15% μείωση στις συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», έλεγε στο «ΠΑΡΟΝ» πηγή του Μαξίμου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη διαπραγματευτική ομάδα, προχθές Παρασκευή, τονίζοντας ότι: «Οι διαρροές για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ μοιάζουν εφιαλτικές, από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων και την εκ νέου μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο μέχρι την ”από το παράθυρο” ένταξη στη διαπραγμάτευση του Εργασιακού, με τις ομαδικές απολύσεις! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση δεν συζητά καμιά από αυτές τις εξωφενικές απαιτήσεις, καθώς αυτές προσκρούουν και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα μαντάτα, ωστόσο, είναι πολύ άσχημα. Ενδεικτική της σκληρής στάσης των δανειστών είναι η άρνησή τους να συμμετάσχουν στη νεοσυσταθείσα Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, που την περασμένη εβδομάδα συζήτησε το Ασφαλιστικό παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν προσκληθεί αλλά δεν πήγαν! Μάλιστα, ο υπουργός, μετά την ενημέρωση για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κυρίως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι από τους εταίρους «δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση των δημόσιων δαπανών για το Ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι, εκτός από τις περικοπές να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες»!

Όσον αφορά τα εργασιακά και την πρόθεση των «θεσμών» «να τα βάλουν από το παράθυρο στην τωρινή διαπραγμάτευση προκειμένου να αποσπάσουν τη δέσμευση της κυβέρνησης», ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για ζούγκλα που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Στόχος είναι να αναμορφωθεί πλήρως το μοντέλο, αλλά να αντιστοιχείται στο ευρωπαϊκό μοντέλο και γι’ αυτό ζητήσαμε και υπήρξε συμφωνία να υπάρξει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα». Τη δυσκολία που θα υπάρξει στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό δεν έκρυψε και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος είναι το τμήμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος». «Οι άλλες μεταρρυθμίσεις είναι διαρθρωτικές, δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα με αυτές», σημείωσε.

Το μέτωπο επαγγελματιών και αγροτών…

Μπροστά σε αυτή τη δραματική συγκυρία και δεχόμενη ταυτόχρονες και αντίθετες πιέσεις από τους δανειστές και από κοινωνικά στρώματα που θίγονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην κοπούν οι γέφυρες με τους επαγγελματίες και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες.

Ωστόσο, οι αγρότες με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα διαμορφωθεί εφιαλτικό κλίμα με διαρκείς κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν με την 24ωρη γενική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης.

Ήδη ο επιστημονικός χώρος και κυρίως οι μηχανικοί έσπευσαν να υπογραμμίσουν το χάσμα που υπάρχει στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, ακόμη και μετά τις εξαγγελίες για ελάφρυνση της συνταξιοδοτικής εισφοράς του 20% στο 14% για την πρώτη διετία και στο 17% για την επόμενη τριετία, οι εισφορές για έναν νεοεισερχόμενο μηχανικό εξακολουθούν να είναι υπέρμετρες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΕ, η συνολική επιβάρυνση για εισφορές των μηχανικών είναι 38,45%, οι οποίες μειώνονται στο 32,45 για την πρώτη διετία και στο 35,45% για την επόμενη τριετία.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος (26% σήμερα, 29% του χρόνου, προκαταβολή φόρου 75%-100%) και τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις (τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, φορολογία ακινήτων κ.λπ.).

Ακόμα χειρότερο είναι το μέτωπο με τους αγρότες. Όπως ήδη σημειώσαμε, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα προχωρήσει σε βελτιώσεις αν οι εκπρόσωποί τους δεν προσέλθουν σε διάλογο.

Έτσι, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το Ασφαλιστικό των αγροτών έχει «παγώσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει: Αυξημένη αυτονομία του ΟΓΑ, που θα είναι όμως ευθυγραμμισμένος με το νέο ενιαίο υπερταμείο, αλλά και μεταβατικό διάστημα έξι ετών, προκειμένου το 2022 οι ασφαλιστικές τους εισφορές να φθάσουν στο 20% για την κύρια ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή επί των 468,80 ευρώ, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού υπολογισμού, δηλαδή να πέσει στο 70%.

Πρόταση για έκπτωση 40%

Να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει σε βελτιωμένη πρόταση όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ διαμόρφωσε νέα εισοδηματικά κλιμάκια, ευνοϊκότερα για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και επιστήμονες, με έκπτωση έως και 40% για την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νέου νόμου. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος, ο υπολογισμός των εισφορών θα είναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468,80 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

Επίσης, για τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% επί του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, ύψους 468,80 ευρώ τον μήνα (80% του κατώτατου μισθού), και 17% για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά την πάροδο της πενταετίας, θα ισχύει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως θα ισχύει για όλους τους υπόλοιπους από το 2017.

Για όσους διακόπτουν την άσκηση επαγγέλματός τους η νέα πρόταση προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης θα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ανέργων μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

2. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» η πρόταση προβλέπει την πληρωμή από τον εργοδότη εισφοράς 13,33% και από τον εργαζόμενο 6,67%, προκειμένου συνολικά η εισφορά να φθάνει το 20%.

3. Θα προβλέπεται παροχή κινήτρων επί των συνολικών ασφαλίστρων για την τριετία 2017-2019, με συντελεστές έκπτωσης που θα μειώνονται σταδιακά την ίδια περίοδο. Οι εκπτώσεις στις εισφορές θα ξεκινούν από το 40% για τις χαμηλές κατηγορίες εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ.

Η πρόταση προβλέπει ότι για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, για την τριετία 2017-2019, θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου.

Για ποσά από 15.000 έως 20.000 ευρώ θα παρέχεται έκπτωση 35%. Από 20.000 έως 25.000 ευρώ έκπτωση 30%, ενώ για ποσά από 40.000 έως 50.000 ευρώ η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.


Σχολιάστε εδώ