Ζεστά Χριστούγεννα, παγωμένη Πρωτοχρονιά

Όσο βαθαίνει η κρίση, όσο διαρκεί, όσο δεν βλέπει κανένας φως από πουθενά, δεν μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ο κόσμος, παράθυρο στην ελπίδα. Έχασε την αίγλη της και την αξιοπιστία της. Έγινε ψεύτικη, σαν τα ψέματα που μας… σερβίρουν εδώ και επτά χρόνια περίπου οι διάφοροι ποικιλώνυμοι πολιτικοί.

Όποιος έζησε τα Χριστούγεννα στον Πειραιά, θα πίστευε πως αυτή η πόλη ήταν διαφορετική. Υπήρχε ζεστασιά, κίνηση, μαγεία. Μία βδομάδα αργότερα δεν υπήρχε τίποτα. Παγωμένα όλα. Ακόμη και τα χαμόγελα που συνόδευαν τις ευχές… Προφανώς, παραμονές Χριστουγέννων είχαν δοθεί οι συντάξεις, είχαν πάρει το δώρο, όσοι το πήραν, είχαν πληρωθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και υπήρχε λίγο χρήμα για να κινηθεί ο κόσμος. Έτσι εξάντλησαν όλοι τα διαθέσιμα χρήματα στη χριστουγεννιάτικη αγορά και την Πρωτοχρονιά έμειναν όλοι… ταπί και ψύχραιμοι… Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν… κυκλοφορούσε ψυχή στο κέντρο της πόλης. Μόνο κάτι παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα. Τα μαγαζιά από τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να κατεβάζουν ρολά, ενώ δεν λειτούργησε ούτε το παζάρι!

Σχεδόν άδειες ήταν και οι εκκλησίες την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς, σε αντίθεση με την προηγούμενη των Χριστουγέννων, που ο κόσμος έφθανε μέχρι τα προαύλια!

***

Σε κακή κατάσταση τα νοσοκομεία

Με μειωμένο προσωπικό, σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και σκευάσματα και με πολλά μηχανήματα να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης συντήρησης, λειτουργούν τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας, «Μεταξά»), αφού ο προϋπολογισμός τους συνέχεια περικόπτεται, οι θέσεις που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης δεν καλύπτονται και τα συνεργεία συντήρησης δεν κάνουν πλέον καμιά εργασία, καθώς τους οφείλονται πολλά χρήματα. Όσα μηχανήματα λοιπόν χαλάσουν, παραμένουν ανενεργά, όσες θέσεις αδειάσουν, παραμένουν άδειες, όσο υλικά αναλωθούν με το… ζόρι ανανεώνονται και όσα είδη στρατωνισμού χαλάσουν, ξηλωθούν ή τρυπήσουν (κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.), παραμένουν τρύπια και με μπαλώματα. Σε πολλές δε περιπτώσεις ζητούν οι νοσηλευτές από τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή να φέρουν δικά τους σεντόνια και πετσέτες. Ευτυχώς ακόμα υπάρχει θέρμανση στα νοσοκομεία και δεν… ξεπαγιάζουν οι ασθενείς. Η κατάσταση θα χειροτερέψει τον νέο χρόνο, καθώς, όπως μας είπαν κορυφαία στελέχη των τριών νοσοκομείων, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει τα ίδια κονδύλια με το 2016 για τα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι απλά θα λειτουργούν με τις ελλείψεις να μεγαλώνουν. Και οι γιατροί με το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό ή το διοικητικό – βοηθητικό θα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ασθενείς και τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη τους. Όπως έλεγαν τα ίδια στελέχη, αυτά που μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι η κορυφή του παγόβουνου και η κατάσταση θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

***

• Με την καθιερωμένη λαμπρότητα ο επίσημος Πειραιάς υποδέχθηκε τον νέο χρόνο στο δημαρχείο, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, με την τελετή για την κοπή της βασιλόπιτας. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο οποίος με την ευκαιρία είπε δύο λόγια για τον Μέγα Βασίλειο, τη σημασία και τις καταβολές του εθίμου αλλά και τη διαχρονική ανάγκη της συμπαράστασης προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Ευχές έδωσε και ο δήμαρχος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι την προηγούμενη χρονιά τέθηκαν οι βάσεις για να μπει από φέτος ο Πειραιάς στις ράγες της ανάπτυξης και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα δείχνει με κάθε τρόπο τη διάθεσή του να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη που υποφέρει, είτε μειώνοντας τα διάφορα δημοτικά τέλη είτε ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές του. Το φλουρί «έπεσε» στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη και τον πρόεδρο των Ιδιοκτητών Τουριστικών σκαφών Αντώνη Στελλιάτο.

• Παραμονές Πρωτοχρονιάς και το κέντρο του Πειραιά έζησε ώρες αγωνίας, καθώς το κάλυμμα του κτιρίου-φαντάσματος της Ραλλείου έφυγε από τη θέση του λόγω των ισχυρών ανέμων και απειλούσε να πέσει στη λεωφόρο Γεωργίου, όπου σίγουρα θα προξενούσε σημαντικές ζημιές, ίσως και θύματα. Με την κινητοποίηση των πάντων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

• Ενώ όλοι περιμένουν στον Πειραιά την αξιολόγηση των προτάσεων για την αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου, ξαφνικά, την περίοδο των εορτών, είδαν στην είσοδο του χώρου να τοποθετούνται τσιμεντένια μπλόκα, που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των οχημάτων σε όλη την ακτή! Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους, που αντί να δουν τον χώρο να διαμορφώνεται και να αξιοποιείται για λογαριασμό τους, «έφαγαν πόρτα»! Ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, είπε ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή να κλείσει ο χώρος, αλλά για τα μεγάλα οχήματα (φορτηγά, μπουλντόζες κ.λπ.), που τον είχαν κάνει… χωματερή και άδειαζαν εκεί τα μπάζα από κάθε έργο που γινόταν στον Πειραιά. Διευκρίνισε όμως ότι τα οχήματα των κατοίκων και των επισκεπτών θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση. Γιʼ αυτό και έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μικρή δίοδος για να χωράνε μόνο ΙΧ.


Σχολιάστε εδώ