Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, ακόμα κι αν «θυσιάσει» το Κτηματολόγιο

Ο πρώην επικεφαλής του Κτηματολογίου, καθηγητής του ΑΠΘ, Απόστολος Αρβανίτης, χαρακτήρισε εγκληματική την εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναρωτήθηκε εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η διοίκηση του Κτηματολογίου το έχουν συνειδητοποιήσει.

Επίσης, ενδιαφέρον και προβληματισμό εκφράζει ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Λιακόπουλος, του οποίου οι επιλογές δικαιώθηκαν, έστω με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Όλα δείχνουν πως απέναντι στην ειλημμένη αυτή πολιτική απόφαση δύο άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κώστας Λαλιώτης, επί υπουργίας του οποίου ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στη χώρα μας, διατηρεί διακριτικό και διαχρονικό ενδιαφέρον για τον θεσμό. Η γνώμη του μετράει όχι μόνο στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ αλλά και στους κυβερνητικούς κύκλους.

Σε επιστημονικό επίπεδο, τις εξελίξεις μπορεί να επηρεάσει και η καθηγήτρια Τοπογραφίας στο Πολυτεχνείο Δρ Χρυσή Πότσιου, η οποία πρόπερσι εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων, έχει στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα σε ζητήματα τεχνογνωσίας και ακίνητης περιουσίας, ενώ διετέλεσε εργαζόμενη και μέλος του ΔΣ του Κτηματολογίου.

***

Θεωρήθηκαν οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία

Θεωρήθηκαν οι δασικοί χάρτες 274 προ-καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων της Μεσσηνίας. Εξαιρούνται η Μεσσήνη και οι τοπικές Κοινότητες Αντικαλάμου, Ασπροχώματος, Θουρίας και Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας, λόγω της διαδικασίας ένταξής τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Με βάση τη διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης, οι δασικοί χάρτες αναρτώνται και σε διάστημα δύο μηνών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ενστάσεις επί των στοιχείων που αποτυπώνονται στους χάρτες. Το τέλος αντιρρήσεων που θα πληρώσουν οι πολίτες υπολογίζεται σε συνάρτηση με την αμφισβητούμενη έκταση του δασικού χάρτη και κυμαίνεται από 20 ευρώ (για εμβαδόν έως 100 τ.μ.) μέχρι 3.600 ευρώ (για επιφάνειες άνω των 300 στρεμμάτων).

***

Μηδαμινή αξιοποίηση κρατικών ακινήτων

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης στο liberal.gr: «Στην Ελλάδα της σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος ένα σημαντικό κρατικό ακίνητο που να έχει αξιοποιηθεί στα χρόνια της κρίσης». «Το υπουργείο Πολιτισμού περισσότερο δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα (Αφάντου, Ελληνικό, Αστέρας), το Κτηματολόγιο απουσιάζει, τα περισσότερα ακίνητα του Δημοσίου δεν έχουν χρήσεις γης, ενώ ένα στα τρία είναι καταπατημένο ή αμφισβητούμενο…». «…Όταν ο υπαίτιος των καθυστερήσεων δεν είναι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι οι δασικές υπηρεσίες, όπως στην περίπτωση του Πόρτο Χέλι. Ένα τεράστιο ακίνητο έκτασης 627 στρεμμάτων, για το οποίο ο διαγωνισμός πάγωσε έπειτα από τον χαρακτηρισμό όλης της περιοχής ως δασικής.

***

Ζητούν δεσμεύσεις, προτείνουν «μοντέλο ΕΡΤ»

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη είχε, την περασμένη Πέμπτη, το σωματείο εργαζομένων στο Κτηματολόγιο. Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε πως οι θέσεις εργασίας όλων των στελεχών του Κτηματολογίου είναι διασφαλισμένες καθώς και τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν να συμμετέχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του νέου φορέα, οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι η υιοθέτηση του «μοντέλου ΕΡΤ», δηλαδή ένας κρατικός μη κερδοσκοπικός φορέας με χαρακτηριστικά δημοσίου δικαίου, αλλά, παράλληλα, ανεξάρτητος και ευέλικτος, έτσι ώστε να μείνει ζωντανός ο στόχος ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου το 2020.


Σχολιάστε εδώ