Περίεργος ο ρόλος του Αναστασιάδη
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», το κλίμα στις σχέσεις του κ. Αναστασιάδη τόσο με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι παραμονές μιας κρίσιμης διάσκεψης που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους δεν έχει και δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, πόσω μάλλον να επιβεβαιωθεί, από καμιά πλευρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτος ο προβληματισμός για ορισμένες κινήσεις του κ. Αναστασιάδη, ενώ η πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο κύπριος Πρόεδρος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τον πρωθυπουργό, όχι όμως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι δε αδιευκρίνιστο αν υπήρξε άλλης μορφής επικοινωνίας μαζί του πριν φτάσει στην Αθήνα ή αφότου επέστρεψε στη Λευκωσία, αν και κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις τρεις ανοικτές γραμμές του Ελληνισμού, Ελλάδας και Κύπρου.
Αποχώρηση τουρκικού στρατού, κατάργηση των εγγυήσεων και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυρίαρχου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέση που ο κ. Παυλόπουλος κατʼ επανάληψη, δημόσια και με σθεναρό τρόπο το τελευταίο διάστημα έχει διακηρύξει. Κι ίσως η ξεκάθαρη αυτή στάση του να μην αρέσει στον κ. Αναστασιάδη και σε όσους θα επιθυμούσαν λύση «εδώ και τώρα» του Κυπριακού με το όποιο τίμημα.
Πιο τεταμένο είναι το κλίμα στις σχέσεις του κ. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, γεγονός που αποδίδεται στην άρνηση του τελευταίου να μετακινηθεί από τις βασικές θέσεις του, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις κινήσεις του κύπριου Προέδρου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς δεν εκλήθη, ως έπρεπε, στην πρόσφατη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την απίθανη (;) περίπτωση που στη Γενεύη ο Ν. Αναστασιάδης αποδεχτεί μια συμφωνία που θα αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις. Διατυπώνουν μάλιστα το ερώτημα για το ποια θα είναι η στάση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε μια τέτοια εξέλιξη.
Αν διαχωρίσει τη θέση του, το θέμα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο, θα προκληθεί ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε διάφορα επίπεδα. Αν συμφωνήσει -έστω και αναγκαστικά- θα επωμιστεί σημαντικό πολιτικό κόστος, χωρίς στην ουσία να ευθύνεται ο ίδιος.
Χέρι χέρι Αναστασιάδης – ΑΚΕΛ
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία καταγράφηκαν οι συμφωνίες και οι διαφωνίες των επικεφαλής των κυπριακών κομμάτων.
Ο Ν. Αναστασιάδης περιέγραψε αναλυτικά το πλαίσιο των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στη Διάσκεψη της Γενεύης, ενώ παρουσίασε γνωματεύσεις από διεθνούς κύρους νομικούς οίκους, που, όπως είπε, επιβεβαιώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης. Σημειωτέον, η μία εξ αυτών φέρει την υπογραφή του γνωστού για τις… σθεναρές θέσεις του στα εθνικά θέματα Χρ. Ροζάκη.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρ. Κυπριανού ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής, αφού όχι μόνον εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με την τακτική του κ. Αναστασιάδη, αλλά προέτρεψε και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια προκειμένου οι συνομιλίες στη Γενεύη να καταλήξουν σε συμφωνία.
Απόλυτα ικανοποιημένος από τις γνωμοδοτήσεις δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν συνιστά υποχώρηση η αποδοχή εκ μέρους της Λευκωσίας για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την αποδοχή της πενταμερούς κι έκανε λόγο για υπαναχώρηση από τη θέση που εδώ και 40 χρόνια είχε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ θεωρεί λανθασμένη επιλογή την πενταμερή.