Φυγή προς τα εμπρός προτείνουν στον Τσίπρα κυβερνητικά στελέχη

Αυτό επισημαίνουν πλέον σε όλους τους τόνους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση εκπλήρωσε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, όσο οδυνηρές κι αν ήταν. Κανείς πλέον δεν μπορεί να απαιτήσει παράλογα πράγματα ή να βάλει από το παράθυρο νέες υποχρεώσεις που δεν ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται στον πρωθυπουργό «φυγή προς τα εμπρός» για να μην εγκλωβιστεί στην παγίδα του Σόιμπλε.

«Κάθε βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας, κάθε μικρό ή μεγάλο μέτρο που θα έχει αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, θα αποτρέπει τις μεθοδεύσεις του Σόιμπλε», λένε και σημειώνουν πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, όχι μόνο για να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση αλλά και για να μη βρεθεί η χώρα σε κατάσταση ασφυξίας τον Ιούνιο, που θα πρέπει να αποπληρωθεί δόση 6,1 δισ. ευρώ».

Μάλιστα, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι θα είναι μια κρίσιμη χρονική καμπή όχι μόνο γιατί θα έχουν γίνει καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις (Ολλανδία, Γαλλία κ.ά.) αλλά και γιατί ο Ιούνιος είναι κοντά στις γερμανικές εκλογές και ο Σόιμπλε δεν θα διστάσει να στραγγαλίσει την Ελλάδα προκειμένου να πάρει πόντους στις εκλογές αλλά και για να παραδειγματίσει άλλες χώρες, όπου μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές αμφισβητήσεις για τις πολιτικές της Ευρωζώνης και της Γερμανίας υπό το ενδεχόμενο κλίμα κάποιων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σε ορισμένους κύκλους της κυβέρνησης είναι ότι πιθανόν ο Σόιμπλε να επιχειρήσει να σφίξει τη θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης απαιτώντας εδώ και τώρα ψήφιση των μέτρων, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση, διαφορετικά θα σπρώξει τα πράγματα στα άκρα πριν αρχίσει ο μεγάλος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

Ο Σόιμπλε φαίνεται ότι θα απαιτήσει εδώ και τώρα:

– Νομοθέτηση των μέτρων που θα περιλαμβάνει η νέα φόρμουλα του δημοσιονομικού «κόφτη».

– Ακριβή καθορισμό του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και πλήρη αποδοχή από την Ελλάδα της λίστας μέτρων, ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό «κόφτη» για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.

Η γερμανική πλευρά σχεδιάζει να τηρήσει πολύ σκληρή στάση και να σύρει την κυβέρνηση σε αποδοχή άνευ όρων των απαιτήσεών της ή να την αναγκάσει να πάει τώρα σε εκλογές, αφού δεν θα μπορεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.

Όπως αναφέρουν έμπειροι πολιτικοί κύκλοι, ο Σόιμπλε με αυτές τις μεθοδεύσεις επιδιώκει να εκβιάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά τους Ευρωπαίους, και δη τους ευρωπαίους πολίτες που το επόμενο διάστημα θα πάνε στις κάλπες, με την παραδειγματική τιμωρία και τον εξευτελισμό της Ελλάδας και μιας αριστερής κυβέρνησης.

Όπως τονίζουν, όμως, αν ο Σόιμπλε υλοποιήσει αυτήν του τη μεθόδευση, κινδυνεύει υπό προϋποθέσεις να «ανατιναχθεί και ο ίδιος», γιατί τον τελευταίο λόγο για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών στην Ελλάδα τον έχει ακόμα η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να βάλει εκλογές στην πιο καυτή περίοδο, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τους Γερμανούς, πάνω δηλαδή στις γαλλικές εκλογές.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως, παρά τις μεθοδεύσεις Σόιμπλε, η αξιολόγηση θα κλείσει, έστω και με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων (δηλαδή, μέσα στον Φλεβάρη), και πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της».

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ενταθεί η στρατηγική της αντεπίθεσης, που ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα με εξορμήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα Φώτα πήγε στην Αλεξανδρούπολη. Τις ίδιες ώρες, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλα κυβερνητικά στελέχη, περιόδευσε στην Τρίπολη, από όπου ανακοίνωσε και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ διεμήνυσε πως μόνο η διαπλοκή θα ωφελούνταν από πρόωρες εκλογές.

Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι με τις περιοδείες και τη διαρκή επαφή του πρωθυπουργού και των υπουργών με την κοινωνία επαναπροσεγγίζονται κοινωνικές ομάδες που πήραν αποστάσεις λόγω των δύσκολων πολιτικών που ακολουθούνται και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κυβερνητικό έργο.


Σχολιάστε εδώ