Στόχος του Ράμα η εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Το μανιφέστο αυτό θα υποβληθεί ουσιαστικά ως όρος για να συναινέσουν τα αλβανικά κόμματα στη συγκρότηση κυβέρνησης στη χώρα. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι έχει 51 έδρες, ο ορκισμένος εχθρός του, αρχηγός του SDSM, Ζ. Ζάεφ, έχει 49 έδρες και έτσι απαιτείται υποχρεωτικά η σύμπραξη των αλβανικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ράμα όμως και στο εσωτερικό της χώρας του επιχειρεί να είναι πολωτικός και διασπαστικός κυρίως σε ό,τι αφορά την ελληνική μειονότητα. Πραγματοποίησε περιοδεία στην Κονίσπολη για να διανείμει τίτλους νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων στους ενδιαφερόμενους. Και εκεί, απευθυνόμενος σε έναν μειονοτικό, είπε: «Αυτόν τον τίτλο στον δίνω εγώ και όχι ο Ντούλες», αναφερόμενος βεβαίως στον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει «εκείνους» που δεν κατονόμασε, ωστόσο ήταν σαφής η παραπομπή του στο ΚΕΑΔ και στην ΟΜΟΝΟΙΑ, που, όπως ισχυρίσθηκε, «επιχειρούν να διαταράξουν τη συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, Ελλήνων και Αλβανών».

Ο τρόπος με τον οποίο στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και τους πολιτικούς εκφραστές της είναι χαρακτηριστικός του τρόπου που πολιτεύεται ο κ. Ράμα. Πριν από μερικές ημέρες, σε επίσημο γεύμα με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) Ιντρίζι έκανε πρόποση και ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα μόνο στους καθολικούς. Τότε παρενέβη ο Ράμα και του συνέστησε να ευχηθεί και στους ορθόδοξους, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι όλοι του Ντούλε αλλά υπάρχουν και καλοί ορθόδοξοι…». Και δεν περιορίζεται μόνο στις φραστικές επιθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της απουσίαζαν επιδεικτικά και προκλητικά από όλες τις εκδηλώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας για τα Χριστούγεννα…

Ο κ. Ράμα εύκολα μπορεί να ανάβει φωτιές σε ένα πολύ εύφλεκτο περιβάλλον, αλλά δεν συνειδητοποιεί ότι υπονομεύει την ίδια τη χώρα του όταν απειλεί και στοχοποιεί ένα δυναμικό κομμάτι της αλβανικής κοινωνίας, την ελληνική εθνική μειονότητα, για την οποία λανθασμένα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι μόνη της και έχει εγκαταλειφθεί από την Ελλάδα…

Μιας και η συζήτηση για το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι διαρκής, αξίζει να μεταφέρουμε και αυτό που διαβάσαμε στο himara.gr.

H OMONOIA λοιπόν κατήγγειλε ότι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας εμφανίζονται διαρκώς άτομα που δεν έχουν σχέση με την περιοχή και δηλώνουν… ιδιοκτήτες και κληρονόμοι τεράστιων περιοχών, κατηγορώντας τους έλληνες μειονοτικούς ως… καταπατητές περιουσιών που τους ανήκουν πατρογονικά.

Στο χωριό Αρδάσοβα εμφανίσθηκαν απόγονοι του… αγά Cini και ζήτησαν από τους κατοίκους του χωριού να τους πληρώσουν τα κτήματα που φύτεψαν ελιές, απαίτησαν από βοσκούς του χωριού Κρανιά να απομακρύνουν τους στάβλους έξω από το χωριό τους, ενώ έκαναν και… φιλανθρωπίες, αφού… επέτρεψαν σε μια οικογένεια μειονοτικών να κρατήσει το σπίτι της και να μην το γκρεμίσει.

Όπως ενημερώνει η ιστοσελίδα της Χειμάρρας: «Τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζονται ως απόγονοι αγάδων που στην περίοδο της οθωμανοκρατίας (πριν από το 1912) είχαν τσιφλίκια τα χριστιανικά χωριά της περιοχής. Για την Ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το τότε νεοσυσταθέν κράτος της Αλβανίας σωστά δεν αναγνώρισε αυτούς τους τίτλους, καθώς επρόκειτο για παραχωρήσεις των κατακτητών Τούρκων σε ομόδοξούς τους κτημάτων χριστιανών που δεν δικαιούνταν να έχουν περιουσία. Τη δεκαετία του 30ʼ, στα πλαίσια της εθνοκάθαρσης που επεδίωξε ο βασιλιάς Ζιώγου, επέστρεψε τους αγάδες στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, δίνοντάς τους προς χρήση εκτάσεις σε ελληνικά χωριά».

Όλα αυτά φυσικά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και ενορχηστρωμένης πολιτικής εποικισμού των περιοχών της ελληνικής μειονότητας με εποίκους από τον Βορρά…

Την πολιτική Ζιώγου φαίνεται πως συνεχίζουν όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, από το 1991 μέχρι σήμερα, αφού όχι μόνο διευκολύνουν με κάθε τρόπο την επαναφορά αλλόθρησκων και αλλοεθνών νέων αγάδων στα χωριά της ελληνικής μειονότητας αλλά διευκολύνουν διάφορους πλαστογράφους, όπως στην περίπτωση του Κώσταρι, του Πωγωνίου, της Κουλουρίτσας, της Μηλιάς κ.ά.

«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση», αναφέρει η ΟΜΟΝΟΙΑ, «πως δεν θα επιτρέψουμε την επιδιωκόμενη περιουσιακή αλλοίωση του τόπου μας. Θα κάνουμε χρήση κάθε δημοκρατικού μέσου, εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, ώστε να αποτρέψουμε κάθε παρανομία και αδικία». Ακούει κανείς σε Βρυξέλλες και Αθήνα;

Ο Έντι Ράμα πάντως κάνει και άλλες ενέργειες: Με απόφασή του, τα στελέχη του ΚΕΑΔ Ολιάνα Ίφτη και Σπύρος Κούρος απομακρυνθήκαν από τις θέσεις τους (η πρώτη είχε τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Περιβάλλοντος).

***

Προσοχή, όχι υποχείρια των ψευτομουφτήδων

Είχαμε εκφράσει την ευχή η απόφαση της Πολιτείας να ασχοληθεί με το θέμα των μουφτειών να γίνει με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο. Κάποια μηνύματα που φθάνουν είναι αρνητικά. Ας το επαναλάβουμε: Υπάρχουν εγνωσμένης αξίας θεολόγοι, με σπουδές στην Αίγυπτο και στη Μέκκα, που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις του αξιώματος του μουφτή. Ας κλείσουν τα αφτιά τους λοιπόν οι υπεύθυνοι στις φωνές ορισμένων πολιτικών στελεχών της μειονότητας, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και πλασάρουν υποψηφίους που μόνο υποχείρια των ψευτομουφτήδων μπορεί να καταλήξουν, αλλά και σε ακραίους της άλλης πλευράς, που νομίζουν ότι με έναν απολύτως ελεγχόμενο μουφτή, ασχέτως προσόντων και ικανοτήτων, θα… ανακόψουν την επιρροή του τουρκικού προξενείου…

***

• Είναι τραγική η απώλεια του πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη. Όμως είναι τραγικότερο το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του αντιλαμβάνονταν τη δυσκολία και τα προβλήματα της σχέσης του με τη βραζιλιάνα συμβία του, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την ουσία, πέραν των κουτσομπολιών… Θα μπορούσε να είχε σωθεί μια ζωή…

• Και με την ευκαιρία να πούμε κάτι ακόμη. Η προσωπική ζωή ενός διπλωμάτη, ενός ανθρώπου που χειρίζεται σημαντικά ή πολύ σημαντικά κρατικά ζητήματα και έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, δεν μπορεί να ανήκει στη σφαίρα του ιδιωτικού.

Το λέμε αυτό και για άλλες περιπτώσεις διπλωματών που η προσωπική ζωή τους είναι απολύτως προβληματική και δίνει λαβές για υπαινιγμούς και υποψίες…

• Εκδήλωση στην Τουρκία οργάνωσε ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας «Τούρκων Δυτικής Θράκης», υπό την αιγίδα της Εστίας Εθνικιστών, με πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Δύο τουρκικές πατρίδες υπό διεθνή πίεση: Κύπρος και ʽʽΔυτική Θράκηʼʼ». Στα πολλά που ακουστήκαν σημειώσαμε και κάτι που μας έκανε εντύπωση. Έγινε λόγος για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη που τελεί υπό την εγγύηση της Τουρκίας». Τέτοιο πράγμα δεν προβλέπεται φυσικά από καμιά διεθνή συνθήκη. Κι αν πρόκειται περί λάθους πάει καλά… Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για στοχευμένη αναφορά…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ