιστή.

Στο ποσό αυτό οι ειδικοί συμπεριέλαβαν το κόστος θεραπείας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα καθώς και τα διαφυγόντα κέρδη από τη μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων που ασθενούν, ενώ το 2005 ο ΠΟΥ προχώρησε σε συμφωνία που αφορούσε τους τρόπους μείωσης του κα­πνίσματος, την οποία επικύρωσαν 160 κράτη. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν η αύξηση των τιμών πώλησης του καπνού και η υψηλότερη φορολογία.

• Ένας «ανθρώπινος» Πρό­εδρος που έφυγε και ένας «ανθρώπινος» Πάπας που μένει…

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια ομαδικής βάπτισης, που κάνει κατά καιρούς, απευ­θυνόμενος στις μητέρες των βρεφών είπε: «Η τελετή είναι λίγο μεγάλη, κάποιο μπορεί να κλαίει επειδή πεινάει. Αν είναι έτσι, εσείς οι μητέρες θηλάστε το, άφοβα και απλά. Όπως η Παναγιά θήλαζε τον Ιησού».

• Για να ελαφρύνουμε λίγο τη στήλη, συνάντηση σε θεατρική πρεμιέρα είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με την τραγουδίστρια Καλομοίρα.

Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά -στη μητρική γλώσσα και των δύο- και εκτός των άλλων ασχολήθηκαν και με την εκλογή του Προέδρου Τραμπ…

• Το δεύτερο ευτράπελο ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης περί της μη λειτουργίας των μηχανημάτων του δήμου που ρίχνουν αλάτι στους δρόμους όταν χιονίζει:

«Πάγωσαν οι ʽʽαλατιέρεςʼʼ γιατί τις είχαμε φορτώσει από το βράδυ».

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ