Μπορεί το 2017 να είναι ελπιδοφόρο;
Για ποιο ακριβώς «ξέφωτο» μιλάει ο Αλ. Τσίπρας;
Το 2017 μπήκε με ένα κύμα ανατιμήσεων έμμεσων φόρων σε βασικά είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης (βενζίνη, υγραέριο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, τσιγάρα, καφές, τηλεφωνικά τέλη, ΦΠΑ κ.ά.), που οδηγούν σε αφαίρεση λαϊκών εισοδημάτων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, θα αφαιρεθεί άλλο 1 δισ. Αντίθετα, η φορολογία των νομικών προσώπων (ΑΕ και ΕΠΕ) θα μειωθεί (-7%). Από την άλλη, οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα ξεπερνούν το 1 δισ. (κύριες, επικουρικές, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.), ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,37 δισ. Έτσι, με… «καισαρική», βγαίνει τελικά το μαγικό πλεόνασμα των 3,2 δισ., κάτι παραπάνω από το 1,75% του ΑΕΠ (3,05 δισ.) που προβλέπει το Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει και περίσσευμα για να μιλάει η κυβέρνηση περί «truth story»! Στην ουσία, δηλαδή, περίσσευμα φτώχειας και δυστυχίας για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που, μεταξύ άλλων, τις κρύες νύχτες του χειμώνα στερούνται ηλεκτρικό και θέρμανση. Αυτός, κατά τον κ. πρωθυπουργό, είναι ο οδικός χάρτης που μας βγάζει στο «ξέφωτο»!
Ωστόσο αυτό είναι το μισό σενάριο. Υπάρχει και το άλλο μισό, που αφορά τη δίκαιη ανάπτυξη. (!) Πρόκειται για μια ανάπτυξη που από την εποχή του πρώτου Μνημονίου όλο έρχεται, είμαστε στο Γʼ Μνημόνιο, βλέπουμε το Δʼ και ακόμα να φθάσει, ενώ η μείωση του ΑΕΠ ξεπέρασε το 26% και η ανεργία το 27%. Άραγε, πώς μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, όταν η κατανάλωση συρρικνώνεται σταθερά, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καρκινοβατούν, τα… «ευχέλαια» για ξένες επενδύσεις δεν αποδίδουν και οι εξαγωγές αυξάνονται οριακά; Έχει πλέον αποδειχτεί ότι τα Μνημόνια και η λιτότητα φέρνουν ύφεση, ανεργία, φτωχοποίηση και δεν οδηγούν σε… ξέφωτο αλλά κατʼ ευθείαν… στον Καιάδα!
Ευρωζώνη και ευρώ νοσούν βαριά και βουλιάζουν την Ελλάδα
Και όλα αυτά γιατί; Στο όνομα της παραμονής, πάση θυσία, στην Ευρωζώνη και στο ευρώ… για να μη δυστυχήσουμε; Μα η Ευρωζώνη καταρρέει και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε; Ένα λαϊκό κύμα αντιευρωπαϊσμού σαρώνει όλη την ήπειρο. Οι αμφισβητήσεις ξεκινούν από την ίδια τη Γερμανία, γίνονται πιο ισχυρές στη Γαλλία, ισχυρότερες στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Το σαθρό οικοδόμημα της ΟΝΕ έχει μετατραπεί σε φυλακή για τους λαούς ιδιαίτερα των αδύναμων χωρών, πρώτʼ απʼ όλα του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση με την παραμονή στην Ευρωζώνη, με αυστηρή εποπτεία «τρόικας» και απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (7 δισ. ετησίως) από το 2018 και σε βάθος δεκαετίας!
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όποια κυβέρνηση προκύψει σε περίπτωση εκλογών. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες της ΝΔ και όλων των κομμάτων του μνημονιακού τόξου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΧΑ κ.λπ.) είναι αέρας κοπανιστός γιατί δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ουσιαστικό στον ελληνικό λαό εκτός από τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής με άλλα πρόσωπα. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σημασία για τον ελληνικό λαό!
Μια ευχή δεν αλλάζει τίποτα, μια απόφαση μπορεί να αλλάξει πολλά
Τα πράγματα ωστόσο είναι διαφορετικά αν μιλάμε για μια εναλλακτική πολιτική, που θα ʼχει ως αφετηρία τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και την εφαρμογή ριζοσπαστικού προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, με βασικούς άξονες:
α) Την αναστολή πληρωμής του δημόσιου χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή του.
β) Την κατάργηση της λιτότητας και την ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών – συντάξεων.
γ) Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών.
δ) Την εφαρμογή σεισάχθειας στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες και Δημόσιο.
ε) Ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας και μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, μια ευχή για το 2017 θα μπορούσε να περιέχει ελπιδοφόρο και ρεαλιστικό μήνυμα αν, ταυτόχρονα, συνοδευόταν και από μια απόφαση, καθενός χωριστά και του ελληνικού λαού συνολικά: Να απαιτήσουμε αγωνιστικά το τέλος των μνημονιακών πολιτικών και το άνοιγμα του δρόμου στην κοινωνική αναγέννηση της χώρας.