Μόνο το 2,6% των Κυπρίων πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία
Ακόμη, το 61,2% τάσσεται υπέρ της λύσης, ωστόσο ένας στους δύο (50,3%) Κύπριους εκτιμά ότι ακόμη κι αν υπάρξει τελικώς συμφωνία δεν θα λειτουργήσει. Ταυτόχρονα, οι κύπριοι πολίτες υψώνουν τείχος και στέλνουν τελεσίγραφο προς την ηγεσία της χώρας για ενδεχόμενες υποχωρήσεις σε βασικά ζητήματα. Το 95,6% θεωρεί βασική προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ενώ το 74,6% τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων.
Πιο αναλυτικά:
• Στο ερώτημα «ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη;», το 2,6% απάντησε ότι θα λυθεί το Κυπριακό, το 29,2% ότι θα γίνουν θετικά βήματα προς μια λύση, το 44,7% ότι θα δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις συνομιλίες, το 15,7% ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν οριστικά, ενώ το 7,8% ήταν στο «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ». Την ίδια στιγμή, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το 31,9% πιστεύει ότι είμαστε κοντά σε λύση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 61,9%.
• Όσον αφορά την ως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, το 58,3% των Κυπρίων δηλώνουν «όχι και μάλλον όχι ικανοποιημένοι» και το 40,2% «ναι και μάλλον ναι».
• Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ως προϋπόθεση για τη λύση πρέπει να είναι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο ή όχι;», το 95,6% απάντησε πως ναι, πρέπει να είναι προϋπόθεση η αποχώρηση, ενώ το 3,8% απάντησε αρνητικά.
• Ως προς το ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων, το 74,6% θεωρεί προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού την αποχώρησή τους, ενώ το 21,4% τάσσεται υπέρ της παραμονής τους.
• Υπό το πρίσμα αυτό, είναι λογικό κι επόμενο στη μεγάλη τους πλειονότητα (83,6%) να αποτιμούν θετικά και μάλλον θετικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων και της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων. Μόλις το 9,8% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.
• Κατά της εκ περιτροπής προεδρίας τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα (70,7%) των Κυπρίων, αλλά το 24% συμφωνεί με το ενδεχόμενο αυτό. Όσον αφορά, δε, το ζήτημα των κατεχόμενων εδαφών: Το 40,7% πιστεύει ότι θα υπάρχει επιστροφή εδαφών, το 33% ότι θα επιστραφούν αλλά θα είναι ένα μικρό ποσοστό από το σύνολό τους, ενώ 22,1% εμφανίζεται σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή εδαφών.
• Ανάλογο είναι το σκηνικό στις απαντήσεις των ερωτηθέντων για το προωθούμενο σχέδιο λύσης: Το 33,7% θεωρεί ότι είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν, το 32,2% ότι είναι χειρότερο και το 22,1% ότι τα δύο σχέδια είναι περίπου ίδια.
• Έλλειμμα ενημέρωσης για το περιεχόμενο όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών, καθώς ένας στους τρεις (33,9%) δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένος, σε αντίθεση με το 66,1% που δηλώνει πολύ ή αρκετά ενημερωμένο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 2-4 Ιανουαρίου από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Κύπρου.