2,43 δισ. ευρώ χάθηκαν από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο!

Η πρώτη αποτίμηση της εμπορικής κίνησης της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου, για άλλη μια χρονιά, είναι απογοητευτικά αρνητική!

Η εκτίμηση του τζίρου για τον φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ, φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2015 και 6,43 δισ. ευρώ το 2009. Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ λιγότερα έπεσαν φέτος στην Αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου είναι 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δισ. ευρώ.

Η φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής οφείλεται, κατά τον κ. Κορκίδη, στην πληθώρα των φορολογικών υποχρεώσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που έπρεπε να διευθετηθούν από 6.000.000 φορολογουμένους μέχρι το τέλος του έτους. Και οι υποχρεώσεις αυτές ήταν η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, η όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ. Όλα όσα συνιστούν, δηλαδή, παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης.


Σχολιάστε εδώ