Μύθος τα 94 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ξεκίνησαν από 30 δισ. ευρώ το 2009 –αυτά εννοούσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν»– και προχθές ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφθασαν στα 94,18 δισ. ευρώ.

Τα… φρέσκα ληξιπρόθεσμα, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του 2016, έφθασαν στα 12,628 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10,9 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Και για 826.211 οφειλέτες έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, ενώ 1.683.929 οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις. Το ερώτημα για τον κύριο γενικό αλλά και για τον υπουργό κ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Χουλιαράκη είναι αν έχει γίνει μια έρευνα, κατόπιν εντολής τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για το πόσα από αυτά τα 94 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Δεν ρωτάμε τυχαία, γιατί προκάτοχοι της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών έχουν πει επανειλημμένα ότι από αυτά τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ζήτημα αν μπορούν να εισπραχθούν 10, το πολύ 15 δισεκατομμύρια! Όχι γιατί δεν οφείλονται, αλλά γιατί οι μεγάλοι οφειλέτες υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν η… Πειραϊκή – Πατραϊκή, τα Ναυπηγεία Σκαραμα­γκά, οι Χαρτοποιίες Λαδόπουλου / Αχαΐας, τσιμεντοβιομηχανίες και όλος εκείνος ο μακρύς κατάλογος του αλήστου μνήμης Οργανισμού Προβληματικών Επιχειρήσεων. Για να τελειώνει αυτό το… παραμύθι, ας δώσει το Μαξίμου εντολή για εκκαθάριση, ώστε να ξέρουν οι κυβερνώντες –σημερινοί και αυριανοί– πόσα είναι τα πραγματικά ληξιπρόθεσμα και να μην κοιμούνται με τη… βεβαιότητα ότι λεφτά υπάρχουν, έχουμε… καβάτζα.

ΥΓ.: Να σημειώσουμε ότι δεν χρωστούν μόνο οι φορολογούμενοι στο κράτος 94 δισ. ευρώ, χρωστάει και το κράτος γύρω στα 6,3 δισ. ευρώ σε φορολογουμένους – επιχειρήσεις. Υπερηφανεύεται, μάλιστα, ότι από αυτά πλήρωσε τον Νοέμβριο 727 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ