«Παιδομάζωμα» των πρώην επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά, που ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία, θέλει έναν καθαρό και δημιουργικό διάλογο (στις 14 Ιανουαρίου, που έχει οριστεί η συνάντηση) και ζητάει από όλους να καταθέσουν προτάσεις για την ανασυ­γκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρά τις πιέσεις από εκδοτικά συγκροτήματα και από ομάδες πρώην στελεχών του άλλοτε εκσυγχρονιστικού μπλοκ, διαμηνύει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται» και πως δίνει όλες του τις δυνάμεις για να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του χώρου μέσα από το ήδη επιτυχημένο και δοκιμασμένο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται σταθερά στη διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά τους προβληματισμούς και τη δυσφορία της για την κίνηση τριών πρώην υπουργών (Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης), όπως έχει ήδη γράψει το «Π», να προχωρήσουν σε ίδρυση νέου πολιτικού σχήματος, ζητώντας την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ρίξει γέφυρες συνεννόησης, ζητώντας τους να συμμετέχουν στην εκδήλωση της 14ης Ιανουαρίου. Τονίζουν πως και οι τρεις προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια ήταν επίλεκτα στελέχη του. «Αν λοιπόν θέλουν να κάνουν κάτι καινούργιο, ας έλθουν να το συζητήσουμε, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, η πόρτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοικτή», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το γενικό προσκλητήριο της 14ης Ιανουαρίου, επιθυμεί να δώσει την εικόνα της επανασυσπείρωσης και της επανενοποίησης του χώρου και ήδη συνεργάτες της κ. Γεννηματά έχουν επικοινωνήσει σχεδόν με το σύνολο όσων έχουν αποστασιοποιηθεί και έχουν μια πρώτη εικόνα για το ποιοι θέλουν να επανενεργοποιηθούν και ποιοι έχουν αποκοπεί οριστικά.

Πάντως ειδικός χειρισμός γίνεται για στελέχη και πρώην βουλευτές που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ και από καιρό τώρα έχουν πάρει αποστάσεις, αλλά φαίνεται ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις είναι προσεκτικές και λεπτές σε αυτήν την περίπτωση καθώς η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου.

Πάντως και η ΔΗΜΑΡ, ο άλλος πυλώνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιθυμεί να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ενώ στελέχη της εκτιμούν πως το «το κόμμα των πρώην υπουργών (Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης) δεν βοηθά στο να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και ενιαίος πόλος της Κεντροαριστεράς». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαμηνύει πως «η ενότητα είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός ισχυρού εναλλακτικού πόλου της Κεντροαριστεράς». Πάντως για την ώρα η ΔΗΜΑΡ δίνει βάρος στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου θα οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο της Συμπαράταξης.

Η πρώτη εκδήλωση της κίνησης των «3» (που θα φέρει πιθανόν την ονομασία Προοδευτικό Κίνημα), όπως έχει γράψει ήδη το «Π», θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, απʼ όπου θα απευθύνουν δημόσιο κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, κινήσεις και φορείς της Κεντροαριστεράς για καθορισμό ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογή αρχηγού από τη βάση.


Σχολιάστε εδώ