Δυσφορία για Αναστασιάδη και από Μητσοτάκη

Στην περίπτωση δηλαδή που οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα (συμφωνία) και πολύ περισσότερο αν κι εφόσον η τελική λύση που θα συμφωνηθεί αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις Λευκωσίας και Αθήνας. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πάει με κλειστά τα χαρτιά του στην -προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα- συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις, θα ακούσει τις απόψεις του πρωθυπουργού και ακολούθως θα τοποθετηθεί», αναφέρουν από το επιτελείο του, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα καχυποψίας, κυρίως από την πλευρά του τελευταίου, καθώς από το περιβάλλον του εγείρουν θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Κι αυτό με αφορμή παλαιότερη συνάντησή τους, όταν, κατά τον ισχυρισμό των παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου αθέτησε τη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ των δύο ανδρών πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ως προς τη Διάσκεψη της Γενεύης, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί προβληματισμός ως προς την κατάληξη που μπορεί να έχουν οι συνομιλίες. Χωρίς να το λένε ευθέως, θεωρούν απίθανο να υπάρξει οριστική συμφωνία, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία και ο Τ. Ερντογάν δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της αποχώρησης των στρατευμάτων από το κατεχόμενο τμήμα αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων. Τα τελευταία 24ωρα έχουν φτάσει στην Πειραιώς πληροφορίες που θέλουν τον Ν. Αναστασιάδη να συμφωνεί σε μια μεταβατική περίοδο για τα ζητήματα αυτά. Όπως υπογραμμίζουν, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι εμφανής η δυσφορία έναντι του κύπριου Προέδρου, διότι -όπως αφήνουν να εννοηθεί- δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση από την πλευρά του για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Παρατηρούν δε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συναντήσει μόνον τον κ. Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ